Ομόφωνη καταδίκη από την Ελλάδα

Ομόφωνη καταδίκη από την Ελλάδα

6' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας καταδίκασαν τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας είχε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον οποίον εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και την ολόπλευρη συμπαράσταση του Ελληνικού Λαού προς τον Φίλο Γαλλικό Λαό –ειδικώς δε προς τους οικείους των τραγικών θυμάτων – για το στυγερό τρομοκρατικό έγκλημα των ισλαμιστών στο Παρίσι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης στον Γάλλο ομόλογό του ότι το δράμα και το πένθος της Γαλλίας είναι και Ελληνικό, είναι όμως και Παγκόσμιο. Πρωτίστως δε είναι δράμα και πένθος της Δύσης, αφού οι αδίστακτοι ισλαμιστές δράστες στρέφονται, μέσω της Γαλλίας, ιδίως κατά του Δυτικού Πολιτισμού, κατά της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, κατά των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε προς τον κ. Ολάντ ότι η κυριότερη ρίζα του κακού, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Συρία, πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και ότι η αποστολή αυτή ανήκει κατά πρώτο λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προς αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοιτίδα του Πολιτισμού της, ήταν, είναι και θα είναι έτοιμη να συμπράξει.

Aλ. Τσίπρας: «Χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης»

«Είναι χρέος μας να εξαρθρώσουμε και να απομονώσουμε άμεσα τους τρομοκράτες» δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το χτύπημα στο Παρίσι σημειώνοντας όμως ότι είναι χρέος μας και να σταματήσουμε άμεσα τον κύκλο της βίας των πολεμικών συγκρούσεων και να βρούμε λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. «Χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει έδαφος ελευθερίας και δημοκρατίας.

Το χθεσινό πολύνεκρο, πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα ήταν ένα χτύπημα τυφλό αλλά στοχευμένο, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ήταν ένα χτύπημα στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, ένα χτύπημα στην Ευρώπη της πολυπολιτισμικότητας. «Τούτη την ώρα ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στο γαλλικό λαο, συμπαραστεκόμαστε στη γαλλική κυβέρνηση. Μπαίνουμε εμπόδιο στα σχέδια των τρομοκρατών και της βαρβαρότητας», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «οι τρομοκράτες θα μας νικήσουν αν καταφέρουν να μας τρομοκρατήσουν. Αν μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας, αν μας οδηγήσουν σε μια Ευρώπη φρούριο μέσα στο οποίο θα ζουν φοβισμένοι λαοί».

«Την τρομοκρατία και τη βαρβαρότητα θα τη νικήσουμε μόνο αν επιδείξουμε αποφασιστικότητα στην επιλογή μας για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Χρέος μας να εξαρθρώσουμε και να απομονώσουμε άμεσα τους τρομοκράτες, χρέος μας είναι και να σταματήσουμε άμεσα τον κύκλο της βίας και των πολεμικών συγκρούσεων, να βρούμε λύση στο προσφυγικό πρόβλημα, στο δράμα των ανθρώπων που φεύγουν από τα σπίτια τους κυνηγημένοι από τους ίδιους τρομοκράτες και πνίγονται στη Μεσόγειο θάλασσα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η Ευρώπη ήταν είναι και θα παραμείνει έδαφος ελευθερίας και δημοκρατίας. Και σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να ενισχύσουμε τις αξίες του ουμανισμού και της ελευθερίας που ανέδειξε η γαλλική επανάσταση».

 

ΑΝΕΛ: Μαύρη μέρα

«Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα, μια ημέρα πένθους για τη Γαλλία, για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και των αξιών του Διαφωτισμού και του Ουμανισμού. Η Γαλλία και ολόκληρη η Ευρώπη ζει δυστυχώς τη δική της 11η Σεπτεμβρίου. Η άνανδρη και αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που σκόρπισε το θάνατο και τον πανικό στην καρδιά της Γαλλικής πρωτεύουσας δείχνει ότι η τρομοκρατία συνιστά μια ύπουλη απειλή για τις δημοκρατικές και ανοιχτές κοινωνίες» αναφέρει σε δήλωσή της η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Είμαστε συγκλονισμένοι και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον γαλλικό λαό και την πολιτική του ηγεσία που δοκιμάζονται σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες στιγμές. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας απαιτεί εγρήγορση, κοινή δράση και αποφασιστικότητα. Αλλά και περιφρούρηση των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπιστικών ιδεωδών» καταλήγει στην δήλωσή της η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Μεϊμαράκης: Επίθεση στην ελευθερία

«Όλοι είμαστε συγκλονισμένοι. Οι φρικιαστικές εικόνες από το Παρίσι προκαλούν θλίψη και οργή. Η μαύρη σελίδα της 13ης Νοέμβρη μας πληγώνει και παγώνει ολόκληρη την Ευρώπη. Όχι μόνον τη Γαλλία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος σημείωσε πως πρόκειται για χτύπημα που στόχο έχει τη Δημοκρατία, την ελευθερία, τον πολιτισμό μας, την Ενωμένη Ευρώπη.

«Γι'αυτό τους στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η Ενωμένη Ευρώπη δεν φοβάται», κατέληξε στη δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΑΣΟΚ: Δεν θα φοβηθούμε

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στο γαλλικό λαό" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. «Το χτεσινό τρομοκρατικό λουτρό αίματος στο Παρίσι αποτελεί πλήγμα, που προκαλεί θλίψη, πένθος αλλά και οργή. Η θερμή έκφραση συλλυπητηρίων και αλληλεγγύης απέναντι στο γαλλικό λαό δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι η Ευρώπη είναι, από σήμερα, μια «αμυνόμενη δημοκρατία» απέναντι σε κάθε λογής φανατισμούς, που απειλούν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα υποχωρήσουμε στις αρχές μας Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί στο πλευρό όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και χωρίς τους συμψηφισμούς του φόβου, θα πρέπει να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα, ξανά και διαρκώς, τις οικουμενικές αξίες της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού.»

Ποτάμι: Είμαστε όλοι Γάλλοι

«Η Γαλλία, η Ευρώπη ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Το μυαλό και η ψυχή μας βρίσκονται στο πλευρό του γαλλικού λαού. Η Ευρώπη δεν θα γονατίσει», αναφέρει σε δήλωσή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Απόψε είμαστε όλοι Γάλλοι. Οι διεστραμμένοι εγκέφαλοι που τους αρέσει να σκοτώνουν αθώους δεν θα νικήσουν. Δεν θα σπείρουν στους λαούς της Ευρώπης τον τρόμο, ούτε θα μας παρασύρουν σε μια τυφλή σύγκρουση με άλλους λαούς, με άλλους πολιτισμούς. Η Ελλάδα πρέπει με σοβαρότητα να συνεργασθεί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και όσο σκληρά χρειαστεί αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν την ήπειρό μας σε πεδίο ακραίου φανατισμού και συγκρούσεων. Η τρομοκρατία θα ηττηθεί», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

ΚΚΕ: Λάδι στη φωτιά

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στο Γαλλικό λαό, που θρηνεί εκατοντάδες θύματα.

Στην ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και αξιοποιούνται απ' όσους σχεδιάζουν πολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και νέα μέτρα καταστολής σε βάρος των λαών. Γι' αυτό και οι λαοί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για επικίνδυνες εξελίξεις».

Σαμαράς: Αποτρόπαιο και ύπουλο

“ Το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι είναι κτύπημα αποτρόπαιο και ύπουλο για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Και η φύλαξη των συνόρων είναι πλέον όρος ύπαρξης για τις δημοκρατικές κοινωνίες”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

O υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είμαστε όλοι Γάλλοι. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς το Γαλλικό λαό για τη χθεσινή απίστευτη πράξη βαρβαρότητας και τρομοκρατίας . Από χθες στην Ευρώπη τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο. Πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε τι μέτρα θα λάβουμε για να επαναφέρουμε ξανά το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία πλέον μας απειλούν όλους. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σήμερα στο Γαλλικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων».

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά οδύνη και τον αποτροπιασμό που νιώθω, που νιώθουμε όλοι οι Έλληνες, από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι» δήλωσε ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Ο Γαλλικός λαός με τον οποίο μας συνδέει μια βαθιά φιλία δοκιμάζεται κι εμείς στεκόμαστε στο πλευρό του σε αυτή την τραγωδία. Είναι μια δύσκολη ημέρα, ημέρα πένθους για την Ευρώπη. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι φιλελεύθερες δυνάμεις της Ελλάδας, θα αγωνιστούμε χωρίς δισταγμούς, με αποφασιστικότητα, μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που απειλεί τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή