Ηπιότερη ύφεση φέτος και το 2016 προβλέπει ο προϋπολογισμός

Ηπιότερη ύφεση φέτος και το 2016 προβλέπει ο προϋπολογισμός

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβλεψη για ηπιότερη της αναμενόμενης ύφεση φέτος και το επόμενο έτος θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016, που είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Ωστόσο, οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν αλλάζουν, ενώ στον νέο προϋπολογισμό θα αποτυπώνονται όλα τα νέα μέτρα και τουλάχιστον οι στόχοι για όσα πρέπει να εφαρμοστούν και δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί, όπως οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2016 «έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι προβλέψεις για τη μεταβολή της οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2016». Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο προέβλεπε ύφεση 2,3% φέτος και 1,3% το επόμενο έτος. Ωστόσο, η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις έκανε λόγο για ύφεση 1,3% το 2015, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας φέτος αναμένεται να είναι μικρότερο του 1% και πέριξ του 0,5%.

Η αλλαγή αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) των στοιχείων για το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν 0,4%, με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 η οικονομία να έχει καταγράψει ρυθμό μεγέθυνσης 0,36%. Αυτό σημαίνει ότι για να καταγραφεί ύφεση 1,3% στο σύνολο του 2015 θα πρέπει στο τέταρτο τρίμηνο η συρρίκνωση του ΑΕΠ να ανέλθει στο 6,7%. Κάτι που στο υπουργείο Οικονομικών το θεωρούν απίθανο.

Μάλιστα, η θετική αυτή εξέλιξη φέτος θα επηρεάσει και την πρόβλεψη για το 2016, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και τον επόμενο χρόνο η ύφεση θα προβλέπεται χαμηλότερη του 1%.

Η καλύτερη του αναμενομένου επίδοση της οικονομίας, όμως, δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. «Οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι αμετάβλητοι» ανέφεραν χθες από το υπουργείο Οικονομικών. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε συμπεριληφθεί εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ το 2016 και όπως πρόσθεταν από το οικονομικό επιτελείο η βελτίωση των προβλέψεων για την ύφεση «διευκολύνει την επίτευξη των στόχων αυτών».

Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζαν ότι οι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες θα είναι διαφορετικοί σε σχέση με το τι προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά όχι και ο στόχος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αλλωστε, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα πρέπει να εξειδικεύονται και τα τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί (όπως για παράδειγμα η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί).

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη για το τι θα αποδώσουν τα μέτρα που θα αποφασιστούν στο προσεχές διάστημα, όπως εκείνα για το ασφαλιστικό ή το νέο φορολογικό καθεστώς. Δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές γι’ αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν μπορούν να περιληφθούν με ακρίβεια οι παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν. Θα πρέπει, όμως, να περιγράφονται οι στόχοι, όπως έγινε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αυτή θα γίνει αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς επί όλων των ανοικτών ζητημάτων και επί της ουσίας το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο θα υπερισχύει του προϋπολογισμού. Κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ήταν έτοιμο στα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να καθυστερήσουν και την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή