Συναγερμός από τους εισαγγελείς

Συναγερμός από τους εισαγγελείς

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κενός λόγος αποδεικνύεται η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Κ», από τα οποία προκύπτει ότι ελάχιστα έχουν γίνει, κυρίως εξαιτίας της παρατηρούμενης αδράνειας, ενδεχομένως και της αδιαφορίας. Από τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει στα χέρια του μακροσκελή επιστολή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Παν. Αθανασίου που περιγράφει με λεπτομέρειες τόσο τα δυνητικά οφέλη από τον έλεγχο των λιστών όσο και το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μοιραία θα οδηγήσει στην παραγραφή των υποθέσεων αλλά και στην απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Αθανασίου με επιστολή του στις 25 Μαΐου, περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί ως προς το θέμα στελέχωσης των υπηρεσιών. Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει την αναγκαιότητα ενίσχυσης του προσωπικού, επισημαίνει στον πρωθυπουργό ότι με 20 ελεγκτές κατόρθωσαν, υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, να βεβαιώσουν φόρους που αγγίζουν τα 270 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο περίπου 30 υποθέσεων. Συνολικά, είχε υπολογισθεί από τον πρώην υπουργό κατά της Διαφθοράς Παν. Νικολούδη ότι θα μπορούσαν να εισπραχθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στις ελληνικές καλένδες

Η 26σέλιδη όμως επιστολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων παραπέμφθηκε όπως φαίνεται στις ελληνικές καλένδες. Γι’αυτό τον λόγο, στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Αθανασίου και οι υπόλοιποι οικονομικοί εισαγγελείς επανήλθαν και με νέα επιστολή τους στον πρωθυπουργό που του ζητούν να ενεργήσει «ως προς το θέμα της αύξησης του Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου ΚΕΦΟΜΕΠ, στο οποίο ανατέθηκε η διενέργεια φορολογικού ελέγχου φυσικών προσώπων όλης της επικράτειας, κατόπιν παραγγελιών του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, προκειμένου να ασχοληθούν με τον φορολογικό έλεγχο των προσώπων (ταυτοποιημένων ΑΦΜ) που περιλαμβάνονται στις ποινικές δικογραφίες (λίστες Λαγκάρντ, Εμβασμάτων εξωτερικού, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου, Μεγάλης Βρετανίας, 65 CD)».

«Κατά τη γνώμη μας» σημειώνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς «είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση του αριθμού των ελεγκτών που θα διαθέσετε για τον παραπάνω σκοπό, κυρίως για να καταστεί εφικτή η ταυτόχρονη έκδοση πολυάριθμων εντολών φορολογικού ελέγχου των προσώπων που περιλαμβάνονται στις ανωτέρω ποινικές προκαταρκτικές δικογραφίες μέχρι τις 31/12/2016 και να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι αυτοί μέχρι την ημερομηνία αυτή».

Αν και προεκλογικά η φοροδιαφυγή και οι λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, τα 65 CD κ.λπ. είχαν αναδειχθεί ως μείζον θέμα, όπως φαίνεται στην πορεία έχει υποβιβαστεί ως ήσσονος σημασίας αν και οι οικονομικοί εισαγγελείς προσπαθούν εδώ και καιρό να πείσουν ότι «λεφτά υπάρχουν» πίσω από τις λίστες αλλά δεν επαρκεί το προσωπικό με κίνδυνο πλέον να παραγραφούν αρκετές υποθέσεις.

Οπως τονίζεται στην επιστολή, η στοιχειοθέτηση της προσαύξησης εισοδήματος από αδήλωτη φορολογητέα ύλη προϋποθέτει ελεγκτικό δυναμικό, ιδιαίτερα αυξημένων προσόντων. Κατά συνέπεια σημειώνει ο κ. Αθανασίου η ολοκλήρωση των ελέγχων απαιτεί τη στελέχωσή του με 300 εξειδικευμένους ελεγκτές και χρήστες πληροφορικής, καθώς και τεχνολογικό εξοπλισμό. «Ολα τα ανωτέρω αποτελούν αθροιστικά, την αναγκαία προϋπόθεση ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη επεξεργασία των υπό έρευνα στοιχείων, με σκοπό την συντεταγμένη και ασφαλή εξέλιξη όλης της προβλεπόμενης επιχειρησιακής και κατ’ επέκταση ποινικής διαδικασίας» αναφέρουν οι εισαγγελείς. Σημειώνουν δε, «ότι το όφελος από την υλοποίηση των ανωτέρω ελέγχων θα είναι τεράστιο για την οικονομία της χώρας και για τον λόγο αυτό η ανάλυση κόστους-οφέλους θα πρέπει να εξεταστεί από εθνική και όχι από κρατική ή υπηρεσιακή σκοπιά», αφήνοντας αιχμές ακόμα και για ενδεχόμενη έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Από τα στοιχεία που παραθέτουν οι εισαγγελείς για τις λίστες προκύπτουν τα εξής:

1. Λίστα Λαγκάρντ. Επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων έχουν εκδοθεί 478 εντολές ελέγχου. Σημειώνεται ότι η λίστα περιλαμβάνει 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα κατόχων τραπεζικών λογαριασμών ή και λοιπών προϊόντων στην HSBC. Ενδιαφέρον αποτελεί η υποσημείωση του κ. Αθανασίου, σύμφωνα με την οποία η λίστα είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί, αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τις ελβετικές αρχές, έτσι ώστε να παρέχονται πληροφορίες που να αποδεικνύουν την ταυτότητα των προσώπων και τις κινήσεις των λογαριασμών. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε το έναυσμα για τον έλεγχο 1.727 φυσικών και νομικών προσώπων που ταυτοποιήθηκαν σε επίπεδο ΑΦΜ και με την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

2. Εμβάσματα Εξωτερικού. Από τα στοιχεία που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία περιελάμβαναν τα εμβάσματα φυσικών προσώπων προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ για το χρονικό από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2012, διαπιστώθηκε ότι 54.246 «έβγαλαν» στο εξωτερικό 22,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Μάιο είχαν ελεγχθεί 588 περιπτώσεις, ενώ έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα άλλες 1.500 εντολές ελέγχου.

3. Λίστα Λιχτενστάιν. Η λίστα αυτή αφορά τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 υποθέσεις που αφορούσαν στοιχεία που εστάλησαν από τις γερμανικές αρχές, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η τέλεση φορολογικών ή άλλων παραβάσεων.

4. Λίστα Λουξεμβούργου. Τον Σεπτέμβριο του 2012 διαβιβάστηκε στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα CD που περιείχε στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο. Εχουν ταυτοποιηθεί 35 πρόσωπα για τα οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές έχουν προβεί σε αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών

5. Λίστα Μεγάλης Βρετανίας. Η λίστα αυτή αφορά συνολικά 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι σήμερα έχει γίνει ταυτοποίηση 32 προσώπων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχες εντολές ελέγχου

6. Λίστα των 65 CD. Αφορά στοιχεία που απεστάλησαν από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών κατόπιν σχετικού αιτήματος. Στα CD αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1.1.2000 ώς και τις 08.06.2012 τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους οποίους συνέτρεχαν αθροιστικά ή διαζευκτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό τουλάχιστον σε μία χρήση άνω των 300.000 ευρώ και 100.000 αντίστοιχα. Η λίστα έχει τα ονόματα 1.364.069 φορολογουμένων, που καλύπτει σχεδόν στο σύνολό τους και όλες τις λίστες που διερευνώνται σήμερα.

Για τη λίστα αυτή έχουν εκδοθεί 61 εντολές ελέγχου, ενώ σε 34 περιπτώσεις έχουν εκδοθεί αντίστοιχες διατάξεις δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και εν γένει περιουσιακών στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή