Μέρκελ: Η ισχυρή οικονομία «σύμμαχος» της Γερμανίας στο προσφυγικό

Μέρκελ: Η ισχυρή οικονομία «σύμμαχος» της Γερμανίας στο προσφυγικό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το γεγονός ότι η οικονομία αυτή τη στιγμή είναι σχετικά ισχυρή είναι πάρα πολύ καλή είδηση, υπό την έννοια ότι έτσι μπορούμε βεβαίως να αντιμετωπίσουμε και καλύτερα επιπλέον προκλήσεις», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, παραλαμβάνοντας την ετήσια Έκθεση των «Πέντε Σοφών της Οικονομίας», επισήμανε ωστόσο ότι γνωρίζει πως αυτή η καλή οικονομική κατάσταση δεν είναι εγγυημένη και πρέπει πάντα να επιτυγχάνεται εκ νέου με πολλή δουλειά, ιδιαίτερα με το βλέμμα σε νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική ροή.

«Η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα πολύ περισσότερα από ό,τι πιστεύαμε ακόμη πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ από την πλευρά των διακεκριμένων οικονομολόγων, ο Κρίστοφ Σμιτ σημείωσε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη πηγαίνουν αυτή τη στιγμή οικονομικά καλά, αλλά οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και με την ροή των προσφύγων προστέθηκε αυτό το έτος «μια τεράστια πρόκληση», η οποία θα επιβαρύνει κατά πολύ την Γερμανία μακροπρόθεσμα. Στην Έκθεση, υπό τον τίτλο «Μελλοντικές Δυνατότητες στο Επίκεντρο», προβλέπεται για την Γερμανία ανάπτυξη ύψους 1,7% για το τρέχον έτος και 1,6% για το 2016.

Τι αναφέρει η έκθεση των «Πέντε Σοφών»

Στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η επιτροπή των "σοφών", όπως είναι επίσης γνωστή, προβλέπει ανάπτυξη 1,7% φέτος και 1,6% το 2016.

Η ομάδα των πέντε οικονομολόγων περιέγραψε το κόστος της προσφυγικής κρίσης ως «διαχειρίσιμο» για την γερμανική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι η εισροή μεταναστών και προσφύγων θα οδηγήσει σε πρόσθετες δημόσιες δαπάνες ύψους έως 8,3 δισεκ. ευρώ το 2015 και έως 14,3 δισεκ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, επέκρινε τις πολιτικές της ΕΚΤ με μια ασυνήθιστα έντονη γλώσσα, λέγοντας ότι δημιουργεί «σημαντικούς κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

«Εάν τα χαμηλά επιτόκια διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια και η καμπύλη αποδόσεων παραμείνει ομοιόμορφη, τότε αυτό θα πλήξει τη φερεγγυότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η επιτροπή σε έκθεσή της.

«Η ΕΚΤ δεν λαμβάνει υπόψη στη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής τους διαφαινόμενους κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε η επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή