Αγνοια Μέρκελ για την απόφαση επαναπροώθησης

Αγνοια Μέρκελ για την απόφαση επαναπροώθησης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την εντύπωση ότι «δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά» έδωσε χθες η γερμανική κυβέρνηση, καθώς η εκπρόσωπος της καγκελαρίου δήλωσε ότι η Αγκελα Μέρκελ δεν γνώριζε την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για τις επιστροφές Σύρων στη χώρα πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. Το πεδίο εφαρμογής της απόφασης είναι περιορισμένο, καθώς η χώρα πρώτης εισόδου των περισσότερων είναι η Ελλάδα, στην οποία όμως οι γερμανικές αρχές είπαν ότι δεν θα στέλνουν πίσω πρόσφυγες. Η εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Κριστιάνε Βιρτς, δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην πολιτική ανοικτών θυρών (Willkommenskultur) και η απόφαση «δεν σχετίζεται με κάποια αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης». Την Τρίτη, το υπ. Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι έχει δοθεί εντολή από τις 21 Οκτωβρίου στην υπηρεσία ασύλου να κατευθύνει τους νεοαφιχθέντες, ακόμη και αν κατάγονται από τη Συρία, στη χώρα πρώτης εισόδου τους στην Ε.Ε., εκτός εάν η χώρα αυτή είναι η Ελλάδα. Η επιστροφή στη χώρα πρώτης εισόδου προβλέπεται από τις συμφωνίες του Δουβλίνου, τις οποίες από τον Αύγουστο ουσιαστικά η Γερμανίδα καγκελάριος ακύρωσε για τους Σύρους, δηλώνοντας ότι θα γίνονται δεκτοί στη Γερμανία.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασύλου Bamf, Φρανκ Γιούργκεν Βάιζε, επισκεπτόμενος την Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών, είπε ότι ώς το τέλος της χρονιάς θα έχουν συσσωρευθεί στην υπηρεσία του ένα εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου που θα αναμένουν απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι καθυστερούν τα πάντα – ακόμη και οι απελάσεις. «Ισως τελικά όντως να επρόκειτο κυρίως για πολιτικό μήνυμα», σχολίασε η ιστοσελίδα του Spiegel.

Πάντως, η κυβερνητική πολυφωνία προξένησε εκνευρισμό στους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κατήγγειλαν την πολιτική του Ντε Μεζιέρ να τους παρουσιάζει «μία έκπληξη την ημέρα». Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι κανόνες του Δουβλίνου είναι ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι δεν χρειαζόταν να ζητήσει άδεια για μια εγκύκλιο που απλώς αφορά την εφαρμογή ισχυουσών διατάξεων.

Στην Τσεχία, η απόφαση των Αρχών να στείλουν 40 πρόσφυγες στη χώρα πρώτης εισόδου τους στην Ε.Ε. προξένησε έντονες διαμαρτυρίες στους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο κλειστό κέντρο κράτησης Ντραχονίτσε, κάποιοι από τους οποίους προχώρησαν σε απεργία πείνας. «Το πρωί της Τρίτης οι απεργοί πείνας ήταν 44, το δε απόγευμα πάνω από 60», είπε η εθελόντρια Πέτρα Νταμς. «Δεν διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησής τους, αλλά για την παράτασή της δεν γνωρίζουν τον λόγο».

Εν τω μεταξύ, η Σλοβενία ξεκίνησε χθες την τοποθέτηση αγκαθωτού συρματοπλέγματος στα σύνορα με την Κροατία. O Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Οστοτζιτς, χαρακτήρισε τον φράκτη «περιττή σπατάλη χρημάτων» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κέντρα υποδοχής και προσωρινά καταλύματα.

Στη Δανία, ο πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε χθες νέους περιορισμούς στο δικαίωμα ασύλου, μειώνοντας τα επιδόματα που δικαιούνται όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου, περιορίζοντας τη διάρκεια των αδειών παραμονής και εξαγγέλλοντας περισσότερες απελάσεις. Η Δανία έχει δεχθεί φέτος όλο τον χρόνο 10.000 αιτήσεις ασύλου, περίπου όσες υποβλήθηκαν στη Σουηδία την τελευταία εβδομάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή