Παγκόσμια κατακραυγή για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Παγκόσμια κατακραυγή για τις επιθέσεις στο Παρίσι

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, από τον ΟΗΕ ως το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Τουρκία, οι αξιωματούχοι καταδικάζουν τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τους τουλάχιστον 126 νεκρούς, σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Figaro", και τους περισσότερους από 200 τραυματίες, εκ των οποίων οι 80 είναι σοβαρά, και εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στη Γαλλία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ομόφωνα τις "βάρβαρες και δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις" που διαπράχθηκαν με όπλα και βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες του Παρισιού, μεταξύ των οποίων ένα στάδιο και ένας μεγάλος χώρος εκδηλώσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι "στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του γαλλικού λαού".

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας "ισχυρή και ενωμένη" κατά της τρομοκρατίας. "Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων, με όλους αυτούς που επλήγησαν και με τον λαό της Γαλλίας", σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

"Στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ την δημοκρατία", πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις αυτές "δεν αποτελούν μόνον μια επίθεση κατά του Παρισιού", αλλά "μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών μας", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο και ανέφερε στα γαλλικά το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: "Liberte, Egalite, Fraternite" (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι καταδίκασε "τις αποτρόπαιες" αυτές τρομοκρατικές ενέργειες και σημείωσε ότι συνιστούν "μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας". "Στεκόμαστε απόψε στο πλευρό του γαλλικού λαού", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στη γειτονική χώρα.

«Συγκλονισμένος» από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στη Γαλλία, επίσης μέσω Twitter.

«Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η κυρία Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.

Τις "ειδεχθείς" και "απάνθρωπες δολοφονίες" στο Παρίσι καταδίκασε παράλληλα η Ρωσία, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει "όλη της τη βοήθεια στην έρευνα για τα τρομοκρατικά αυτά εγκλήματα", σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

"Βαθύτατα συγκλονισμένη είναι η Κίνα", ανακοίνωσε την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του έτοιμος να συσπειρωθεί με τη Γαλλία και τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολάντ, ο Σι καταδίκασε τις χθεσινές επιθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στα θύματα και στις οικογένειές τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Συγκλονισμένη" και "εξοργισμένη" είναι και η Ιαπωνία η οποία δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την "πρόληψη της τρομοκρατίας".

"Οι επιθέσεις αυτές δεν στρέφονται μόνον κατά του γαλλικού λαού, αλλά όλης της ανθρωπότητας, της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των παγκόσμιων αξιών. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, εθνικότητα και δεν εκπροσωπεί αξίες. Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, στη χώρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, και τη Δευτέρα η σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20).

"Η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τη Γαλλία και τις άλλες συμμαχικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας (…) και θα αγωνιστούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα", καταλήγει η ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι Καναδοί μπήκαν στο στόχαστρο ή βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων των επιθέσεων στο Παρίσι και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην εγγύηση της ασφάλειας με σεβασμό στην ελευθερία των πολιτών για να αντιμετωπίσει τους φόβους για μελλοντικές επιθέσεις.

"Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά προφανώς οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να φροντίζουν για την ασφάλεια των πολιτών τους, υπερασπιζόμενες παράλληλα τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας, και αυτή η ισορροπία είναι κάτι στο οποίο η καναδική κυβέρνηση και πράγματι όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο θα επικεντρωθούν", δήλωσε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στην Οτάβα, καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που πραγματοποιείται αύριο, Κυριακή, και μεθαύριο, Δευτέρα, στην Τουρκία.

Περίπου 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στο Μόντρεαλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα μερικές ώρες μετά τις επιθέσεις.Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στις επιθέσεις. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή