Χωρίς «λευκό καπνό» οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις

Χωρίς «λευκό καπνό» οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να βγει “λευκός καπνός” ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Δευτέρας η συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, συνάντηση η οποία είχε ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Οι δύο πλευρές θα ξανασυναντηθούν σήμερα στις 2 το μεσημέρι προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη συμφωνία και έτσι να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του EuroworkingGroup (EWG), η οποία έχει προγραμματισθεί για αύριο Τρίτη. Τα “αγκάθια” που παραμένουν ακόμη στη συμφωνία είναι τα κριτήρια προστασίας της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς οι δύο πλευρές φέρεται να συμφωνούν στην κάλυψη του 25% των δανειοληπτών, ουσιαστικά των πιο ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων. Αυτό που αναζητείται τώρα είναι η κάλυψη μέχρι του 58% των δανειοληπτών μέσα από τον καθορισμό επιπλέον ασφαλιστικών δικλείδων, προκειμένου να αποκλείονται οι "στρατηγικοί κακοπληρωτές". Με άλλα λόγια μέσα από διάφορα κριτήρια δανειολήπτες που ανήκουν σε μια υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία και ήταν μέχρι πρόσφατα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά πλέον λόγω της κρίσης έχουν εισοδηματικές απώλειες θα μπορούν να υπάγονται στον "νόμο Κατσέλη". Τα κριτήρια αυτά θα μπορούσαν να είναι ο χρόνος και το ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους -κάτι που είχε ισχύσει για παράδειγμα με τη ρύθμιση Χατζηδάκη- καθώς και η συνέπεια στις πληρωμές τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δηλαδή που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό στο λεγόμενο “προφίλ του δανειολήπτη”.

Τα βασικά κριτήρια για την προστασία των δανειοληπτών θα είναι το ετήσιο εισόδημα και η αντικειμενική αξία της α' κατοικίας, ενώ το τρίτο κριτήριο, ήτοι το σύνολο των οφειλών φέρεται να έχει απαλειφθεί.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκλιση, αλλά παραμένουν ακόμη μερικά σημεία "ανοιχτά". Στο θέμα αυτό οι διαφορές έχουν να κάνουν κυρίως με το ποια δάνεια θα μπορούν να εξαγοραστούν από ιδιώτες επενδυτές (η κυβέρνηση δεν θέλει να περιληφθούν τα στεγαστικά δάνεια και εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι θεσμοί αποκλείουν την εξαίρεση των επιχειρηματικών δανείων), καθώς και στο ποιοι θα είναι οι ιδιώτες επενδυτές που θα τα αγοράζουν. Η Αθήνα θέλει να συμπράττουν οι τράπεζες με τα επενδυτικά κεφάλαια (funds) και η όλη διαδικασία να εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ οι δανειστές αρχικά ζητούσαν να μην υπάρχουν όροι στο ποιοι τα εξαγοράζουν.

Αντιθέτως, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών συμφωνία επετεύχθη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της διακυβέρνησης των τραπεζών και του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

Πέραν αυτών, συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έχει επέλθει στο θέμα της αντικατάστασης του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση με τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών. Ομως, υπό συζήτηση ήταν οι τελικές λεπτομέρειες για τα θέματα των αλλαγών στις φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και της μείωσης των τιμών των γενόσημων και εκτός πατέντας φαρμάκων.

Οι συζητήσεις διεκόπησαν για τρεις περίπου ώρες το βράδυ της Κυριακής, όταν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να λάβουν μέρος σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι η δήλωση του επικεφαλής τουEurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, πώς το Euroworking Group (EWG) θα συνεδριάσει την Τρίτη και ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, είχε στόχο να «αγοράσει» χρόνο για την κυβέρνηση, καθώς το Σάββατο το βράδυ είχε διαφανεί ότι δύσκολα θα έκλεινε μέχρι μεσημέρι της Κυριακής συμφωνία που θα επέτρεπε την άμεση σύγκλιση του EWG. Ετσι, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αναταραχή στους ιδιώτες επενδυτές για πιθανή εμπλοκή στις διαβουλεύσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις, με την ελπίδα ότι μέχρι τη Δευτέρα αργά το απόγευμα θα έχουν καταλήξει Αθήνα και δανειστές σε συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή