O Φινλανδός ασθενής

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φινλανδία ήταν ένας από τους δριμύτερους επικριτές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, κατηγορώντας την για την αποτυχία της να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την αναβίωση της οικονομίας. Σήμερα, το σκανδιναβικό κράτος παλεύει να τακτοποιήσει τη δική του προβληματική δημοσιονομική κατάσταση. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση επί τρίτο συναπτό έτος, γεγονός που ώθησε τον υπουργό Οικονομικών να χαρακτηρίσει τη χώρα του ως «τον ασθενή της Ευρώπης».

Οι απόπειρες του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Γιούχα Σιπίλα, να μειώσει τις άδειες και τους μισθούς στον δημόσιο τομέα έχουν προκαλέσει μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και έντονες διαμαρτυρίες. Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον κλάδο υγείας προκάλεσε τόσο μεγάλο ιδεολογικό ρήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού, που την οδήγησε προ εβδομάδος στα πρόθυρα της πτώσης. Eχουν, επίσης, διατυπωθεί απόψεις από βετεράνους αξιωματούχους της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης ώστε να εξετασθεί η επιλογή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και έτσι να έχει την επιλογή να υποβαθμίσει το νόμισμά της. Μια υποβάθμιση του νομίσματος θα ενίσχυε τις εξαγωγές της, αλλά και μόνο αυτή η συζήτηση αντανακλά την ένταση που επικρατεί στη χώρα από τις κακές επιδόσεις της οικονομίας.

Ο κ. Σιπίλα καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς προσπαθεί να προσπεράσει τα τελευταία πολιτικά εμπόδια για τις περικοπές κρατικών δαπανών που καλούνται να υλοποιήσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Πρέπει να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα και να κατευνάσει τα συνδικάτα προκειμένου να αποφευχθούν απεργίες και κοστοβόρες συμβάσεις εργασίας για το επόμενο έτος. Και πρέπει να επιτύχει όλα τα παραπάνω διατηρώντας τη συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα.

Η ανεργία και το δημόσιο χρέος αυξάνονται, σε μια χώρα που έχει εξασθενήσει οικονομικά από το υψηλό κόστος εργασίας, την πτώση του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Nokia και την ύφεση στη Ρωσία, τη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Φινλανδίας. Σκοτεινή είναι, ταυτόχρονα, η οικονομική προοπτική της χώρας από το δημογραφικό της πρόβλημα. Η χώρα έχει ήδη χάσει την ανώτατη βαθμολογία του ΑΑΑ στη δανειοληπτική ικανότητά της και βιώνει τη βαθύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Σιπίλα, ο οποίος προειδοποίησε πως η Φινλανδία μπορεί να είναι η επόμενη Ελλάδα, ασκεί πιέσεις για να δρομολογηθούν περικοπές 10 δισ. ευρώ έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων 4 δισ. ευρώ μόνο μέσα στο 2019. Προκειμένου να υλοποιήσει αυτόν τον στόχο, η κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μόλις προ πέντε μηνών θα πρέπει να προωθήσει αλλαγές στον κλάδο υγείας, στην τοπική διακυβέρνηση και την αγορά εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών.

Ωστόσο, η έκκληση του πρωθυπουργού για μεταρρυθμίσεις ήρθε αντιμέτωπη με έντονες διαμαρτυρίες όταν πρότεινε τη μείωση των αργιών στον δημόσιο τομέα και την περικοπή των πρόσθετων αποδοχών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι τις Κυριακές, με στόχο τη μείωση του ανά μονάδα κόστους εργασίας κατά 5%. Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση με τη συμμετοχή 30.000 ατόμων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία από το 1991. Απεργίες πάγωσαν τη δραστηριότητα των σιδηροδρόμων, των λιμανιών και των εργοστασίων χάρτου.

Πράγματι, οι Φινλανδοί εργάζονται τις λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα από κάθε άλλο πολίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η κυβέρνηση υπολογίζει πως η ανταγωνιστικότητα της Φινλανδίας στο εργασιακό κόστος έχει υποχωρήσει κατά 15% σε σχέση με τη Γερμανία και τη Σουηδία, οδηγώντας σε πτώση του μεριδίου της χώρας στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή