1,16 δισ. ευρώ άντλησε η Εθνική Τράπεζα

1,16 δισ. ευρώ άντλησε η Εθνική Τράπεζα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 2,7 δισ. ευρώ έναντι 1,55 δισ. ευρώ που ζητούσε προσέφεραν οι επενδυτές στην Alpha Bank, υπερκαλύπτοντας την αύξηση κεφαλαίου κατά 1,7 φορές, ενώ η Εθνική Τράπεζα, αργά χθες το βράδυ, ανακοίνωσε την υπερκάλυψη της αύξησης, συγκεντρώνοντας 1,16 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η τιμή διάθεσης των μετοχών της ΕΤΕ διαμορφώθηκε σε 0,02 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε discount 93,75% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής (0,32 ευρώ). Η Εθνική συγκέντρωσε 1,16 δισ. ευρώ, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η διάθεση μετοχών ύψους έως 300 εκατ. ευρώ σε Ελληνες επενδυτές στην τιμή που διαμορφώθηκε από το βιβλίο προσφορών. Το κεφαλαιακό έλλειμμα με το δυσμενές σενάριο είχε διαμορφωθεί στα 4,6 δισ. ευρώ και η διαφορά θα καλυφθεί από το ΤΧΣ με την έκδοση κατά 25% κοινών μετοχών και 75% ειδικών ομολόγων (CoCos). Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι θα μπορέσει γρήγορα να αποπληρώσει τα CoCos αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πώληση της Finansbank στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank μαζί με την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων με μετοχές άντλησε συνολικά 2,563 δισ. ευρώ καλύπτοντας το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης, η τράπεζα επιστρέφει στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα που θα κατέχει το 89% των μετοχών. Το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) περιορίζεται από 66,2% που είναι σήμερα σε 11%. Σημειώνεται ότι και στη Eurobank μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου το ποσοστό των ιδιωτών διαμορφώνεται στο 93% έναντι 7% του ΤΧΣ.

Στελέχη της Alpha Bank υπογραμμίζουν ότι πέραν της μεγάλης υπερκάλυψης του βιβλίου, το σημαντικότερο είναι η υψηλή ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν στη διαδικασία. Η τιμή καθορίστηκε 0,04 ευρώ ανά μετοχή, ενώ παρά τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της συναλλαγής νωρίς χθες το πρωί η μετοχή της τράπεζας στο χρηματιστήριο έκλεισε στα 0,057 ευρώ με σχετικά μικρές απώλειες -6,56% έναντι πτώσης 15,08% του δείκτη των τραπεζών. Η τιμή της αύξησης αντιστοιχεί σε discount 34,4% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης (0,061 ευρώ) και είναι περίπου 93,8% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή (0,65 ευρώ) που πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου την άνοιξη του 2014. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής και η οριστικοποίηση των όρων θα γίνει κατόπιν της αποδέσμευσης από το Euroworking Group των κεφαλαίων που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση.

Οπως έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση της Alpha Bank θα πραγματοποιηθεί μείωση του αριθμού μετοχών (reverse split) με την αντικατάσταση των παλαιών μετοχών με νέες σε αναλογία 1 νέα για κάθε 50 παλαιές.

Ετσι μετά το reverse split η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα διαμορφωθεί στα 2 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση του stress test της ΕΚΤ η Alpha Bank εμφάνισε κεφαλαιακές ανάγκες 263 εκατ. ευρώ με το βασικό σενάριο και 2.743 εκατ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο. Η διαφορά μεταξύ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (2,56 δισ. ευρώ) και του δυσμενούς σεναρίου (2,74 δισ. ευρώ) καλύπτεται από το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που ενέκρινε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Την αισιοδοξία τους για την κάλυψη του ποσού της αύξησης, μετά την ψήφιση χθες βράδυ του πολυνομοσχεδίου για την εκταμίευση της κοινοτικής χρηματοδότησης, διατυπώνουν πηγές της Τράπεζας Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας έχει πυκνώσει τις επαφές με ξένους επενδυτές και έχει ενισχυθεί σημαντικά η αισιοδοξία για την αίσια έκβαση του εγχειρήματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή