Καταδίκη Παπαντωνίου και από Εφετείο

Καταδίκη Παπαντωνίου και από Εφετείο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τετραετή φυλάκιση, εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ την ημέρα και χρηματικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων ευρώ για τον καθένα, καταδικάστηκαν ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, γιατί δεν δήλωσαν το 2009 την ύπαρξη λογαριασμού που εντοπίστηκε στο όνομα της συζύγου του πρώην υπουργού στη λίστα Λαγκάρντ.

Η καταδίκη του ζεύγους Παπαντωνίου ήταν σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο), ενώ ανάλογη ποινή τεσσάρων ετών είχε επιβληθεί για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και από το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο. Πέραν της χρηματικής ποινής, ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του καταδικάστηκαν χθες να πληρώσουν και από 20.000 ευρώ ο καθένας για χρηματική ικανοποίηση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο παρέστη στη δίκη ως πολιτική αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση.

Το Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνίου και κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», με το σκεπτικό ότι «με πρόθεση» απέκρυψαν από τη δήλωση «πόθεν έσχες» την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε συνοπτικά το σκεπτικό της καταδίκης του ζεύγους Παπαντωνίου, αναλύοντας όλη την πορεία της κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των παιδιών της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου κατέληξε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του επίμαχου ποσού και πως ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία, λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλέπας.

«Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού», τόνισε ο πρόεδρος.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Γιάννου Παπαντωνίου ζήτησαν την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών, αυτού του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά δεν έγιναν δεκτά.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2008 και σε βαθμό κακουργήματος για το έτος 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή