Οι πιο δύσκολες ώρες στην Ειδομένη, όταν πέφτει η νύχτα

Οι πιο δύσκολες ώρες στην Ειδομένη, όταν πέφτει η νύχτα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η νύχτα στην Ειδομένη είναι δύσκολη τούτη την εποχή. Η θερμοκρασία πλησιάζει κάποιες ώρες το μηδέν και η υγρασία που αναδύεται από την κοιλάδα του Αξιού περονιάζει τα κόκαλα. Χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες (και) χθες το βράδυ στην ουδέτερη ζώνη της μεθορίου, στο ύψος του μεθοριακού σιδηροδρομικού σταθμού, με την προσδοκία να τους επιτρέψει η αστυνομία της ΠΓΔΜ να περάσουν σήμερα τα σύνορα. Ακόμα όμως και αν τους επιτρέψουν οι σλαβομακεδονικές αρχές τη διέλευση, δεν είναι βέβαιο ότι θα φύγουν, αφού η δίοδος έχει αποκλειστεί από εκατοντάδες Ιρανούς, Μαροκινούς, Αλγερινούς, κ.ά οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι απειλούν να την κρατήσουν επ’ αόριστον κλειστή εάν δεν επιτραπεί και στους ίδιους να περάσουν.

Τρεις χιλιάδες είχαν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν από χθες το μεσημέρι τα σύνορα και άλλες πέντε χιλιάδες αναμένονταν τη νύχτα με λεωφορεία από Καβάλα και Αθήνα. Οι ώρες περνούν δύσκολα όταν πέφτει το σκοτάδι και αναγκάζονται να κλειστούν στις σκηνές στα χωράφια και να κοιμηθούν κάτω από τα δέντρα. Διακόσιοι πενήντα άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να περνούν τη νύχτα σε καθεμιά από τις πέντε μεγάλες σκηνές που έχουν εγκαταστήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και τη μία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Και αυτοί είναι οι τυχεροί, αφού οι σκηνές θερμαίνονται από μεγάλα αερόθερμα. Αλλοι διανυκτερεύουν σε μικρότερες σκηνές των σαράντα ατόμων, οι περισσότεροι σε σκοινάκια των τριώντεσσάρων ατόμων, και οι πολλοί σε υπνόσακους στο ύπαιθρο.

«Χθες το βράδυ μοιράσαμε τετρακόσιες μικρές σκηνές και εξακόσιους υπνόσακους, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να βγάλουν τη νύχτα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες εδώ στη μεθόριο», λέει στην «Κ» ο κ. Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Κοιμούνται πολλοί άνθρωποι σε μια σκηνή, ανάπηροι σε καροτσάκια, υπερήλικες, μωρά, όλοι αυτοί έρχονται από πεζοπορίες και αφάνταστη ταλαιπωρία», τονίζει. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, τοπικές αρχές, μοιράζουν τρόφιμα και φάρμακα, προσπαθούν να διασφαλίσουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Πόσες νύχτες θα χρειαστεί να περάσουν στις σκηνές και τους υπνόσακους στα σύνορα τόσοι άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι που θα καταφθάσουν και μπορεί να εγκλωβιστούν τις επόμενες ημέρες εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση; Ουδείς γνωρίζει, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων χωρών του «βαλκανικού άξονα» και βέβαια των ευρωπαϊκών κρατών. «Μέχρι να δοθεί λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο των συνόρων, είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η άμεση δημιουργία υποδομών για τη διαμονή και διανυκτέρευση του πληθυσμού αυτού, ο οποίος θα στοιβάζεται στη συνοριακή περιοχή, μέσα στο κρύο ή τη βροχή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ που δραστηριοποιείται στην Ειδομένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή