O Καραγκιόζης είναι cool

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας φίλος από τα παλιά, σύντροφος στα δύσκολα, συνεχίζει τη συμβολή και τη στήριξή του στη ζωή μας, ξαφνιάζοντας με τη διαχρονικότητά του. Πάντα χαίρομαι όταν βλέπω παιδιά σημερινά που λατρεύουν τον Καραγκιόζη, ίσως γιατί εγώ μικρή δεν κατάφερα να τον οικειοποιηθώ, να τον κατανοήσω όσο θα ήθελα. Ναι, και όμως.

Υπάρχουν παιδιά με τάμπλετ και υπολογιστή που, παράλληλα με τους πιο cool ήρωες της εποχής τους, βλέπουν με τον ίδιο ενθουσιασμό μια παράσταση Καραγκιόζη. Πέρα από το κοινό που συνεχίζει, σας διαβεβαιώνω, να παρακολουθεί, γίνονται παράλληλα πολλές και σημαντικές δουλειές που είτε προσπαθούν να ανανεώσουν το ελληνικό θέατρο σκιών είτε να το αναβιώσουν με τον καλύτερο τρόπο. Μια πρωτοβουλία που αξίζει να προσέξουμε είναι αυτή του γνωστού ανάμεσα στους καραγκιοζοπαίκτες Γιάννη Βουλτσίδη, με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης μετανάστης» από το Θρακικό Θέατρο Σκιών που ταξιδεύει αυτή την περίοδο στην Ελλάδα με στάσεις στην Αθήνα σε περιοχές όπως η Μαγούλα, η Ελευσίνα, το Ζεφύρι, η Καλλιθέα, κ.α.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης που υλοποιεί δωρεάν η Πηλίον Ορος και χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ (Eυρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) για την Ελλάδα (διαχειριστής επιχορήγησης το Ιδρυμα Μποδοσάκη). Στόχος, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και ο Γιάννης Βουλτσίδης είναι ο πλέον ειδικός, καθώς έχει δουλέψει με Τσιγγάνους, Πομάκους, μετανάστες και πρόσφυγες. Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης μετανάστης» εντάσσεται σε ένα ευρύτερο έργο που ονομάζεται «Ολοι μέσα στην παράγκα», τίτλος ενδεικτικός «που έχει να κάνει με τη στάση της ανοχής στον άλλον», μας εξηγεί η Πηλίον Ορος, εταιρεία που έχει ιδρύσει, μεταξύ άλλων, το πολύ ωραίο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στην Ανω Γατζέα του Πηλίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή