Κάθαρση α λα κινεζικά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θεαματική σύλληψη ενός κορυφαίου διαχειριστή επενδυτικού κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου στη μέση ενός αυτοκινητόδρομου. Κατασχέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων σε κινεζικά αμοιβαία κεφάλαια. Ερευνα για τον πρόεδρο της Citic Securities και για τουλάχιστον έξι ακόμη υπαλλήλους. Τώρα προσθέστε και τον πρώην υπεύθυνο της Κίνας για την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Οι συλλήψεις και οι έρευνες κατά στελεχών της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας στον απόηχο της καλοκαιρινής κατάρρευσης των κινεζικών χρηματιστηρίων έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας κλίμα φόβου μεταξύ των εταιρειών, και έχουν οδηγήσει στο «πάγωμα» της επενδυτικής τους στρατηγικής. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, βρίσκονται υπό έρευνα ή έχουν απομακρυνθεί από τη θέση τους. Στόχος των Αρχών στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς είναι να περιορίσουν πρακτικές όπως η εσωτερική πληροφόρηση και η επιθυμία «ορισμένων από την πολιτική ηγεσία να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους να κατηγορήσουν» για την κατάρρευση των χρηματιστηρίων, σύμφωνα με τον Μπάρι Νότον, καθηγητή κινεζικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. «Ολα αυτά μαζί προκαλούν αβεβαιότητα και ανησυχία, που μόνο να υπονομεύσει την προσπάθεια για καλύτερη λειτουργία των αγορών μπορεί», προσθέτει.

Εδώ και χρόνια, οι κινεζικές αρχές ενθάρρυναν επενδυτικά κεφάλαια και εταιρείες μεσιτείας να δημιουργήσουν νέα επενδυτικά προϊόντα ώστε να εξακολουθήσει να αναπτύσσεται η χρηματοπιστωτική βιομηχανία. Τώρα η διαδικασία έχει διακοπεί εξαιτίας των ερευνών των κανονιστικών αρχών, των συλλήψεων από την αστυνομία και των ερευνών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που διεξάγει η πειθαρχική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι JPMorgan Chase και Credit Suisse έχουν περιορίσει προϊόντα που επέτρεπαν σε ξένους επενδυτές να στοιχηματίζουν στην πτώση μετοχών. Οι αξιωματούχοι λένε «τώρα πρέπει να καινοτομήσετε, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι, χρησιμοποιήστε αντιστάθμιση κινδύνου, συναλλαγές υψηλής συχνότητας, ό,τι θέλετε», είπε ο Γκάο Ξικίνγκ, πρώην αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Κινεζικών Χρηματιστηρίων, στη διάρκεια συνεδρίου στο Πεκίνο στις 6 Νοεμβρίου. «Μερικές ημέρες αργότερα, λένε, όχι, οι κανόνες που φτιάξαμε δεν είναι σωστοί, υπάρχουν προβλήματα με τις συναλλαγές σας και θα σας βάλουμε φυλακή για κάποιο διάστημα», προσθέτει. «Ολα αυτά κάνουν τις αγορές μας απρόβλεπτες, τέτοιοι κανόνες δεν φέρνουν σταθερότητα». Από την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές ερευνούν τον Γιάο Γκανγκ, επίσης αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής, τον οποίο κατηγορούν για «εικαζόμενες σοβαρές πειθαρχικές παραβιάσεις».

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν δει ξανά κάτι παρόμοιο», λέει ο Φρέιζερ Χάουι, συγγραφέας του βιβλίου «Red Capitalism», που έχει ως αντικείμενο το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφερόμενος στην κλίμακα και στο εύρος των ερευνών. «Δίχως αμφιβολία, είναι δίχως προηγούμενο». Στη διάρκεια των περασμένων 20 ετών αναπτύχθηκαν πολλές κακές πρακτικές, περιλαμβανομένων της χειραγώγησης και της εσωτερικής πληροφόρησης, τις οποίες θα μπορούσαν να είχαν ερευνήσει οι κινεζικές αρχές εάν το ήθελαν, τονίζει ο κ. Χάουι. «Οπότε προκύπτει το ερώτημα: πού ήταν οι έρευνες τα προηγούμενα χρόνια;». Ο όγκος των συναλλαγών στους κινεζικούς δείκτες CSI 300 και CSI 500 futures μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό αφότου οι κινεζικές αρχές άρχισαν να απαγορεύουν πρακτικές όπως ο στοιχηματισμός στην πτώση των μετοχών. Συνολικά 181 προθεσμιακά κεφάλαια διέκοψαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο εν μέσω περιορισμένης ρευστότητας, από 165 τον Σεπτέμβριο. Οι κινεζικές αγορές βρίσκονται σε ανοδική φάση καθώς οι επενδυτές άρχισαν να επιστρέφουν στις μετοχές. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει ενισχυθεί κατά 22% από το χαμηλό επίπεδο όπου είχε υποχωρήσει στις 26 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή