To MIT Enterprise Forum Greece προάγει επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Βοστόνη

To MIT Enterprise Forum Greece προάγει επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Βοστόνη

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο της τεχνολογίας, το MIT Enterprise Forum Greece διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στη Βοστόνη. Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν στο να προσφέρουν σε νέους Έλληνες επιχειρηματίες την ευκαιρία πρόσβασης σε έμπειρους μέντορες, συμβούλους, επενδυτές, εταίρους και πελάτες που εδρεύουν στην Αμερική. Σε μια αγορά στην οποία πολλοί εκ των νέων επιχειρηματιών επιδιώκουν να εισέλθουν για να διοχετεύσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ή για να συστήσουν την εταιρία τους. Απώτερος σκοπός όλων των προσπαθειών του MITEF Greece είναι να βοηθηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις και να ευδοκιμήσουν στην παγκόσμια αγορά δημιουργώντας σημαντικές  νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Τον περασμένο Μάιο, έπειτα από πρόσκληση του MIT Enterprise Forum Greece, της νομικής εταιρείας Foley Lardner και του Ελληνικού Προξενείου στη Βοστόνη, 50 Έλληνες και Ελληνο-Αμερικανοί επισκέφθηκαν τα γραφεία της Foley προκειμένου να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του MITEF Greece και το δυναμικό που υπάρχει στη χώρα. Το ακροατήριο, το οποίο περιλάμβανε δικηγόρους, επενδυτές, στελέχη, καθηγητές και επιχειρηματίες, ενημερώθηκε από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρο του MITEF Greece, και την Ιφιγένεια Καναρά, Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστόνη, ενώ στη συνέχεια υπήρξε ανοικτή συζήτηση την οποία συντόνιζε η Μαρίνα Χατσόπουλος, Σύμβουλος MIT Enterprise Forum Greece, με 3 επιχειρηματίες που έχουν δημιουργήσει ήδη startups στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ήταν οι: Νίκος Μωραϊτάκης, CEO στη Workable, Χρήστος Περάκης, Συν-ιδρυτής και CEO στη Zootle, και ο Λούης Χατζής, Ιδρυτής της Onedisc.

Παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης Άνοιξης, το MITEF Greece δούλεψε εντατικά με 25 startups στα πλαίσια του πρώτου διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition. Πολλοί από τους κριτές και μέντορες που πήραν μέρος σε όλη τη διαδικασία προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι 10 ομάδες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, προσκλήθηκαν τον Ιούνιο να συμμετάσχουν σε ένα νέο διεθνές σεμινάριο για νεοφυείς επιχειρήσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο ΜΙΤ. Αυτό το πρόγραμμα, με επικεφαλής τον Dr. Louis Perez-Breva, Co-Director, MIT Innovation Teams, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του The Hellenic Initiative. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι Έλληνες επιχειρηματίες έκαναν σημαντικές επαφές, βιώνοντας ταυτόχρονα  την εμπειρία μιας ακμάζουσας σκηνής νεοφυών επιχειρήσεων. Επιπλέον επισκέφθηκαν τοπικές startups καθώς και ερευνητικά εργαστήρια και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν για δεύτερη φορά τις νεοφυείς εταιρίες τους σε μια εκδήλωση δικτύωσης που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο του MIT.

Στις 4 Νοεμβρίου, οι τρεις νικητές του διαγωνισμού  συμμετείχαν μέσω Skype σε τιμητική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο MIT Media Lab, Cambridge, MA με την υποστήριξη του Μιχαήλ Μπλέτσα, Director of Computing/Research Scientist, MIT Media Lab και της Μαρίνας Χατσόπουλος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι τρεις νικητές του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition Ευάγγελος Παππάς (RTsafe), Αλέξανδρος Κωστόπουλος (reportbrain Limited) και Πάρις Ζιώγκας (TomoTech) παρουσίασαν σε ειδικό ακροατήριο τα επιχειρηματικά τους σχέδια, την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του διαγωνισμού ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας. Στην δεξίωση που ακολούθησε ήταν εμφανής η θετική αίσθηση που αποκόμισαν τα μέλη του ακροατηρίου και το ενδιαφέρον τους να μάθουν περισσότερα για την ελληνική σκηνή των startups.

Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από την οικονομική κρίση, υπάρχει μια διαρκώς αναπτυσσόμενη και τροφοδοτούμενη δεξαμενή νέων Ελλήνων που προετοιμάζουν το έδαφος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Το MIT Enterprise Forum Greece υποστηρίζει την εκπαίδευση, προωθεί τη δικτύωση και την ανεύρεση νέων κεφαλαίων ενώ στοχεύει στη διεθνή προβολή των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που διοργανώνει στην Αθήνα. Με την υποστήριξη Ελλήνων της διασποράς, νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες μπορούν να συνδεθούν με μία ευρύτερη κοινότητα επαγγελματιών τεχνολογίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση των Ελληνικών startups εν γένει. Το MIT Enterprise Forum Greece μετά και την ανακοίνωση του δεύτερου διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition, θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τη δημιουργία μιας “γέφυρας” συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α. με τη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων και το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή