Την έφτιαξαν οι Γάλλοι, τη σώζει ο όμιλος ΤΥΡΑΣ

Την έφτιαξαν οι Γάλλοι, τη σώζει ο όμιλος ΤΥΡΑΣ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταλλική γέφυρα πάνω από τον Ληθαίο ποταμό και το Ρολόι είναι τα αρχιτεκτονικά ορόσημα των Τρικάλων. Και η πόλη, μοναδικό φαινόμενο, έχει κατορθώσει να προκαλεί συνειρμούς αστικής συνέχειας και καινοτομίας. Η είδηση της αποκατάστασης της γέφυρας, κατασκευασμένης το 1886 από Γάλλους μηχανικούς, ακούγεται φυσικό επακόλουθο μιας κουλτούρας εξέλιξης. Οι εργασίες έχουν αρχίσει από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και ήδη έχουν απομακρυνθεί τα γηρασμένα και προβληματικά υλικά των τελευταίων δεκαετιών. Θα στρωθεί κυβόλιθος από τοπική πέτρα και τα σιδηρά κιγκλιδώματα θα καθαριστούν με αμμοβολή και θα βαφτούν. Αυτό, όμως, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση είναι η συνέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα. Το έργο χρηματοδοτείται από τον όμιλο ΤΥΡΑΣ των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη. «Φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια της λειτουργίας μας», λέει ο κ. Μιχ. Σαράντης. «Το ποσόν που θα δίναμε για διαφήμιση αποφασίσαμε να το διαθέσουμε υπέρ της πόλης μας».

Η γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ διέθεσε σχεδόν 400.000 ευρώ για κοινωφελή έργα (Νοσοκομείο και Γηροκομείο Τρικάλων κ.ά) και από αυτά περίπου 50.000 προορίζονται για τη γέφυρα, που μετά την ολοκλήρωση του έργου (31/12) θα φωτιστεί κατάλληλα. Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς τους χορηγούς, τονίζοντας πως ο δήμος «υιοθετεί αυτήν την κίνηση ως ισάξια με αυτές από παλαιότερους ευεργέτες της πόλης». «Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση αυτήν την κίνηση υπέρ της πόλης των Τρικάλων», μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία. Η γέφυρα είναι διατηρητέο μνημείο από το 1995 και δύο χρόνια αργότερα πεζοδρομήθηκε. Οι εργασίες αποκατάστασης προβλέπουν και επάλειψη με αντιγραφιστικά υλικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή