Μηνυτήρια αναφορά Παρασκευόπουλου, Τόσκα «κατ’ αγνώστων»

Μηνυτήρια αναφορά Παρασκευόπουλου, Τόσκα «κατ’ αγνώστων»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθύνες για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων και των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών της ΕΥΠ, αλλά και για την αναπαραγωγή τους, αναζητεί η κυβέρνηση. Εν είδει απάντησης στις καταγγελίες αλλά και στα στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης αναφορικά με τη σχέση στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με έγκλειστους και τρομοκράτες, χθες δύο υπουργοί μετέβησαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων, «φωτογραφίζοντας», ωστόσο, τον ίδιο τον κ. Πανούση, αλλά και τα ΜΜΕ, ως υπεύθυνους για τη διαρροή και την αναπαραγωγή των επίμαχων διαλόγων, αντίστοιχα.

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μετέβησαν στον Αρειο Πάγο συνοδευόμενοι από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου.

Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά για αδικήματα που σχετίζονται με το απόρρητο μυστικών εγγράφων της Πολιτείας, υπεξαγωγής εγγράφων και παράβασης μυστικών της Πολιτείας.

Εξερχόμενος του γραφείου της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση των επίμαχων διαλόγων και εγγράφων υποστήριξε ότι «δημοσιεύονται κείμενα διαλόγων που ούτε εμείς γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι όχι, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια στην έννομη τάξη».

Τόσο ο κ. Παρασκευόπουλος όσο και ο κ. Τόσκας αμφισβήτησαν ευθέως τη γνησιότητα των εγγράφων και των διαλόγων που διέρρευσαν, εξ ου και ζήτησαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ελέγξει τη νομιμότητα και τη γνησιότητα του υλικού, καθώς και αν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο σε ποινική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Τόσκας και Παρασκευόπουλος ζήτησαν επισταμένως να διερευνηθούν και παράλληλες ποινικές ευθύνες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που δημοσιοποίησαν τους διαλόγους μεταξύ του πρώην ειδικού συμβούλου του υπουργού Δικαιοσύνης Π. Λάμπρου και κρατουμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αμφισβητεί τη γνησιότητα των συνομιλιών, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Π. Λάμπρου παραδέχθηκε ότι μιλούσε με κρατουμένους όντας σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Γνωρίζουν ότι έχω επικοινωνία με κρατούμενους και κρατούμενες, γυναίκες και άντρες εδώ -και επαναλαμβάνω- πολλά χρόνια, υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ανθρώπων όπου και αν βρίσκονται και χωρίς καμία διάκριση και αυτό θα συνεχίσω να κάνω σε όλη μου τη ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Λάμπρου, ο οποίος σημειωτέον έχει καταθέσει και ως μάρτυρας υπεράσπισης του καταδικασθέντος ως μέλους της 17Ν Ηρακλή Κωστάρη.

Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η κυβέρνηση πιθανότατα θα συσχετισθεί με τις καταγγελίες στις οποίες προέβη την περασμένη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και το σύνολο της δικογραφίας που θα σχηματιστεί θα διερευνηθεί στο πλαίσιο κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας που, όπως όλα δείχνουν, θα διατάξει η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή