Περιμένουν πρόσθετα μέτρα από την ΕΚΤ

Περιμένουν πρόσθετα μέτρα από την ΕΚΤ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καλούνται να παρέμβουν ξανά με επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 1,1 τρισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη από τα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα. Μετά την κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο, την ελληνική κρίση και το βαθύ ρήγμα που υπέστη το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τίθεται εκ νέου υπό αμφισβήτηση, λόγω της επιβράδυνσης του αναδυόμενου κόσμου και ειδικότερα της Κίνας. Οι αγορές προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της Ευρωτράπεζας, ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 3 Δεκεμβρίου, δεδομένης της προγραμματισμένης κατάθεσης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο Reuters καλλιεργείται κοινή προσέγγιση για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών στην ΕΚΤ ως αντικίνητρο για να μην «παρκάρουν» εκεί τα κεφάλαιά τους αλλά να τα διαθέτουν ως δάνεια στην πραγματική οικονομία. Η ΕΚΤ είχε ήδη μειώσει στο -0,2% το επιτόκιο καταθέσεων.

Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευθούν σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία που θα δείξουν τυχόν επιπτώσεις από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις δεν είναι θετικές. Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, λόγω των προκλήσεων στην παγκόσμια οικονομία και της φθίνουσας επίδρασης των χαμηλών τιμών του πετρελαίου στην κατανάλωση. Την Πέμπτη αναμένεται να δημοσιευτούν τα τελευταία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη. Την Παρασκευή, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία αναμένεται να παρουσιάσουν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο.

Η ΕΚΤ δρομολόγησε προ οκταμήνου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 1,1 τρισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται επί το πλείστον από αγορές κρατικών ομολόγων, με στόχο να διοχετεύσει ζεστό χρήμα στο διατραπεζικό σύστημα, ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός στην πραγματική οικονομία. Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης και ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%, που είναι ο στόχος της ΕΚΤ, από τα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα.

Ανησυχία στην Πορτογαλία

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας για το νέο πρόγραμμα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μισθών στο Δημόσιο κατά 2,6%, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Πέδρου Πάσους Κουέλιου, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνησή του, μειοψηφίας, μπορεί να χάσει την εξουσία εάν τα μέτρα λιτότητας καταψηφιστούν από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε μόλις ένα δεκαπενθήμερο πριν. Μια τέτοια πιθανότητα φοβούνται, επίσης, οι επενδυτές των πορτογαλικών ομολόγων, όταν αργά την Παρασκευή τα τρία κόμματα της αριστερής παράταξης, το Αριστερό Μπλοκ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και Κομμουνιστικό Κόμμα, κατέληξαν σε συμμαχία, κατέχοντας την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο. Αντανακλώντας αυτόν τον προβληματισμό, οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου, με άνοδο 20 μονάδων βάσης στο 2,88%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή