Κομισιόν: Εκταμίευση 12 δισ. με την ψήφιση των προαπαιτουμένων

Κομισιόν: Εκταμίευση 12 δισ. με την ψήφιση των προαπαιτουμένων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμοι να προχωρήσουν στην εκταμίευση 2+10 δισ. ευρώ δήλωσε χθες η Κομισιόν, από τη στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη. Ταυτόχρονα και ανεξαρτήτως του νομοσχεδίου, οι επαφές μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών συνεχίστηκαν χθες, ενώ θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή στην παρούσα φάση.

«Μετά την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων και της νομοθεσίας εφαρμογής, Eurogroup και Euroworking Group είναι έτοιμα να υποστηρίξουν την εκταμίευση της επιμέρους δόσης των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με την πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων και να μεταφέρουν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα κεφάλαια τα οποία χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, από τα 10 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με τις ανάγκες», ανέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε δήλωσή της που ακολούθησε την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, η Κομισιόν αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί κατέληξαν σε ουσιαστική συμφωνία σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν σχετικά με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων και σχετικά με τα μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα οποία είναι «ουσιαστικής σημασίας για μια επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης».

Μάλιστα, η Ε.Ε. πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια καλή εξέλιξη». Και συμπλήρωσε ότι το Euroworking Group συζήτησε την κατάσταση προόδου των εργασιών και «εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Η νομοθεσία θα ψηφιστεί άμεσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Πέραν αυτών, χθες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρέθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2016, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν έως και την Παρασκευή, που αναμένεται νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, πριν οι τελευταίοι αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή