Αλλο ο Γιάνης, άλλο ο Ευκλείδης

Αλλο ο Γιάνης, άλλο ο Ευκλείδης

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματικός στο να φέρει το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής…» είπε προχθές το βράδυ, στο London School of Economics, ο υπουργός Οικονομικών για τον προκάτοχό του. Το εγκώμιο έχασε κάτι από τη λάμψη του με την επόμενη φράση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία ολοκλήρωσε την παραπάνω δήλωση: «…τον πρώτο μήνα».

Ακόμη κι αν, με τους καλούς τρόπους που τον χαρακτηρίζουν, ο υπουργός μίλησε για «συλλογική ευθύνη» του οικονομικού επιτελείου για τα λάθη των μηνών που ακολούθησαν, το νόημα ήταν σαφές: κατά τη γνώμη του, η χρησιμότητα του υπουργού-ροκ σταρ εξαντλήθηκε κάπου στις 20 Φεβρουαρίου. Αντιστοίχως, ο διεθνοποιημένος Βαρουφάκης, παρά τις αναφορές στον «σύντροφο Ευκλείδη», έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι τον θεωρεί πλήρως συμμέτοχο στην προδοσία της 13ης Ιουλίου.

Πέρα όμως από το τι σκέφτονται ο ένας για τον άλλον, υπάρχει το ερώτημα πώς βλέπουν τον (ακόμη) νέο υπουργό Οικονομικών οι περιλάλητες «αγορές» – τα στελέχη των hedge funds και των τραπεζών που προσπαθεί να προσεταιριστεί ως συμμάχους ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση διεξόδου από τη μόνιμη κηδεμονία των θεσμών. Την Τρίτη, ο κ. Τσακαλώτος έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως υπουργού Οικονομικών σε φόρουμ επενδυτών, στο ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου, διοργανωμένο από την Deutsche Bank και την Bank of America-Merrill Lynch με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας. Εννέα μήνες από την πολύκροτη επίσκεψη του νεοδιορισθέντος τότε Βαρουφάκη στο Λονδίνο, τι εντυπώσεις άφησε;

«Η αίσθηση γενικά στην αίθουσα ήταν μάλλον θετική», λέει στην «Κ» ένας εκ των συμμετεχόντων. «Βραχυπρόθεσμα, η προσδοκία είναι ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά».

Μία από τις βασικές διαφορές στην προσέγγιση του νυν υπουργού από τον προκάτοχό του είναι ότι μίλησε αναλυτικά για τη μέθοδο συνεννόησης που έχει εξευρεθεί με τους θεσμούς από το καλοκαίρι και μετά. Ο κ. Τσακαλώτος είπε την Τρίτη στο Savoy ότι με τις δύο κυβερνητικές επιτροπές που διαχειρίζονται τα αιτήματα των πιστωτών (μία από οικονομική και μία από κοινωνική σκοπιά), και με την ανάθεση σε συγκεκριμένο υπουργό (τον Γ. Χουλιαράκη) της ευθύνης για την εφαρμογή του μνημονίου, οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ανέφερε μάλιστα ότι ο κ. Χουλιαράκης λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό, βάσει του πορτογαλικού μοντέλου.

Ο κ. Βαρουφάκης τον Φεβρουάριο είχε πει πολύ διαφορετικά πράγματα. Ηταν η ηρωική περίοδος που θα τερματιζόταν ο εθισμός στις δόσεις και που δεν θέλαμε τα 7,2 δισ. ευρώ. Ο αθυρόστομος ακαδημαϊκός, μιλώντας σε πολυπληθές ακροατήριο επενδυτών, είχε αναφερθεί στην ανάγκη για ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη, που θα περιλάμβανε «κούρεμα» του χρέους και θα απεγκλώβιζε τη χώρα από την ανάγκη τακτικών αξιολογήσεων. Ο κ. Τσακαλώτος είπε προχθές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί και σέβεται τους κανόνες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού, ακόμη κι αν δεν συμφωνεί με κάποιους από αυτούς. Ο κ. Βαρουφάκης αμφισβητούσε ευθέως αυτούς τους κανόνες και ήθελε να τους αλλάξει.

Πέρα από ζητήματα πολιτικής, είναι φανερή στους συνομιλητές τους από το City η διαφορετική ιδιοσυγκρασία των δύο ανδρών. Ο πρώην έδινε διαλέξεις και άκουγε κυρίως τον ήχο της φωνής του. Ο νυν ακούει και τους άλλους, και ρωτάει να μάθει πράγματα που δεν γνωρίζει.

Ωστόσο, η αρχική εντύπωση που είχε κάνει ο Βαρουφάκης τον Φεβρουάριο ήταν κι αυτή θετική (έστω λόγω των πολύ χαμηλών προσδοκιών μετά την επίσκεψη Σταθάκη-Μηλιού τον Νοέμβριο του 2014). Και παρά το βελτιωμένο κλίμα, συμμετέχοντες στη συνάντηση του Savoy που μίλησαν στην «Κ» βλέπουν τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται με το νέο έτος. Ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να είναι πιο συνεννοήσιμος, αλλά τα θεμελιώδη προβλήματα –τόσο στον σχεδιασμό του προγράμματος όσο και με τον φορέα εφαρμογής του– παραμένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή