Εκκληση Λαγκάρντ στις πλούσιες χώρες για την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων

Εκκληση Λαγκάρντ στις πλούσιες χώρες για την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, καθώς η τεράστια προσέλευση προσφύγων και μεταναστών με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά επωφελής για την οικονομική ανάπτυξη κάλεσε τις πλούσιες χώρες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ορισμένες χώρες έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν ένα μεγάλο πλήθος προσφύγων και έχουν κάνει τα πάντα εντός των δυνάμεών τους για να τους προσφέρουν τροφή και στέγη», ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

«Άλλες, ειδικά ορισμένες από χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, θα όφειλαν να εξετάσουν (…) την υποδοχή περισσότερων προσφύγων», συνέχισε η Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας να υπάρξει διεθνής δράση, μερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Για την Κριστίν Λαγκάρντ η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, εάν αντιμετωπιστεί με τη λήψη «κατάλληλων μέτρων», θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμη για τις χώρες υποδοχής, αυξάνοντας τον ενεργό πληθυσμό τους και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα.

«Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί του ΔΝΤ καταδεικνύουν μια μέτρια αύξηση της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ λόγω (της έλευσης) μεταναστών», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Κατά την ίδια, η μαζική μετακίνηση ενός νεαρού πληθυσμού θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού στις πλούσιες χώρες και στην «μείωση της πίεσης» του κόστους των συστημάτων ασφάλισης και των δαπανών για την υγεία. Από την άλλη πλευρά όμως οι χώρες προέλευσης των μεταναστών θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η φυγή των νεότερων και επαγγελματικά πιο καταρτισμένων πολιτών τους, αναγνώρισε η Λαγκάρντ στο ίδιο κείμενο.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις μεταφορές χρημάτων και τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις οικογένειές τους, που ανήλθαν συνολικά σε 436 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, ή «πάνω από τρεις φορές» το ποσό που χορηγήθηκε ως αναπτυξιακή βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας παράλληλα να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς χρημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή