Τα δύο πρόσωπα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία επί ενός νέου «κατεπείγοντος» πολυνομοσχεδίου με τα καινούργια προαπαιτούμενα για την εφαρμογή της τελευταίας μνημονιακής συμφωνίας δεν σημαδεύτηκε μόνο από τις ανούσιες, μονότονα επαναλαμβανόμενες εντός Βουλής αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς το ποιος είναι ουσιαστικότερος και αποτελεσματικότερος υποστηρικτής των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας. Είχε να καταδείξει και μια σειρά άλλων στοιχείων, ορισμένα εκ των οποίων μόνο ως θετικά μπορούν να καταγραφούν, ενώ κάποια άλλα μάλλον ως οιωνοί ανησυχητικών εξελίξεων μπορούν να εκληφθούν.

Ενδεικτικά, όσον αφορά τους «κακούς οιωνούς» –για να κλείσουμε, στη συνέχεια, με τα θετικά– αναφέρεται η διπλή προειδοποίηση για αναταραχές και συγκρούσεις, σε περίπτωση που ανοίξει η διαδικασία πλειστηριασμών στην Ελλάδα. Την αρχή έκανε το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου, με τον γνωστών απόψεων Χρ. Παππά να δηλώνει πως οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως προστάτες των υπό έξωση οφειλετών. Χθες, ήταν η σειρά του Κομμουνιστικού Κόμματος, με τον κ. Αθ. Παφίλη να δηλώνει –επίσης από του βήματος της Βουλής, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Μολών λαβέ» αν επιχειρήσετε πλειστηριασμούς στη λαϊκή κατοικία, και δεν θα έχει «λαβέ». Ούτε ως απλή υπόθεση εργασίας δεν μπορώ να φανταστώ περίπτωση σπιτιού υπό πλειστηριασμό, με δυνάμεις της Χ.Α. και του ΚΚΕ έξωθέν του να επιχειρούν αποτροπή της εισόδου σε αυτό κρατικών δυνάμεων –δικαστικού λειτουργού και αστυνομίας– για έξωση των ιδιοκτητών.

Στον αντίποδα και στην κατεξοχήν κοινοβουλευτική διαδικασία, υπήρξαν περιστατικά που εμπεριέχουν μέσα τους τον σπόρο της ελπίδας πως, παρά τον γενικό χαμό, κάτι δημιουργικό και «συνθετικό» μπορεί να προκύψει. Χαρακτηριστικό, αλλά όχι και μοναδικό παράδειγμα; Τα λόγια του εισηγητή της Ν.Δ. Νικ. Δένδια είναι αποκαλυπτικά: «Εδώ δεν ήρθαμε για να ξιφομαχήσουμε επί τη βάσει προσωπικών εγωισμών. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Συνεργασία, γνώμη και άποψη καταθέτουμε. Μακάρι να πειστείτε και να αλλάξετε τον νόμο», ανέφερε αρχικώς, παρουσιάζοντας σειρά προτάσεων. Ενώ με αφορμή «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που κατέθεσε χθες υπουργός, ζήτησε να παρέμβει για να ζητήσει διευκρινίσεις επ’ αυτών, σημειώνοντας ότι οι ερωτήσεις και παρατηρήσεις που κάνει, είναι όχι από θέσεις στείρας αντιπολίτευσης: «Σας μιλώ ως άτυπος νομικός σας σύμβουλος», είπε. Οπως μαθεύτηκε, κάποια από τις προτάσεις για αλλαγές –που γίνονται και μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα– έγινε σχεδόν αμέσως αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Από το ποιο εκ των προαναφερομένων «χαρακτηριστικών» της λειτουργίας της Βουλής –η μετωπική σύγκρουση ή η συνεννόηση– θα επικρατήσει στο προσεχές μέλλον, θα εξαρτηθούν πολλά, ως προς την επούλωση των βαθύτατων τραυμάτων που κάνουν την ελληνική δημοκρατία να αιμορραγεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή