Διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή

Διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή με διαδικασία επείγοντος την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ψηφισθεί το αργότερο μέχρι την άλλη Κυριακή 22 Νοεμβρίου, πρόκειται να συμπεριληφθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης αλλά και οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, η νομοθέτηση των οποίων, καθώς συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα γίνει πιο νωρίς από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται αύριο με την πρώτη μεγάλη εναντίον της απεργία. Μάλιστα, χθες συνέβη το πρωτοφανές, ο ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τους εργαζομένους να μετάσχουν στην κινητοποίηση που στρέφεται κατά της δικής του πολιτικής: «Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους/τις εργαζόμενους/ες, συνταξιούχους, άνεργους/ες, νέους και νέες να συμμετάσχουν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα».

Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να συμπεριληφθούν τα ζητήματα που βρίσκονται ακόμα σε διαπραγμάτευση, η οποία, κατόπιν της προχθεσινής απόφασης του Eurogroup, θα πρέπει να κλείσει εντός της εβδομάδος προκειμένου το Euroworking Group της προσεχούς Δευτέρας να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, το θέμα των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και την τιμολόγηση των γενοσήμων φαρμάκων. Από την κυβέρνηση καταβάλλεται ευδιάκριτη προσπάθεια να παρουσιασθεί ως νίκη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι «η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα». Βεβαίως, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης προϋποθέτει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς και, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, τη μετακίνηση της κυβέρνησης από τις αρχικές θέσεις της. Αλλωστε, από κυβερνητικά στελέχη επισημάνθηκε τις προηγούμενες ημέρες η ανάγκη ενός «έντιμου συμβιβασμού». Το εύρος της μετακίνησης καθεμιάς από τις δύο πλευρές θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας, όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η υλοποίηση του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης και ζήτησε από τους υπουργούς του να καταθέσουν, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων.

Στη Μάλτα

Ο πρωθυπουργός πρόκειται σήμερα να μεταβεί στη Μάλτα προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο. Το θέμα βρίσκεται, μαζί με τη διαπραγμάτευση και την υλοποίηση του μνημονίου, στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, καθώς η πίεση από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές δεν δείχνει να εκτονώνεται. Το ζητούμενο για την Αθήνα παραμένει η υλοποίηση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το ζήτημα, που συνεπάγεται και ισοκατανομή των προσφύγων, ενώ αυξάνεται ο προβληματισμός στην ελληνική κυβέρνηση για τους μεγάλους αριθμούς αφιχθέντων οι οποίοι για την Ε.Ε. δεν έχουν καθεστώς πρόσφυγα και κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή