Σταδιακά στο ένα ευρώ το όριο για γενόσημα

Σταδιακά στο ένα ευρώ το όριο για γενόσημα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα ευρώ είναι τελικά το όριο «προστασίας» των γενόσημων και των εκτός πατέντας φαρμάκων από τις δυναμικές μειώσεις των τιμών με βάση τον νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων. Η μείωση από τα σημερινά όρια προστασίας, σύμφωνα με τα οποία η τιμή των off patent φαρμάκων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ και η τιμή των γενόσημων κάτω από τα 7,8 ευρώ, θα επιτευχθεί σε τέσσερα στάδια και σε ορίζοντα δύο ετών, που σημαίνει ότι από το τέλος του 2017 οι τιμές των πιο φθηνών φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας μπορεί να φτάσουν έως το ένα ευρώ.

Σε αυτήν τη «μέση λύση» κατέληξε η διαπραγμάτευση του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών, που ζητούσαν την άμεση και άπαξ κατάργηση της προστασίας, όπως αυτή είχε οριστεί με υπουργική απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφώνησαν οι δύο πλευρές, και το οποίο σύντομα θα πάρει τη μορφή υπουργικής απόφασης, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα μειωθεί στα 9 ευρώ για τα off patent και στα 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Εν συνεχεία, στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι στα 7 και 4 ευρώ για τα off patent και τα γενόσημα αντίστοιχα, και στο επόμενο δελτίο τιμών (α’ εξάμηνο 2017) θα πέσει στα 4,5 και 3 ευρώ. Στο δελτίο τιμών του β’ εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι ένα ευρώ για τα off patent και τα γενόσημα.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αποφασίστηκε η επέκταση του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης) και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Σήμερα, claw back ισχύει για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε υπέρβαση από τον κλειστό προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ «επιστρέφεται» από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ. Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε το ύψος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back, να είναι 570 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι δανειστές πίεζαν το όριο δαπάνης να οριστεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Από το υπουργείο σημειώνεται ότι η συμφωνία μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη συνταγογράφηση και στα νοσοκομειακά φάρμακα, θα αναδιοργανωθεί το σύστημα προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία, με κεντρική διαχείριση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, και θα αυξηθεί η διείσδυση των γενόσημων στη φαρμακευτική αγορά, τα οποία σήμερα αποτελούν μόλις το 23%-24% του όγκου των φαρμάκων που αγοράζονται από τα φαρμακεία. Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλει τη θέσπιση κινήτρων για γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς, και την υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης για την αξιοπιστία των ποιοτικών γενόσημων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή