Στόχος, συμφωνία έως αύριο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα θέματα της γενικότερης ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας να παραμένουν τα μεγαλύτερα «αγκάθια», συνεχίστηκαν και χθες οι επαφές κυβέρνησης – δανειστών. Στόχος και των δύο πλευρών παραμένει η επίτευξη συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η απόσταση στα δύο παραπάνω ζητήματα εξακολουθεί να είναι σημαντική. Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα της αντικατάστασης του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται η Αθήνα και οι θεσμοί για το ζήτημα των φορολογικών ρυθμίσεων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα και τις επόμενες ημέρες, με κύριο αντικείμενο τη διαμόρφωση της δεύτερης λίστας των προαπαιτουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποδέχεται την πώληση των «κόκκινων» δανείων, αλλά υπό όρους. Ειδικότερα, προτείνει:

1. Τα δάνεια να εξαγοράζονται από επενδυτικά κεφάλαια (funds) που θα συμπράττουν με τράπεζες ή από διεθνείς οργανισμούς και όχι από ιδιώτες επενδυτές.

2. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα αδειοδοτεί τους φορείς που θα μπορούν να αγοράζουν τα εν λόγω δάνεια, ενώ παράλληλα θα εποπτεύει όλα τα στάδια της παραπάνω διαδικασίας.

Η Αθήνα επιδιώκει από τις εξαγορές των «κόκκινων» δανείων να εξαιρεθούν τα στεγαστικά δάνεια, καθώς και εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν δέχονται την εξαίρεση των επιχειρηματικών δανείων (ανεξαρτήτως μεγέθους της επιχείρησης), ενώ υπό συζήτηση είναι το τι θα ισχύσει τελικά με τα στεγαστικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση έχει προτείνει για την αντικειμενική αξία των ακινήτων όριο από 180.000 ευρώ για άγαμο έως 305.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια και για το εισόδημα να υπολογίζεται βάσει των εύλογων δαπανών διαβίωσης επί ενός συντελεστή. Με την πρότασή της εξαιρείται των πλειστηριασμών το 56% των ιδιοκτητών κατά μέσο όρο, αλλά οι δανειστές συνεχίζουν να θεωρούν το ποσοστό αυτό ιδιαιτέρως υψηλό. Για αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου αντικειμενικής αξίας κατά 30.000 ευρώ.

Από την ελληνική πλευρά εκπέμπεται αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση για όλα τα ζητήματα που είναι ανοιχτά μπορεί να κλείσει σήμερα. Μάλιστα, στα θέματα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών εμπλέκεται πλέον ενεργότερα το υπουργείο Οικονομικών αντί του υπουργείου Οικονομίας. Από την Κομισιόν, πάντως, ανέφεραν χθες ότι στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε χθες πως στις συζητήσεις υπάρχει «πρόοδος» και επανέλαβε πως έως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να συγκληθεί το Euroworking Group (EWG) για να εγκρίνει τη συμφωνία και να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Κατέστησε, όμως, σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί το EWG, θα πρέπει να είναι έτοιμη η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών για το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πέραν των παραπάνω θεμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει η Αθήνα στις απαραίτητες αλλαγές για τη διαχείριση τραπεζών και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επίσης, πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι δύο πλευρές για το ζήτημα των φορολογικών ρυθμίσεων. Το πρόβλημα με το χρονικό όριο βάσει του οποίου ο φορολογούμενος έχανε τη ρύθμιση αν δημιουργούσε νέα οφειλή (σήμερα είναι 30 ημέρες και οι θεσμοί ήθελαν να πέσει αυτομάτως στην 1 ημέρα), θα μειώνεται τελικά σταδιακά και συγκεκριμένα θα υποχωρεί ανά 6μηνο κατά 10 ημέρες.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών (0,05 ευρώ σε κάθε στήλη παιγνίου), αλλά δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμα. Κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν πάντως χθες ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στο θέμα του ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή