Ε.Ε.: Αυστηρότεροι έλεγχοι στην εμπορία και κατοχή πυροβόλων όπλων

Ε.Ε.: Αυστηρότεροι έλεγχοι στην εμπορία και κατοχή πυροβόλων όπλων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη μέτρων για τον καλύτερο έλεγχο της εμπορίας και της κατοχής πυροβόλων όπλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε σήμερα το Κολλέγιο των Επιτρόπων. Ειδικότερα, οι προτάσεις της Επιτροπής που στόχο έχουν να τροποποιήσουν την ήδη υπάρχουσα Ευρωπαϊκή Οδηγία που καθορίζει τους κανόνες βάσει των οποίων οι ιδιώτες μπορούν να αποκτήσουν και να κατέχουν όπλα, καθώς και τη μεταφορά πυροβόλων όπλων σε άλλη χώρα της ΕΕ, αφορούν: μέτρα που θα κάνουν πιο δύσκολη την απόκτηση πυροβόλων όπλων στην ΕΕ, μέτρα για την καλύτερη παρακολούθηση της νόμιμης κατοχής τους και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών αλλά και μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα έχουν αχρηστευθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Ασφαλείας που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2015, αλλά υπό την πίεση των πρόσφατων γεγονότων έχουν επιταχυνθεί με στόχο την αποτροπή των τρομοκρατών από την πρόσβαση σε όπλα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των λαών και των αρχών της Ευρώπης είχαν συντονιστεί σε διασυνοριακό επίπεδο, κάτι που δείχνει ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές».

Η Επιτροπή επεξεργάζεται επίσης ένα νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών αλλά και μια νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε κατά τη σημερινή παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής πως πρωταρχικής σημασίας αποτελεί επίσης «ο εκμηδενισμός των λόγων ύπαρξης» της τρομοκρατίας, ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά «που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρώπη». «Γιατί είναι η δική μας νεολαία στρέφεται εναντίον μας», κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Επιπλέον, η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως επεξεργάζεται ένα σχέδιο δράσης κατά της παράνομης διακίνησης όπλων και εκρηκτικών, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς όπλων, τον έλεγχο των παράνομων όπλων και εκρηκτικών στην εσωτερική αγορά (κυρίως από τις βαλκανικές χώρες ή τις πρώην εμπόλεμες ζώνες) και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

«Στόχος μας είναι να έχουμε αυστηρότερους και πιο εναρμονισμένους κανόνες για την εμπορία και την κατοχή όπλων», δήλωσε η αρμόδια για την Εσωτερική Αγορά και τη Βιομηχανία επίτροπος, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή