Για να γίνει γνωστό και στην Ελλάδα το έργο του Λευκάδιου Χερν

Για να γίνει γνωστό και στην Ελλάδα το έργο του Λευκάδιου Χερν

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιλανθρωπικού χαρακτήρος η προσφορά στους μαθητές γυμνασίου Αττικής, Λευκάδος, Κυθήρων η εκδήλωση στην πρεσβεία της Ιαπωνίας, με δωρεά της Mitsubishi σε πρόταση του πρέσβη κ. Masuo Nishibayashi.

Στην ώρα τους την εποχική βγήκαν και τα χρυσάνθεμα και η πρεσβεία της Ιαπωνίας διοργάνωσε χθες, ώρα 19.20, εκδήλωση για να τιμήσει τον Λευκάδιο Χερν, που γεννήθηκε το 1850 στη Λευκάδα από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Ιρλανδό και έγραψε ποιήματα στα ιαπωνικά! Lefkadio Patrick Hearn είναι το πλήρες όνομά του, αλλά ο Λευκάδιος έσβησε το Patrick, έμεινε Ελληνας και αγάπησε την Ιαπωνία, όπου και πέθανε στο Τόκιο το 1904, σε ηλικία 54 ετών, αφήνοντας εξαιρετικό έργο, ποιητικό και λογοτεχνικό. Στην Ιαπωνία ο Λευκάδιος Χερν είναι ο πιο δημοφιλής ποιητής και για να γίνει το έργο του γνωστό και στην Ελλάδα, ο πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Masuo Nishibayashi πρότεινε για την εφετινή φιλανθρωπική εκδήλωση της Mitsubishi στην Ελλάδα να μεταφραστούν τρία έργα του Χερν στα ελληνικά και να μοιραστούν μέσω του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων στους μαθητές γυμνασίου σε πολλά σχολεία στις περιφέρειες Αττικής, Λευκάδας και Κυθήρων. Το ιαπωνικό όνομα του Χερν είναι Γιάκουμο Κοϊζούμι, και ο δισέγγονός του Μπον Κοϊζούμι προλογίζει το «Ιαπωνικό Μωσαϊκό» (Japanese Miscellany ο τίτλος του πρωτοτύπου) που μετέφρασε και επιμελήθηκε καλλιτεχνικά η Τέτη Σώλου, με εικόνες από το αρχείο του Τάκη Ευσταθίου, συμβούλου της Σειράς Λευκάδιου Χερν, έκδοση «Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς». «Ως δισέγγονος του Χερν –γράφει ο Μπον Κοϊζούμι– είμαι ευτυχής γιατί για πρώτη φορά τρία έργα του έχουν μεταφραστεί ολοκληρωμένα στα ελληνικά από την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα κυρία Τέτη Σώλου». Σ’ ένα γράμμα του στον φίλο του Basil Hall Chamberlain, ο Χερν γράφει «Περισσότερο και περισσότερο και ακόμα περισσότερο αισθάνομαι και βλέπω την ομοιότητα ανάμεσα στην ιαπωνική ζωή, σκέψη και καλαισθησία με την Αρχαία Ελλάδα. Κάθε μέρα ανακαλύπτω κάτι στη ζωή γύρω μου παρόμοιο με την αρχαία ελληνική ζωή». Οπως οι ηλίανθοι που τόσο μοιάζουν με τα χρυσάνθεμα, αναζητούν πάντα τον ήλιο…

Στην εκδήλωση ήταν παρών ο κ. Haruki Hayashi, επικεφαλής CEO για την Ευρώπη και την Αφρική της Mitsubishi Co. και ο κ. Toshinari Tanaka, πρόεδρος της Mitsubishi Hellas. Στην τελετή δωρεάς των βιβλίων μίλησαν ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Masuo Nishibayashi και ο κ. Haruki Hayashi, καθώς και ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης. Την παρουσίαση του όλου project της δωρεάς των βιβλίων σε μαθητές γυμνασίου, για να έρθουν κοντά στο έργο του ποιητή – λογοτέχνη με τις τρεις πατρίδες και τρεις υπηκοότητες, ιρλανδική, αμερικανική, ιαπωνική, έκανε η κ. Μαρία Γενιτσαρίου, επικεφαλής του Τμήματος Ιστορικών Αρχείων – Κέντρον Πολιτιστικών Ερευνών και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος και έφορος του Ιστορικού Κέντρου του Λευκάδιου Χερν. Ακολούθησε η παρουσίαση της Mitsubishi Co. από τον πρόεδρο κ. Τανάκα και μετά, δεξίωση με την ιαπωνική παραδοσιακή τελετή «Kagamiwari», όπου οι καλεσμένοι αντεύχονται με ένα sake ποτό «ακριβώς όπως γινόταν και στην αρχαία Αθήνα, μετά την Αγορά», θα παρατηρούσε ο Λευκάδιος Χερν, ένας σοφός πέρα από τον χρόνο, «γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και Ιαπωνίας».

Τραγούδια του καλού μας του καιρού, και άλλα παρατράγουδα…

Με τόσες καταγγελίες και κατηγορίες στους πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων, με τηλεοπτικά debates μεταξύ τιμητών και υπόπτων ενόχων, που επικράτησαν τελικά των debates των υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας… ας αλλάξουμε ομιλία και ας πούμε κάτι σχετικό με τον καιρό – τον καλό μας, εννοείται, γιατί από κακό καιρό, όπως και με τις «θυσίες του λαού», μένουμε συνεχώς στα λόγια! Λοιπόν, μόλις σε μερικά σπίτια, όπως συνηθίζεται στα μέσα Νοεμβρίου, έστρωσαν τα χαλιά, καλοκαίριασε! Στο Νέο Φάληρο, χθες, το θερμόμετρο έδειχνε 27 βαθμούς, κατ’ άλλους 30° C, η θάλασσα αστράφτει γαλήνια και φαντάζει δελεαστική και πάλι! Γενική απεργία σήμερα, με μετρό και λεωφορεία, εναλλάξ, εκτός κυκλοφορίας, μία καλή ιδέα είναι: «και δεν ΠΑΜΕ πορεία ώς τον Αλιμο για καμιά βουτιά»; Με θέμα, μεταξύ άλλων, μάλιστα, το συνταξιοδοτικό, πολλοί το σκέπτονται σοβαρά να πάνε για μπάνιο, όπως, άλλωστε, έκαναν στο δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου και στις βουλευτικές εκλογές 20 Σεπτεμβρίου 2015, με αποτέλεσμα… να τα κάνουν μούσκεμα, ψυχρολουσία, σαν… douche μετά από θαλάσσιο μπάνιο! Και δεν έχουμε παραξενευτεί μόνον εμείς με τέτοια καλοκαιρία, είναι και η φύση που δίνει εντολές, άλλ’ αντ’ άλλων! Στην Κηφισιά άνθισαν οι πασχαλιές στα λιγοστά μέρη που έχουν μείνει άχτιστα! Τα γιασεμιά ανθίζουν πλέον ολοχρονίς και αντί να φύγουν τα χελιδόνια –και να πάνε πού; Στη Συρία, στο Πακιστάν;– ήρθαν πάλι στους κήπους της Αττικής οι πεταλούδες. Στη Δύση, όπου ανήκουμε κι εμείς, κρύο, βροχή, ήλιος με το δελτίο, ετοιμάζονται ήδη οι βιτρίνες στο Λονδίνο, στο Παρίσι για τα Χριστούγεννα, για «Merry Christmas» παντός καιρού αυτοί, ενώ εμείς μένουμε με τον καλό καιρό μας και με τα capital controls μας που διαρκούν και διαρκούν, κι έρχονται τα κάλαντα, και θα πληρώνουμε με κάρτα!!!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή