120 χιλ. ευρώ τον χρόνο για τα διόδια των βουλευτών

120 χιλ. ευρώ τον χρόνο για τα διόδια των βουλευτών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο των εξαγγελιών του κ. Ν.Βούτση για σχέδιο περαιτέρω εξοικονόμησης δαπανών στο Κοινοβούλιο και ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών όπου οι όποιες περικοπές σε δαπάνες βουλευτών υποτίθεται ότι θα τεθούν επί τάπητος, καθώς θα συζητηθεί ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2016, σήμερα δημοσιοποιήθηκε η απόφαση να δοθούν εξήντα χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα που οι βουλευτές έχουν κατά την διέλευσή τους από τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει σχετική απόφαση τα τελευταία χρόνια, μετά από πίεση που άσκησαν βουλευτές της επαρχίας, στο όνομα της «ίσης μεταχείρισης» έναντι συναδέλφων τους, των οποίων οι αεροπορικές μετακινήσεις καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Εκείνοι, προέβαλαν το επιχείρημα ότι δεν προέρχονται από περιοχές με αεροδρόμια και ως εκ τούτου διεκδίκησαν και έλαβαν το επίδομα διοδίων.

Το προαναφερθέν ποσό των 60 χιλ. ευρώ, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, προορίζεται να καλύψει το κόστος των τριών τελευταίων μηνών τρέχοντος έτους, και των τριών πρώτων του επομένου, προκαταβολικά. Αντιστοιχεί, δηλαδή, σε 10.000 ευρώ μηνιαίως, ή συνολικά 120.000 ανά έτος.

Αξιοσημείωτο είναι πως στη σχετική απόφαση δεν αναφέρεται ο αριθμός των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας που κάνει χρήση αυτού του έξτρα επιδόματος, στοιχείο απαραίτητο ώστε να διαπιστωθεί ποιό είναι το όφελος ανά πρόσωπο. Αντιστοίχως, τέτοια στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά, επισήμως, ούτε για τα ποσά που ξοδεύονται για τις αεροπορικές μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό για το 2015, έχουν προβλεφθεί τα ακόλουθα ποσά γενικώς και ειδικώς για τις μετακινήσεις βουλευτών:

Α) 3.270.000 ευρώ για χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, Β) 1.365.000 ευρώ ως «επίδομα κίνησης», Γ) 1.520.000 ευρώ «έξοδα μετακίνησης στο εσωτερικό», Δ) 770.000 ευρώ «έξοδα μετακίνησης από το εσωτερικό στο εξωτερικό και αντίστροφα».

.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή