Παράνομος και… ερωτευμένος

Παράνομος και… ερωτευμένος

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας σεισμός, με το πρώτο τράβηγμα της σκανδάλης, και μια έξοχα χορογραφημένη σκηνή πλήθους (ένα ελικόπτερο πετάει επικίνδυνα πάνω από μια κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Πόλης του Μεξικού) απογειώνουν από τον πρόλογό του κιόλας το «Spectre». Eντυπωσιακά και ατμοσφαιρικά, όπως αρμόζει σε ταινία που ξαναφέρνει στο προσκήνιο με αξιώσεις τον Τζέιμς Μποντ. Ακολουθεί το τραγούδι «Writing’s on the Wall», το οποίο θυμίζει λιγάκι Γιουροβίζιον, συνοδεύοντας τους τίτλους της 24ης περιπέτειας του διασημότερου κατασκόπου. Είναι η πρώτη μικρή ήττα του Μποντ, στα σημεία και στο πενταγράμμο – από το «Dr No» μέχρι το «Skyfall», στο πλατό γυρίζει ένα LP με εξαιρετικά τραγούδια.

Το «Spectre» φέρει την υπογραφή του Σαμ Μέντες, όχι όμως και τη σφραγίδα του. Το διακρίνει η αδυναμία του Βρετανού σκηνοθέτη να ξαναχτίσει ευρηματικά από το μηδέν τον μύθο που Μποντ, τον οποίο γκρέμισε μεθοδικά στην προηγούμενη ταινία του, και να μας παρουσιάσει κάτι αληθινά καινούργιο. Στο εξαιρετικό «Skyfall» (που είναι ταινία σκηνοθέτη και όχι ηθοποιού) ο Μέντες «σκότωσε» τον Μποντ, με σκοπό να τον αναστήσει. Εδώ, αμήχανος τον καθοδηγεί στα πρώτα βήματα της νέας του ζωής.

Αντίο στα Bond Girls

Στη χρυσή εποχή του, στις ταινίες του Σον Κόνερι, αλλά και σε κάποιες των διαδόχων του, ο Μποντ ήταν ένας σοφιστικέ κυνικός εραστής που απέφευγε πάντα τις δεσμεύσεις. Ο σημερινός Μποντ, του Ντάνιελ Κρεγκ, είναι ψυχολογικά εύθραυστος (όπως κάποιοι ήρωες του φιλμ νουάρ), μελοδραματικός μέχρι εκεί που δεν παίρνει, και το σημαντικότερο, έτοιμος να ερωτευτεί με πάθος και να δεσμευτεί. Κατά τ’ άλλα, η ζωή στο «Spectre» κυλάει στον ρυθμό μιας θεαματικής ταινίας, η οποία δεν μπορεί, ούτε θέλει, να παρακάμψει σεναριακά κλισέ και υπερβολές της τζεϊμσμποντικής παράδοσης.

Μετά τον πρόλογο στο Μεξικό, ο Μποντ πηγαίνει στη Ρώμη, όπου διαδραματίζεται και η πιο αδύναμη σκηνή της ταινίας με τη Μόνικα Μπελούτσι, και στη συνέχεια στην Κεντρική Ευρώπη. Εκεί θα βρει την άκρη του νήματος που θα τον οδηγήσει στη Μαντλέν, κόρη δολοφόνου και παλιού ορκισμένου εχθρού του. Στη Λέα Σεϊντού έλαχε ο κλήρος να πρωταγωνιστήσει στην πρώτη περιπέτεια του Μποντ με αναβαθμισμένο τον ρόλο της γυναίκας. Τέλος εποχής για τα Bond Girls!

O Τζέιμς και η Μαντλέν θα φτάσουν μέχρι την Αφρική, αλλά και στην καρδιά του εγκληματικού δικτύου Spectre μέσω του οποίου ένας τρελός, παλιός γνώριμος του Μποντ, θέλει να ελέγξει τον κόσμο. Στο παρελθόν, τη Spectre την ξανασυναντήσαμε σε κορυφαίες ταινίες του Μποντ («Dr No», «From Russia With Love», «Thunderball» κ.ά.).

Στη σκιά του C

Στο ξεκίνημα της νέας του ζωής, ο Μποντ παρασύρεται άλλοτε από την αύρα του Κόνερι (που ήταν γοητευτικός επειδή δεν ήταν τέλειος – σε αντίθεση με τα γκάτζετ που του προμήθευε ο Q, o Κύρος Γρανάζης της ΜΙ6) και άλλοτε από την αγωνία του Τζέισον Μπορν, λογοτεχνικού ήρωα του Τζον Λάντλαμ που έγινε διάσημος στην οθόνη χάρη στον Ματ Ντέιμον. Η σχέση του Τζέιμς και της Μαντλέν μας θυμίζει τις δύο πρώτες ταινίες από την κινηματογραφική τριλογία του Μπορν.

Στον παλιό κόσμο του Μποντ η περιπέτεια είχε γκάτζετ και όμορφα κορίτσια και μάλλον δεν έπαιρνε στα σοβαρά τον πόλεμο των κατασκόπων. Στον σημερινό, ένα οργουελικό ημίφως εξαφανίζει την «αφέλεια» και την ανάλαφρη διάθεση. H MI6 διαλύεται επισήμως, και το πρόγραμμα 00 κλείνει. Ο Μποντ είναι άχρηστος, ίσως και επικίνδυνος, και πρέπει να αποσυρθεί (όπως και ο Μπορν). Ο εξωτερικός εχθρός υπάρχει για λειτουργικούς λόγους (για να λειτουργήσουν τα κλισέ στη μυθοπλασία). Ο αληθινός εχθρός (με ή χωρίς εισαγωγικά) είναι εσωτερικός. Οι παλιές δομές αντικατασκοπείας διαλύονται και η εξουσία τους περνάει σε μια διακρατική ροή πληροφοριών. Ο Μποντ και οι στενοί του συνεργάτες (ο Μ, ο Q, και η Μάνιπενι) μπαίνουν κάτω από το άγρυπνο μάτι του C, ο επικεφαλής αυτού του διακρατικού δικτύου στη Βρετανία, στον οποίο παραχωρούνται υπερεξουσίες. Τώρα, όποιος διακρίνει σε όλα αυτά ένα έμμεσο σχόλιο για τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα θεωρηθεί αφελής;

Δείτε

Spectre (2015)

H 24η κινηματογραφική περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ ήρθε στις αίθουσες. Μαζί της ήρθε και ο αληθινός έρωτας για ν’ αλλάξει (;) τη ζωή του πράκτορα 007. Η ΜΙ6 καταργείται, με απόφαση της ίδιας που είναι άμεσα εκτελεστή, και ο Τζέιμς Μποντ αναγκάζεται να λειτουργήσει αυτόνομα για να δώσει τέλος στην εγκληματική δράση της οργάνωσης Spectre. Παράλληλα, θα ερωτεύεται την κόρη ενός παλιού εχθρού του. Η σκηνοθεσία είναι του Σαμ Μέντες. Παίζουν: Ντάνιελ Κρεγκ, Λέα Σεϊντού, Κρίστοφ Βαλτς, Ραλφ Φάινς, Ναόμι Χάρις, Μόνικα Μπελούτσι, Γιέσπερ Κρίστενσεν, Ντέιβ Μποτίστα.

Skyfall (2012)

O καλύτερος Τζέιμς Μποντ της σύγχρoνης εποχής. Η περιπέτειά του αρχίζει χιτσοκικά στις οροφές των βαγονιών ενός τρένου που τρέχει. Τελειώνει γοτθικά στην ύπαιθρο της Σκωτίας όπου ο… Φρόιντ (το οιδιπόδειο) και ο μύθος του Φρανκενστάιν γίνονται ένα ποπ χαρμάνι. Στο ενδιάμεσο ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες μας συστήνει το «τέρας»: ο Χαβιέ Μπαρδέμ (φωτ.), πρώην πράκτορας της ΜΙ6, θέλει να καταστρέψει τη μαμά Μ. (Σε dvd και blu-ray)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή