Η τελική φάση είναι πάντα δύσκολη

Η τελική φάση είναι πάντα δύσκολη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη δημιουργική ασάφεια και το τέλος της τρόικας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης θυμίζουν και πάλι τρόικα. Μέχρι τον Ιανουάριο, και ειδικά τις τελευταίες ημέρες,οπότε οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά στο να καταλήξουν σε συμφωνία, οι συζητήσεις ήταν πολύωρες και εξαντλητικές. Αυτό συνέβη και τις τρεις προηγούμενες ημέρες, με τη μοναδική διαφορά ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνταν σε αίθουσα ξενοδοχείου και όχι στο υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, η αλλαγή του χώρου μάλλον έχει «βολέψει» την τρόικα, αφού τα στελέχη της μπορούν να πεταχτούν για λίγο στα δωμάτιά τους. Εκτός της αίθουσας, όμως, η εικόνα δεν είναι τόσο ωραία. Πέραν των δεκάδων ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των εκπροσώπων της τρόικας, στο λόμπι του ξενοδοχείου περιμένουν και αρκετοί δημοσιογράφοι. Μάλιστα, το λόμπι θυμίζει περισσότερο αίθουσα αναμονής αεροδρομίου ύστερα από ακύρωση πτήσεων παρά αίθουσα αναμονής ξενοδοχείου.

Αναβλήθηκε χθες για διαδικαστικούς λόγους –πιθανότατα λόγω των μαραθωνίων διαπραγματεύσεων Ελλάδας και δανειστών– και αναζητείται νέα ημερομηνία για την ακρόαση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Παρών στη διαδικασία όταν θα πραγματοποιηθεί θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει προτείνει τον κ. Γκότση για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Γκότσης θα είναι ο 4ος στην ιστορία του θεσμού πρόεδρος της Ε.Κ. μετά τους κ. Μποτόπουλο, Πιλάβιο και τον καθηγητή Σταύρο Θωμαδάκη που συνέστησε τον θεσμό το 1994.

Νέα αύξηση του ELA

Επιδεινώθηκαν οι συνθήκες ρευστότητας τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από αρκετούς μήνες βελτίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας –τον γνωστό ELA– αυξήθηκε κατά 340 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο το υπόλοιπο της ρευστότητας που έχει αντληθεί μέσω ELA ανήλθε στα 82,8 δισ. ευρώ, έναντι 82,4 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στην ουσία, η ρευστότητα του ELΑ παραμένει η μοναδική πηγή διαθέσιμης χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες. Η αύξηση του ELA αποτυπώνει πιθανότατα τη μείωση των καταθέσεων από τις τράπεζες τον προηγούμενο μήνα.

Βολές από «Βεργίνα» κατά Επιτροπής Ανταγωνισμού

Τέλος δεν έχει η αντιπαράθεση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (γνωστή κυρίως για την παραγωγή της μπίρας «Βεργίνα») με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν και ποτέ δεν προέβη σε επίσημη καταγγελία κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο επικεφαλής της εταιρείας ουκ ολίγες φορές μιλάει δημοσίως –πρόσφατα και στη Βουλή– για το καρτέλ στην μπίρα και καταλογίζει ευθύνες στην Επιτροπή για την καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής απόφασης. Χθες επανήλθε καταγγέλλοντας αυτήν τη φορά την Επιτροπή για την έγκριση της εξαγοράς της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας από την Carlsberg.

Ξενύχτι στο Hilton εν αναμονή συμφωνίας

Μπλε πλαστικές σακούλες με πατατάκια, σοκολάτες και μπουκάλια με νερό πάνω σε άσπρους δερμάτινους καναπέδες, ένα μέτρο από τη βιτρίνα με τα κοσμήματα του «Καίσαρη». Καφέδες και σάντουιτς ακουμπισμένα σε υπουργικά αυτοκίνητα. Δημοσιογράφοι που λαγοκοιμούνται στο λόμπι του ξενοδοχείου στις 4 τα ξημερώματα. Αστυνομικοί με πολιτικά που παίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα, περιμένοντας να συνοδεύσουν κάποιο στέλεχος των θεσμών στην τουαλέτα. Κανείς, ίσως, δεν θα περίμενε να εκτυλίσσονται αυτές οι σκηνές στο ξενοδοχείο Χίλτον, συνυφασμένο με την πολυτέλεια. Οι δεκαεφτά ώρες διαπραγματεύσεων, όμως, από το μεσημέρι της Κυριακής έως τις 5 το πρωί της Δευτέρας, ώρες εξαντλητικές και για τους εντός και για τους εκτός της αίθουσας των συζητήσεων, δίνουν αναμφίβολα την εξήγηση. Ή αλλιώς… το μνημόνιο αλλάζει την καθημερινότητα και στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή