Think Big

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν ένα σχέδιο της Sophia Kokosalaki βρίσκεται κάτω από την ίδια ομπρέλα με την παραδοσιακή οικοτεχνία της ελληνικής επαρχίας, τότε σίγουρα δεν μιλάμε για ένα τυχαίο brand. Αλλά η Τατιάνα Μπλάτνικ, η Χριστίνα Φιλιαγκουρίδου και η Ελίνα Σμπώκου, το δυναμικό τρίο πίσω από το TRIA ETC δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι.  

Οι τρεις τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά έναν Οκτώβριο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, για την προετοιμασία του γάμου της Τατιάνας με τον πρίγκιπα Νικόλαο, τον Αύγουστο του 2010 στις Σπέτσες. Η χημεία ήταν σωστή από την πρώτη στιγμή. «Μόλις τις είδα να μπαίνουν στο δωμάτιο, είπα στη μητέρα μου “αυτές είναι!”», λέει η Τατιάνα Μπλάτνικ για τις έμπειρες wedding planners του The Genie Lifestyle Management, που την κέρδισαν αμέσως με τη χαρά της ζωής, τον αυθορμητισμό και τη σιγουριά που απέπνεαν. «Από την αρχή δέσαμε ως ομάδα, γίναμε ένα. Είμαι πολύ τυχερή που τις γνώρισα».

Η Χριστίνα Φιλιαγκουρίδου και η Ελίνα Σμπώκου από τη μεριά τους αντίκρισαν μια νέα γυναίκα η οποία, εκτός από αδιαμφισβήτητη ομορφιά και φήμη, διέθετε μια αμεσότητα και ένα χαρακτήρα χωρίς καμία επίφαση. Έτσι ξεκίνησε η σχέση τους, η οποία εξελίχθηκε σε στενή φιλία, για να οδηγήσει σε μια συνεργασία – όραμα ζωής! 

Think Big-1

1 | Σάλια υφασμένα από Ελληνίδες τεχνίτριες.

Think Big-2

2 |  Σουέντ γιλέκο φτιαγμένο από τον Βάσια Τσιμόγιαννη.

Think Big-3
Think Big-4

3+4 | Λινή clutch bag και χειροποίητη κρεμαστή τσάντα ώμου, και οι δύο σε σχέδιο της Sophia Kokosalaki για την TRIA ETC.

Στο νεοκλασικό σπίτι της οδού Αγίων Θεοδώρων στην Κηφισιά τα κορίτσια έχουν στήσει το επιτελείο τους, σε ένα λευκό minimal χώρο. Στους τοίχους, σε κρεμάστρες και στοιχισμένα ράφια είναι τοποθετημένα τα ρούχα και τα αντικείμενα της νέας τους δραστηριότητας.  

Think Big-5

Ελίνα Σμπώκου

Think Big-6

Χριστίνα Φιλιαγκουρλιδου

Think Big-7

Τατιάνα Μπλάτνικ/ ΚΑΣΜΙΡΕΝΙΟ ΠΟΥΛΟΒΕΡ BARRIE, ENNY MONACO.

Η ιδέα του TRIA ETC –το όνομα είναι εμπνευσμένο από τον αριθμό τρία, που συμβολίζει κατά τους Πυθαγόρειους το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, και από τα μονογράμματα των ονομάτων μας– γεννήθηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο σε αυτόν εδώ το χώρο. Η Τατιάνα μόλις είχε επιστρέψει από ένα ταξίδι με τον Νικόλαο στην ελληνική ενδοχώρα. Μιλούσαμε για τα πανέμορφα σάλια που είχε ανακαλύψει σε μια παραδοσιακή οικοτεχνία της επαρχίας και ο ενθουσιασμός της για την τέχνη του ρούχου, την ποιότητα των υλικών του και την απέριττη ομορφιά του με συνεπήρε», λέει η Χριστίνα, λάτρης επίσης για ό,τι έχει γνησιότητα και ιστορία.

«Η σκέψη να αναβιώσουμε τις λαϊκές τέχνες προσεγγίζοντάς τις με μια σύγχρονη ματιά μάς γέμισε ενθουσιασμό. Πώς δηλαδή θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε παραδοσιακούς τεχνίτες που φτιάχνουν χειροποίητα είδη με γνήσιες πρώτες ύλες και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την τέχνη τους ζωντανή κάνοντάς τη γνωστή όχι μόνο στις νεότερες γενιές, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», θυμάται η Τατιάνα.

 Το πάθος τους έρχεται να συμπληρώσει η  Ελίνα, το τρίτο μέλος του TRIA EΤC, βάζοντάς το στο σωστό πλαίσιο. «Η Χριστίνα και η Τατιάνα είναι ιδεαλίστριες, έχουν έμπνευση και όραμα. Εγώ είμαι το πρακτικό πνεύμα της παρέας, που όμως ενστερνίζεται πλήρως τον ενθουσιασμό τους. Εξάλλου αυτό μας δίνει τη συνοχή που έχουμε ως ομάδα», διευκρινίζει.

Στα πρώτα ταξίδια τους στη Μάνη, το Πήλιο, το Σουφλί, την Καλαμάτα, τα Μετέωρα, τα Ζαχαροχώρια, τη Νάξο, την Κρήτη πήγαιναν ψάχνοντας, χτυπώντας πόρτες, τηλεφωνώντας από το φούρνο του χωριού στο τάδε σπίτι για να ανακαλύψουν πού υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι ακόμη εξασκούσαν μια παραδοσιακή τέχνη. Συνάντησαν τεχνίτες που είχαν τα εργαστήριά τους σε μικρά ξεχασμένα μαγαζάκια, αλλά και στο υπόγειο του σπιτιού τους, και εκεί έφτιαχναν αντικείμενα μοναδικής πολιτιστικής αξίας, όπως χειροποίητα σάλια, ταγάρια, ριχτάρια κρεβατιού, μαξιλαροθήκες, σκαλισμένες στο χέρι ζώνες, κεραμικά μπολ κα πιάτα. Νοικοκυρές ύφαιναν στον αργαλειό, στριμωγμένο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους, κάνοντας τρεις και παραπάνω μήνες για να τελειώσουν ένα χειροποίητο χαλί. Και όλοι τους ανεξαιρέτως δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια μεγαλύτερη αγορά από την τοπική δική τους, οπότε σταδιακά εγκατέλειπαν την τέχνη τους, είτε την εξασκούσαν μόνο για προσωπική τέρψη.

Πολύτιμη σύμβουλος και ξεναγός τους σε αυτή την περιπλάνηση στο χρόνο και τον τόπο στάθηκε η λαογράφος – εθνολόγος Βιργινία Ματσέλη, που τα τελευταία 30 χρόνια ταξιδεύει στην Ελλάδα μελετώντας την παράδοση και τη λαϊκή τέχνη. «Με τις γνώσεις της μας καθοδήγησε σε ποια μέρη της Ελλάδας θα βρούμε παραδοσιακά εργαστήρια και τεχνίτες και πώς θα γνωρίσουμε παραδοσιακές τεχνικές, ενώ μας μυούσε στην ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε αντικείμενο».  

Από τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της δουλειάς τους είναι ο τρόπος που τα συγκεκριμένα είδη αποκτούν μια σύγχρονη αντίληψη, κρατώντας αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από σχέδια γνωστών σχεδιαστών, όπως η διεθνούς φήμης Ελληνίδα designer Sophia Kokosolaki, ή η Λιάνα Boυράκη, που έχει αναλάβει το σχεδιασμό γουριών και κοσμημάτων εμπνευσμένων από παραδοσιακά σχέδια του Μετσόβου. Επιλέγουν ακόμα πιο φρέσκα χρώματα για το κέντημα ή το ύφασμά τους, χρησιμοποιώντας φυσικά εξαιρετικές πρώτες ύλες, ενώ πάντα κατασκευάζονται από αριστοτέχνες του είδους. 

Think Big-8

1 | Μαντό κεντημένο από τον Γιώργο Μπούμπα, έναν από τους πιο παλιούς τεχνίτες  του Μετσόβου.

Think Big-9

2 | Σουέντ ταγάρι του Βάσια Τσιμόγιαννη με τελειώματα του οίκου κλωστών Μέντη.

Think Big-10

3 | Λινό μαντήλι της Sophia Kokosalaki.

Tο πιο σημαντικό όμως είναι η αναγνώριση του TRIA ETC μετά την περσινή του παρουσίαση σε εκδήλωση στο Gstaad. Η Τατιάνα μιλάει με ενθουσιασμό γι’ αυτό, καθώς ανοίγει άλλες προοπτικές στις δραστηριότητές τους. «Η δουλειά μας κέρδισε τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον του Aspen Institute “Alliance for Artisan Enterprise”, που λανσάρισε και υποστηρίζει η Hillary Clinton, και έχει σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση των παραδοσιακών τεχνών σε όλο τον κόσμο, ώστε μεμονωμένοι τεχνίτες να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν για να επιβιώσουν μέσα από τη δουλειά τους και μόνο. Το Ινστιτούτο μάς σύστησε στο TreadRight Foundation, το οποίο ενισχύει δραστηριότητες και projects που βοηθούν στη διάσωση του περιβάλλοντος, συντηρούν οικοσυστήματα και ευεργετούν κοινότητες. Μάλιστα, πέρα από την οικονομική τους ενίσχυση, μας φιλοξενούν επίσημα και στην ιστοσελίδα τους γνωστοποιώντας διεθνώς το έργο μας, που είναι να αναβιώσει η λαϊκή τέχνη και οι Έλληνες βιοτέχνες να πωλούν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο»

Τα προϊόντα του TRIA ETC διατίθενται μέσω του e-shop τους  triaetc.com και σε επιλεγμένα καταστήματα του εξωτερικού.

 

Photos ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Επιμέλεια ΜΥΡΤΩ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ STYLING: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή