Αποψη: Déjà vu

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ην Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε το 17ο ICT Forum στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το ICT αντιστοιχεί στο Information and Communication Technology. Με άλλα λόγια, το Forum αφορά τις τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Οπως γίνεται κάθε χρόνο ήταν όλοι εκεί. Φέτος μάλιστα ήταν παρών και ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις κ. Αλέξης Χαρίτσης. Παρακολουθώ σχεδόν πάντοτε τις εργασίες του Forum, ώστε να μπορώ να έχω μια εικόνα από τα δρώμενα στον χώρο που με ενδιαφέρει.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο δημοσιογράφος και καλός φίλος κ. Γιάννης Χαλαβατζής, πρότεινε στον υφυπουργό την άμεση υλοποίηση 7 έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών τα οποία μπορούν να αποδώσουν στο Δημόσιο πολύ περισσότερα από τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων είναι ότι κανένα δεν επιβαρύνει οριζόντια τους πολίτες, αλλά εξοικονομεί περιττά έξοδα του Δημοσίου και αυξάνει τα έσοδά του, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.

Θα παραθέσω περιληπτικά τις προτάσεις και την αναμενόμενη οικονομία: 1) Σύζευξης ΙΙ. Αφορά την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση όλων των φορέων του Δημοσίου και την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ ετησίως. 2) Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και αύξηση των εσόδων κατά 350 εκατ. ευρώ ετησίως. 3) Ηλεκτρονική Τιμολόγηση με όφελος για την ελληνική οικονομία 700 εκατ. ευρώ ετησίως. 4) Εφαρμογή των ηλεκτρονικών προμηθειών στο Δημόσιο με ετήσια εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ. 5) Ολοκληρωτική εφαρμογή των εισροών/εκροών στα καύσιμα με ετήσιο έσοδο 400 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου. 6) Μηχανοργάνωση των αποθηκών των Νοσοκομείων με ετήσιο περιορισμό των δαπανών κατά 600 εκατ. ευρώ. 7) Εφαρμογή της Κάρτας Πολίτη με ετήσιο όφελος 200 εκατ. ευρώ. Σύνολο: 3,15 δισ. ευρώ. Ενα ποσό που είναι 20% μεγαλύτερο από τον ΕΝΦΙΑ που φιλοδοξεί να εισπράξει το υπ. Οικονομικών για το 2015.

Προσωπικά πιστεύω ότι για ορισμένα από τα παραπάνω θέματα η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκτίμηση του κ. Χαλαβατζή. Αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία. Οταν άκουσα τον κατάλογο αυτό χαμογέλασα. Θυμήθηκα ότι στα μέσα Φεβρουαρίου 2010, στην πρώτη σύσκεψη που έκανε ο πρωθυπουργός με όλους σχεδόν τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, ΟΛΑ τα παραπάνω και μερικά ακόμα ήταν στην agenda σαν έργα πρώτης προτεραιότητας. Αυτός είναι ο απόλυτος ορισμός του déjà vu. Το έχουμε ξαναδεί το έργο, σε άλλη εποχή, σε άλλο περιβάλλον και με άλλους πρωταγωνιστές.

Εχουν περάσει από τότε 70 μήνες και κανένα από τα παραπάνω έργα είτε δεν έχει ξεκινήσει, είτε δεν έχει ολοκληρωθεί. Και όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν αντί να σπεύσουν με νύχια και με δόντια να υλοποιήσουν τα έργα, είτε βάζουν και ξαναβάζουν φόρους, είτε κόβουν και ξανακόβουν συντάξεις. Για να διαπιστώσετε πού βρισκόμαστε θα σας δώσω μια μικρή περίληψη για το κάθε έργο.

Σύζευξη ΙΙ. Το έργο προβλεπόταν να ξεκινήσει το 2011 και να ολοκληρωθεί το 2012. Φυσικά τίποτε δεν έγινε. Πάμε παρακάτω. Αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 9/2/2012: «με γρήγορους ρυθμούς και κάτω από τη στενή παρακολούθηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ που θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012». Μέχρι σήμερα κανένας διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί και το έργο «επανεξετάζεται», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Τα 150 εκατ. ευρώ θα ήταν η οικονομία από τις τηλεφωνικές δαπάνες του Δημοσίου.

Διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών. Προβλέφθηκε στον φορολογικό Νόμο του 2011 που πέρασε τον Μάρτιο 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ακόμα το «μελετάμε», ενώ απ’ όσα γνωρίζω οι προμηθευτές ταμειακών μηχανών είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν.

Ηλεκτρονική Τιμολόγηση. Ενώ είμαστε από τις πρώτες χώρες που υιοθετήσαμε την Κοινοτική Οδηγία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, από το 2001, εντούτοις επειδή δεν γίνεται υποχρεωτική η εφαρμογή της, έχουμε μείνει πολύ πίσω. Η Πορτογαλία που ξεκίνησε πολύ αργότερα και την έκανε υποχρεωτική (λόγω Μνημονίου) έχει κερδίσει από τον ΦΠΑ 800 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η Τουρκία την έκανε υποχρεωτική στους κλάδους των πετρελαιοειδών, τσιγάρων και ποτών. Στη χώρα μας που έχουμε τη μάστιγα των εικονικών τιμολογίων, είναι άξιον απορίας γιατί δεν γίνεται υποχρεωτική η εφαρμογή της.

Ηλεκτρονικές Προμήθειες. Οι υποδομές (εξοπλισμός και λογισμικό), ύστερα από περιπέτειες 10 ετών περίπου, έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στο αρμόδιο υπουργείο. Είναι άγνωστο το ποσοστό των προμηθειών του Δημοσίου που γίνεται μέσω του συστήματος. Πρέπει, πάντως, να είναι ελάχιστο. Εδώ μπορούν να γίνουν σημαντικές οικονομίες. Οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εφαρμόσει (εδώ και 13 χρόνια) παρόμοια συστήματα πέτυχαν οικονομίες 20%-30%.

Σύστημα Εισροών/Εκροών. Εχει εγκατασταθεί σε πολλά πρατήρια, αλλά λείπει η επεξεργασία των δεδομένων που παράγονται, ώστε να περιοριστεί το λαθρεμπόριο. Για να κλείσει πλήρως το κύκλωμα, πρέπει να καλύψει και τα διυλιστήρια πράγμα που δεν είμαι βέβαιος ότι προγραμματίζεται.

Προμήθειες Νοσοκομείων. Αντί σχολίου θα σας δώσω μερικούς αριθμούς από δημοσίευμα της «Κ» της 7/11/2015. Με την απειλή του ελέγχου για τα επιθέματα κατακλίσεων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη μειώθηκε από 5,7 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, σε 4,2 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, σε 1,6 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και σε 0,5 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Το πάρτι στην υγεία συνεχίζεται. Οι παίκτες είναι οι ίδιοι, πιθανόν να άλλαξαν (μεταφορικά) τα ποτά και τα ναρκωτικά που καταναλώνουν.

Κάρτα Πολίτη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2010 δεσμεύθηκε ότι θα είναι έτοιμη το 2011! Τώρα η Κυβέρνηση της Πρώτης και Δεύτερης Φοράς Αριστεράς υπόσχεται ότι θα είναι έτοιμη το 2016. Οψόμεθα.

Εφυγα από την εκδήλωση με τη βεβαιότητα ότι παρά την παρουσία του υφυπουργού αρμόδιου για το ΕΣΠΑ ή το ΣΕΣ όπως είναι το νέο πρόγραμμα, ύστερα από 5 χρόνια μπορεί να συζητάμε τα ίδια ακριβώς.

Τι το ήθελα το déjà vu του ICT Forum; Την άλλη μέρα, στις 5 Νοεμβρίου 2015, είχα άλλη μια παρόμοια εμπειρία. Βρέθηκα σε Ημερίδα του ΣΕΒ, όπου παρακολούθησα μια συζήτηση σε «στρογγυλό» τραπέζι (ορθογώνιο ήταν, αλλά το λένε έτσι για να μας μπερδέψουν) σχετικά με το θέμα «Ηλεκτρονικές Συναλλαγές: Κλειδί στη Μείωση της Φοροδιαφυγής και της Υπερφορολόγησης». Παρόντες και πάλι όλοι. Εκπρόσωποι από τις τράπεζες, τον ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), τον Σύνδεσμο εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και άλλοι. Παρών όμως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Ακουσα από τον υπουργό ξανά τα ίδια πράγματα που συζητάμε (αλλά μόνο τα συζητάμε) από το 2010. Αμεση συλλογή του ΦΠΑ. Κίνητρα υπό μορφή κληρώσεων μετρητών και σπιτιών για τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Υποχρεωτική χρήση των τερματικών αποδοχής σε ορισμένους κλάδους. Χτίσιμο του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού κ.λπ. κ.λπ. Ολα αυτά έχουν ξαναλεχθεί και ξαναγραφεί. Προσωπικά έχω γράψει πολλές φορές για όλα αυτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Για άλλη μια φορά συστήθηκε Ομάδα Εργασίας για να «μελετήσει» το θέμα και ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το πόρισμά της θα παραδοθεί μέχρι τις 31/12/2015. Και να που στις 9/11/2015 μια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων δίνει παράταση στην Ομάδα μέχρι τις 31/12/2016, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρητό «άμα δεν θέλεις να γίνει κάτι, φτιάξε μια επιτροπή για να το μελετήσει». Σε άλλες χώρες έχουν λύσει το πρόβλημα πολύ αποτελεσματικά. Εμείς όμως θέλουμε πάρα πολύ χρόνο για να βρούμε ακόμα καλύτερες λύσεις γιατί είμαστε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου και αυτά που γίνονται με επιτυχία σε άλλες χώρες του κόσμου δεν μας ικανοποιούν.

Οπως είπε και ο Κομφούκιος: «The superior man is modest in his speech, but exceeds in his actions». Αυτό ακριβώς μας λείπει από την Ελλάδα.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή