Ειρηνική πορεία σε κλοιό των ΜΑΤ

Ειρηνική πορεία σε κλοιό των ΜΑΤ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια μετά την ειρηνική ολοκλήρωση της πορείας, υπό τη στενή εποπτεία της αστυνομίας, για τον εορτασμό της 42ης επετείου του Πολυτεχνείου, σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην πλατεία Εξαρχείων από περίπου 200 νεαρούς, οι οποίοι έκαψαν κάδους και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Ηδη πριν από την έναρξη της πορείας η αστυνομία είχε συλλάβει δύο άτομα για κατοχή φωτοβολίδων, ενώ η ομάδα των περίπου 1.000 ατόμων από τον αναρχικό χώρο παρέμεινε πλαισιωμένη από αστυνομικές δυνάμεις από το Πολυτεχνείο μέχρι και την αμερικανική πρεσβεία.

Κατά την πορεία, που εκτυλίχθηκε ομαλά, μικρή ένταση σημειώθηκε μόνον στο ύψος του Χίλτον. Η οδηγία, όμως, για ήπια αντιμετώπιση από τους αστυνομικούς φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς και η πορεία ολοκληρώθηκε έως την αμερικανική πρεσβεία χωρίς έκτροπα.

Μετά τις οκτώ το βράδυ, περίπου πεντακόσια άτομα κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων και άρχισε ο συνήθης πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ. Στην πλατεία, όπου η αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις για ρίψη μολότοφ, παρέμειναν περίπου εκατόν πενήντα νεαροί, και αργά το βράδυ μόνο ορισμένοι καμένοι κάδοι σκουπιδιών, τα απομεινάρια από περιορισμένη χρήση χημικών και το ελικόπτερο που ακόμη πετούσε πάνω από τα Εξάρχεια θύμιζαν στους περαστικούς ποια ήταν η χθεσινή επέτειος.

Οι πρωινοί εορτασμοί στιγματίστηκαν από εκδηλώσεις αποδοκιμασίας της κυβέρνησης από ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπουργοί της κυβέρνησης προσήλθαν στο μνημείο των θυμάτων, αλλά και λίγο νωρίτερα, ενόψει της άφιξής του, δημιουργήθηκε ένταση από παρευρισκομένους και οι ομάδες περιφρούρησης προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε το στεφάνι και αποχώρησε γρήγορα από τον χώρο μνήμης, συνοδευόμενος από τον Νίκο Παππά. Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και οι υπουργοί Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Τσιρώνης και Ν. Φίλης. «Το Πολυτεχνείο ζει σήμερα στους αγώνες της νεολαίας και του λαού. Το μήνυμα “ψωμίπαιδεία-ελευθερία” σήμερα μεταφράζεται: “Δουλειά για όλους, μόρφωση για όλους, δημοκρατία παντού”» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Αντίστοιχο σκηνικό και στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Αμα τη εμφανίσει της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς την προπηλάκισε και άρπαξε το στεφάνι.

Την καθιερωμένη πορεία, που ξεκίνησε περί τις 4.30 από το Πολυτεχνείο, μονοπώλησαν τα συνθήματα από το μπλοκ της ΛΑΕ και άλλων ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εις βάρος των φίλα προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονταν τελευταίοι ως αντιπροσωπεία. «Να δούμε στο ελικόπτερο, Αλέξη, ποιος θα μπει», φώναζαν έξω από τη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με τον Νίκο Στρατούλη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που πιασμένοι χέρι χέρι σχημάτιζαν μια ασπίδα.

Το «παρών» στην πορεία έδωσαν κυρίως φοιτητές, σωματεία εργαζομένων (όπως αυτοί του ΕΜΠ) και εκπρόσωποι της γενιάς του Πολυτεχνείου. Απουσίαζε, όμως, η μέση ηλικία.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία «αλληλέγγυων» από όλη την Ευρώπη – ειδικά από Ιταλία και Γερμανία. Αλλωστε και στα συνθήματα αποτυπωνόταν η βούληση για κοινό «μέτωπο» στην Ευρώπη, ιδίως στις χώρες του Νότου, έναντι των πολιτικών λιτότητας. Το άνοιγμα των συνόρων, το γκρέμισμα του τοίχου στον Εβρο και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καθώς και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μονοπώλησαν πολλά πλακάτ. Αλλωστε, ισχυρή αντιπροσώπευση είχε το ΚΕΕΡΦΑ και νέες κινήσεις, όπως το «Πολίτικο κίνημα διεξόδου». Οσοι ακολούθησαν την πορεία και μετά την αμερικανική πρεσβεία δικαιώθηκαν και για έναν επιπλέον λόγο: είδαν τον Γιάνη Βαρουφάκη να διασχίζει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας σέρνοντας μια βαλίτσα με ροδάκια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή