Νέα deals σηματοδοτούν την επόμενη ημέρα στην αγορά ακινήτων

Νέα deals σηματοδοτούν την επόμενη ημέρα στην αγορά ακινήτων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι «ζυμώσεις» στην αγορά ακινήτων αναφορικά με την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών, που θα σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα για τον κλάδο στην προσπάθεια των εταιρειών να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων ακινήτων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την περίοδο 2017-2020, όταν η πλειονότητα των στελεχών του κλάδου, εκτιμά ότι θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι οικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιηθούν και οι αποδόσεις των εν λόγω επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η REDS του ομίλου Ελλάκτωρ επιβεβαίωσε χθες ότι έχει προχωρήσει σε προκαταρκτικές συζητήσεις, μεταξύ άλλων, και με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Hines. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, στόχος της διοίκησης της REDS είναι η πώληση μέρους ή και του συνόλου του εμπορικού πάρκου Smart Park στη Γυαλού των Σπάτων. Από τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη συγκεκριμένη κίνηση, θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση που δρομολογεί η εισηγμένη στην περιοχή της Κάντζας στην Παλλήνη (Κτήμα Καμπά). Εκεί δρομολογείται η μεγαλύτερη εμπορική ανάπτυξη των τελευταίων ετών στη χώρα, κόστους άνω των 200 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2018. Συνολικά, θα αξιοποιηθεί έκταση 315 στρεμμάτων, με τη δομήσιμη επιφάνεια να διαμορφώνεται σε 89.000 τ.μ. Οι δε προτεινόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν πλην του εμπορίου και της ψυχαγωγίας, γραφεία και εστίαση.

Η Hines έχει συστήσει ελληνικό τμήμα ήδη από το 2014, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά ακινήτων, έχοντας έναν «κουμπαρά» που δυνητικά μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε 500 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να έχει εξετάσει, μεταξύ άλλων, την απόκτηση συμμετοχής στην εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Trastor ΑΕΕΑΠ, αλλά και την εξαγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς, χωρίς να υπάρξει πάντως θετική κατάληξη για καμία από τις δύο περιπτώσεις.

Πάντως, η διοίκηση της Trastor AΕΕΑΠ συνεχίζει την προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες, για τον σκοπό αυτό έχει προσλάβει ως σύμβουλο την εταιρεία Deloitte. Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτελεί πλέον τον μοναδικό μεγαλομέτοχο της εισηγμένης (μετά την αποχώρηση της Pasal Development), επιχειρεί μια γενικότερη μεγιστοποίηση της απόδοσης της δραστηριότητας του κλάδου των ακινήτων της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη κίνηση για αλλαγή χρήσης στο ψυχαγωγικό πάρκο Cosmopolis που βρίσκεται στην Λ. Κηφισίας, στο ύψος της Αττικής Οδού. Εκεί, μετά την αποχώρηση της αλυσίδας πολυκινηματογράφων Odeon, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, να δημιουργηθεί κατάστημα της αλυσίδας Leroy Merlin. Σε ένα ακόμα δείγμα των φορολογικών πλεονεκτημάτων των ΑΕΕΑΠ, ιδίως για τους κατόχους σημαντικής ακίνητης περιουσίας, η Quest και η θυγατρική της Unisystems ανακοίνωσαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας την ίδρυση νέας εταιρείας ΑΕΕΑΠ. Σε αυτήν θα εισφερθούν συνολικά εννιά ακίνητά τους, γραφεία και αποθήκες.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η «Κ» είχε αποκαλύψει και τις συζητήσεις μεταξύ της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (πρώην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ) και της Lamda Development. Αντικείμενο αυτών ήταν η απόκτηση των τριών εμπορικών κέντρων της τελευταίας, δηλαδή του The Mall Athens, του Golden Hall στο Μαρούσι και του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποίησαν προκαταρκτικές συζητήσεις, χωρίς επί του παρόντος να έχει προκύψει κάποια συμφωνία. Αν πάντως αυτή καταστεί εφικτή, θα πρόκειται για την υψηλότερης αξίας συναλλαγή στην εγχώρια αγορά ακινήτων, δεδομένου ότι η αποτίμηση των τριών εμπορικών κέντρων διαμορφώνεται σε περίπου 510 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της Lamda Development να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το 50% του The Mall Athens βρίσκεται υπό τον έλεγχο της HSBC. Το The Mall σήμερα αξίζει 194,6 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία του Golden Hall διαμορφώνεται σε σχεδόν 170 εκατ. ευρώ και του Mediterannean Cosmos της Θεσσαλονίκης σε 145 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή