Επενδυτικές ευκαιρίες στο Ιράν αναζητούν οι ελληνικές εταιρείες

Επενδυτικές ευκαιρίες στο Ιράν αναζητούν οι ελληνικές εταιρείες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ευκαιρίες που προσφέρει η ιρανική αγορά θα επιχειρήσουν να εξερευνήσουν περίπου 40 Ελληνες επιχειρηματίες. Οι τελευταίοι θα ταξιδέψουν με τη διπλωματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τεχεράνη στο τέλος του μήνα. Στην κυβερνητική αποστολή θα συμμετάσχουν ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Την ελληνική κυβερνητική αποστολή αναμένεται να συνοδεύσει πλειάδα Ελλήνων επιχειρηματιών από κάθε κλάδο της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής που ενδιαφέρεται να εισέλθει στη συγκεκριμένη αγορά. Ειδικότερα, τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών θα συνοδεύουν εκπρόσωποι των ομίλων Αegean (αεροπορικές μεταφορές), Βιοχάλκο (μέταλλα), ΕΛ.ΠΕ. (πετρελαιοειδή), ΕΚΜΕ (κατασκευές ενεργειακών έργων), Μουνδρέας (ναυτιλιακά), Panou Audiovisual (οπτικοακουστικά), Space Hellas (πληροφορική), J&P (κατασκευές), Kapachim (χημικά), Χαϊδεμένος (εκτυπώσεις), Diamonds Shipping & Trading (ναυτιλία), ATC (λογισμικό πληροφορικής), AAS (διαχείριση υδάτων), Κονσερβοποιεία Β. Ελλάδος (τρόφιμα), καθώς και εταιρείες δομικών υλικών και τροφίμων. Επίσης, ισχυρή θα είναι και η παρουσία των ελληνικών βιομηχανιών φαρμάκου όπως ELPEN, Demo και Vianex.

Οι οργανωτές κάνουν λόγο για υψηλό ενδιαφέρον της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς η ιρανική χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη παρθένα αγορά της περιοχής. Η χώρα, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλο πλούτο, κυρίως στο υπέδαφός της, παραμένει εν πολλοίς σε επίπεδο υπανάπτυξης και με τεράστιες ανάγκες σε υποδομές και άλλα αγαθά. Με πληθυσμό περίπου οκτώ φορές αυτόν της Ελλάδας, το ΑΕΠ ανέρχεται σε λιγότερο από 400 δισ. δολ., δηλαδή λιγότερο από δύο φορές το ελληνικό ΑΕΠ. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι, επειδή το Ιράν θεωρεί αστάθμητο παράγοντα την Τουρκία, θα επιθυμούσε εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους προς την Ευρώπη με κόμβο την Ελλάδα.

Το παζλ ωστόσο είναι πιο πολύπλοκο απ’ όσο φαίνεται, καθώς υπάρχει μια σειρά από ποικίλα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την τρομοκρατία και το ευρύτερο πλαίσιο εξωτερικών σχέσεων της χώρας μας με το σύνολο του αραβικού κόσμου και ειδικά με τη δυτική πλευρά της αραβικής χερσονήσου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν παράγοντες της πολιτείας, η χώρα θα πρέπει να σταθμίσει τις σχέσεις της με τη Σ. Αραβία και το Κατάρ. Επίσης θα πρέπει να σταθμιστούν οι αντοχές του καθεστώτος Χασάν Ροχανί στις κινήσεις φιλελευθεροποίησης που επιχειρεί.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι το Ιράν φαίνεται να αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για πολλές χώρες και επιχειρήσεις που αναζητούν νέες αγορές προς επέκταση και επιρροή. Παράγοντες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σημειώνουν ότι κάθε εβδομάδα που περνάει, οι ιρανικές αρχές φιλοξενούν και έναν τουλάχιστον υπουργό Εξωτερικών. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει τόσο από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από την αμερικανική ήπειρο. Επίσης, όσοι παρακολουθούν την ιρανική πολιτική και επιχειρηματική σκηνή, θεωρούν ότι το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει, δεν θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα. Γι’ αυτό άλλωστε καταγράφεται ο προαναφερόμενος διπλωματικός οργασμός στην πρωτεύουσα της ιστορικής αυτής χώρας. Αλλωστε, θεωρείται ότι η ελληνική αποστολή που θα καταλύσει στην Τεχεράνη στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2015, είναι μόνον η αρχή των επίσημων επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένεται να ακολουθήσει μια άλλη, στις αρχές του 2016, ακόμη υψηλότερου επιπέδου διπλωματική και επιχειρηματική αποστολή, στην οποία θα ηγείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που θα επιθυμούσε να είναι ο πρώτος ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας που επισκέπτεται ο Ιράν. Από την άλλη πλευρά, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον θεωρείται ότι θα βαίνει διαρκώς αυξανόμενο. Εκτιμάται ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που θα συνοδεύσουν τον κ. Κοτζιά, θα πραγματοποιήσουν κατ’ ιδίαν επαφές με περίπου 250 ιρανικές επιχειρήσεις ή/και δημόσιους οργανισμούς, στο πλαίσιο επιχειρηματικής ημερίδας που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή