ΕΛΣΤΑΤ: Επτά στα δέκα νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

ΕΛΣΤΑΤ: Επτά στα δέκα νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά στα 10 νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (ποσοστό 68,6%) και πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους (ποσοστό 68,1%). Μάλιστα, την τελευταία πενταετία (2010- 2015) καταγράφεται αύξηση 46,8% στην πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας για το 2015 της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, στα ποσοστά των νοικοκυριών της χώρας που έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και στο διαδίκτυο από την κατοικία, καταγράφεται σε σχέση με το 2014 αύξηση 7,2% και 3,8%, αντίστοιχα.

Αύξηση, σε σχέση με το 2014, καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική (10,4% και 5,5%, αντίστοιχα), ενώ μείωση στην Κεντρική Ελλάδα και στα Νησιά Αιγαίου- Κρήτη (3,7% και 2,6%, αντίστοιχα).

Ευρυζωνική σύνδεση χρησιμοποιεί το 67,1%, του συνόλου των νοικοκυριών με ένα τουλάχιστον μέλος ηλικίας 16-74 ετών, παρουσιάζοντας αύξηση 3,7%.

Οι κυριότερο λόγοι μη πρόσβασης στο διαδίκτυο από την κατοικία είναι:

α) ή έλλειψη ικανοτήτων (60,7%),

β) ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο δεν είναι χρήσιμες, δεν ενδιαφέρουν (25,9%), και

γ) ότι το κόστος του εξοπλισμού είναι πολύ υψηλό (21,7%).

Για την ηλικιακή ομάδα 16- 24 ετών καταγράφεται σταθερό ποσοστό πρόσβασης στο διαδίκτυο για τα έτη 2014 και 2015. Η μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό πρόσβασης (12,4%) καταγράφηκε για την ηλικιακή ομάδα 45- 54 ετών. Αντίστοιχα, για όσους δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, η μεγαλύτερη μείωση (45,2%), σε σχέση με το 2014, καταγράφηκε για την ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών.

Από όσους συνδέθηκαν στο διαδίκτυο εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας τους, με κινητή συσκευή, το 57,4% χρησιμοποίησε κινητό ή smart phone, το 34,9% φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (π.χ. laptop, tablet) και το 2,4% άλλη συσκευή (π.χ. PDA, MP3 player, e-book reader, φορητή κονσόλα παιχνιδιών κ.λπ.). Το υψηλότερο ποσοστό εν κινήσει σύνδεσης στο διαδίκτυο καταγράφεται για την ηλικιακή ομάδα 16- 24 ετών.

Η online ανάγνωση ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφημερίδες, περιοδικά παραμένει, όπως και το 2014, στην κορυφή της λίστας των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου με ποσοστό 85,4%, ενώ η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών, είναι η δεύτερη περισσότερο πραγματοποιούμενη δραστηριότητα, με ποσοστό 80,4%.

Αναφορικά με τις διαδικτυακές υπηρεσίες νέφους, 3 στους 10 (26,3%) από όσους χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το α΄ τρίμηνο του 2015 χρησιμοποίησαν διαδικτυακούς αποθηκευτικούς χώρους για να αποθηκεύσουν ή και να μοιραστούν με άλλους έγγραφα, εικόνες, μουσική, videos ή άλλα αρχεία. Καταγράφεται, σε σχέση με το 2014, αύξηση 44,5%.

Τέλος, αύξηση 2,9% καταγράφεται, σε σχέση με το 2014, στο ποσοστό του πληθυσμού που έκανε χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ειδικότερα για όσους δεν απέστειλαν συμπληρωμένα έντυπα (όπως π.χ. φορολογική δήλωση) μέσω διαδικτύου ενώ είχαν να υποβάλουν, το 82,2% αυτών ανέφερε ότι η υποβολή των συμπληρωμένων εντύπων, έγινε, για λογαριασμό τους, από άλλα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα από φοροτεχνικό, μέλος της οικογένειας, φίλο, κ.λπ., το 9,5% ότι δεν είχαν τις γνώσεις για να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα που χρειαζόταν και το 2,9% επικαλέστηκαν ανησυχία σχετικά με την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή