Το Γεωδυναμικό περίμενε τον σεισμό στην Λευκάδα

Το Γεωδυναμικό περίμενε τον σεισμό στην Λευκάδα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο θύματα και σημαντικές ζημιές στις υποδομές της Λευκάδας άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε χθες το πρωί. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αυτοψίες στις κατοικίες και τα δημόσια κτίρια του νησιού, που θα οδηγήσουν στην οριοθέτηση των σεισμόπληκτων περιοχών και στην παροχή μέτρων υποστήριξης των πληγέντων. Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επιστήμονες λάμβαναν εδώ και αρκετό καιρό σαφείς ενδείξεις ότι επίκειται ισχυρή δόνηση.

Ο πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.10 χθες το πρωί, ενώ ακολούθησε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία με τον ισχυρότερο σεισμό να φθάνει τα 5,1 Ρίχτερ στις 10.33 π.μ. Η δόνηση σημειώθηκε στα νότια του νησιού, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται 13 χλμ. δυτικά της πόλης της Λευκάδας, ανάμεσα στα χωριά Αθάνι και Αγιο Πέτρο. «Το ρήγμα της Λευκάδας έχει δύο κλάδους. Το 2003 “έσπασε” ο βόρειος κλάδος, ενώ χθες ο νότιος» εξηγεί στην «Κ» ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Το ενδιαφέρον είναι ότι είχαμε σαφείς ενδείξεις ότι οδεύαμε προς έναν τόσο ισχυρό σεισμό. Το Ινστιτούτο έχει εγκατεστημένους δύο σταθμούς στο νησί, έναν στα νότια, στην Πόντη και ένα στα βόρεια, στο Σπανοχώρι. Από τις μετρήσεις προέκυπτε ότι η απόσταση ανάμεσα στους δύο σταθμούς μίκραινε συνεχώς, περίπου 2,8 χιλιοστά κάθε έτος. Η σημαντική αυτή παραμόρφωση μας δείχνει ότι προετοιμαζόταν ο σημερινός σεισμός».

Οπως μας υπενθυμίζει ο κ. Γκανάς, σεισμοί τέτοιου μεγέθους είναι συνηθισμένοι για το Ιόνιο, μια περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση ενέργειας και σεισμικότητας. Οσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου, ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν μετά την πάροδο 1-2 ημερών.

Η ισχυρή δόνηση άφησε πίσω της δύο θύματα: μια γυναίκα στο χωριό Πόντι, που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν κυριολεκτικά… διέσχισε το σπίτι της ένας κατολισθαίνων βράχος. Και μια ηλικιωμένη στο Αθάνι, που καταπλακώθηκε από τοιχίο. «Οι ζημιές επικεντρώνονται στα χωριά Αθάνι, Δράγανο, Βασιλική και Αγιο Νικήτα, σε παλαιά λιθόκτιστα σπίτια» λέει στην «Κ» ο κ. Βαγγέλης Νικολάου, προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο νησί. «Στο Αθάνι έχουν σχεδόν καταρρεύσει 4 σπίτια και η εκκλησία του κοιμητηρίου, ακόμα 3 σπίτια στο Δράγανο. Πολλές ρωγμές έχουν σπίτια στα δύο χωριά, καθώς και στον Αγιο Νικήτα, στον οποίο καταστράφηκε ο κεντρικός δρόμος. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει υποστεί πολλές ζημιές, ιδίως στα σημεία με απότομα πρανή, λόγω καταπτώσεων βράχων». Το ΙΓΜΕ θα παραμείνει στο νησί για να παρακολουθήσει τις κατολισθήσεις και να εκτιμήσει την επικινδυνότητά τους.

Δίπλα τους βρίσκεται από χθες κλιμάκιο μηχανικών από τον τέως Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Λευκάδας, το οποίο σήμερα θα υποστηριχθεί από μηχανικούς του ΤΑΣ Πάτρας και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (πρώην ΥΑΣ) του υπουργείου Υποδομών, συνολικά 14 άτομα. Επίσης, στη Λευκάδα θα βρεθούν σήμερα 8 μηχανικοί των Κτιριακών Υποδομών (τέως ΟΣΚ) για να ελέγξουν τα σχολεία και το νοσοκομείο του νησιού, ενώ ακόμα 4 θα ταξιδέψουν στην Κεφαλονιά και 2 στην Ιθάκη (συνολικά στα 3 νησιά θα ελεγχθούν 120 σχολεία, με 250 κτίρια). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το νοσοκομείο της Λευκάδας παρουσιάζει μικρές ζημιές αλλά είναι λειτουργικό.

Κεφαλονιά, Ιθάκη

Ζημιές καταγράφηκαν και εκτός Λευκάδας, στο Φισκάρδο και την Ερισο της Κεφαλονιάς και σε περιοχές της Ιθάκης. Πάντως, όλα δείχνουν ότι ο αυστηρός αντισεισμικός κανονισμός της περιοχής απέτρεψε για ακόμα μια φορά τα χειρότερα, κρατώντας τις ζημιές σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή