Η Ευρώπη παραπαίουσα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακατανόητη η ευρωπαϊκή πολιτική ως προς το θέμα των προσφύγων από τις εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής και των οικονομικών μεταναστών εν γένει. Η νευρικότητα της Γερμανίας ωθεί την κυβέρνηση αυτής της χώρας στην υιοθέτηση μονομερών πρωτοβουλιών – ενίοτε ατυχών ή ασυμβάτων με την πολιτική άλλων συλλογικών οργάνων και τα συμφέροντα κάποιων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Εξήγγειλε μονομερώς προ ολίγων μηνών η κ. Μέρκελ την άρση της ισχύος της συμφωνίας του Δουβλίνου, περί επαναπροωθήσεως προσφύγων στη χώρα εισόδου. Η δημοτικότητά της όμως άρχισε να κρημνίζεται, οι Συντηρητικοί εταίροι της δυσανασχέτησαν και επανέφερε σε ισχύ τη συμφωνία του Δουβλίνου, μονομερώς επίσης. Λέγεται ότι η τελευταία απόφαση ελήφθη εν αγνοία της. Τόσο το χειρότερο για την κ. Μέρκελ.

Η επίμαχη πρόταση εξαιρεί την Ελλάδα, αλλά όχι την Ιταλία ή την Ουγγαρία. Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι δι’ αυτού του τρόπου εξασφαλίζεται η προώθηση προσφύγων προς την Ευρώπη – κατά τις «ποσοστώσεις», που ουδείς, ωστόσο, είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί ασμένως.

Αλλά ο ρυθμός «απορροφητικότητος» προσφύγων από τις χώρες της Ενώσεως είναι κωμικός, ούτε διευκρινίζεται με ποιον τρόπο θα παρακαμφθεί ο «βαλκανικός διάδρομος» – δεν φανταζόμεθα διά αερομεταφοράς, όπως την εποχή του αποκλεισμού του Βερολίνου από τη Σοβιετική Ενωση. Το αποτέλεσμα θα είναι πιθανόν να καταστεί η Ελλάς «χωματερή» της δυστυχίας των πάσης φύσεως προσφύγων και μεταναστών.

Προφανώς, η κ. Μέρκελ φέρεται να εξαίρεσε τη χώρα μας διότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να κλείσει τα σύνορα με την Τουρκία, αναπτύσσοντας ναυτικές δυνάμεις, με άμεση συνέπεια την ένταση στις σχέσεις Αθηνών – Αγκύρας. Αλλά επί του θέματος αυτού είχε μια φαεινή ιδέα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν προσφάτως πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Καλό θα ήταν να μη σπεύδει ο κ. Γιούνκερ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες γεωστρατηγικής διαστάσεως. Οταν προ είκοσι και πλέον ετών εξέσπασε η κρίση των Ιμίων, η Ευρωπαϊκή Ενωση ευρίσκετο σε χειμερία νάρκη και χάρη στην παρέμβαση των ΗΠΑ είχε αποτραπεί η σύρραξη με την Τουρκία.

Ασφαλώς και είναι απαραίτητη η καλυτέρα φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή δύναμη της Frontex. Εάν έχει επιφυλάξεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα ήταν σκόπιμο να τις άρει, αλλά το θέμα των προσφύγων είναι ευρωπαϊκό και πρέπει αναλόγως να αντιμετωπισθεί.

Τέλος, η κ. Μέρκελ –πάλι μονομερώς– όταν προσφάτως επισκέφθηκε την Αγκυρα πρόσφερε υποσχέσεις στον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, όμως, επαναλαμβάνει τις ίδιες επικρίσεις περί δημοκρατικού ελλείμματος σε αυτή τη χώρα και άλλα συναφή. Η Ε.Ε. παραπαίει, δυστυχώς. Καλό θα είναι η Ελλάς να προετοιμασθεί για έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή