Για να σώσετε το Παρίσι, νικήστε το ISIS

Για να σώσετε το Παρίσι, νικήστε το ISIS

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφαγή στο Παρίσι για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το ISIS συνιστά, όπως το διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μία «πράξη πολέμου». Ως τέτοια, απαιτεί μία συλλογική αντίδραση από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό αναφέρει: «Μία ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσότερων κρατών-μελών στην Ευρώπη ή τη Βόρειο Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων».

Οι ηγέτες των συμμαχικών κρατών ήδη ανταλλάσσουν απόψεις για την ενδεδειγμένη αντίδραση. Ο Ολάντ έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα. Αλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ανάμεσα στα οποία η Γερμανία και ο Καναδάς, έχουν εκφράσει αλληλεγγύη. Η κατακραυγή και η αποστροφή, αν και δικαιολογημένες, δεν αρκούν.

Το μόνο επαρκές μέσον, μετά τη σφαγή τουλάχιστον 129 ανθρώπων στο Παρίσι, είναι η στρατιωτική επέμβαση, και το μόνο αντικειμενικό αντιστάθμισμα απέναντι στη διαρκή απειλή είναι η συντριβή του ISIS και η απάλειψη των θέσεών του στη Συρία και το Ιράκ. Δεν είναι πλέον αποδεκτό να επιτρέπεται στους βάρβαρους τρομοκράτες, που επιχαίρουν στα κοινωνικά δίκτυα για το αιματοκύλισμα που προκάλεσαν, να ελέγχουν εδάφη από τα οποία να μπορούν να οργανώνονται, να χρηματοδοτούνται, να συλλαμβάνουν και να εκτελούν τις αγριότητές τους.

Ο Ολάντ δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι οι επιθέσεις ήταν «προετοιμασμένες, οργανωμένες και σχεδιασμένες από το εξωτερικό με συνενόχους στο εσωτερικό». Το ISIS, ή ένας από τους συμμάχους του, έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για την πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, που κόστισε τη ζωή σε 224 ανθρώπους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πιστεύουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι βάσιμοι.

Ηταν λάθος να υποτιμήσει κανείς το ISIS και να το θεωρήσει απειλή τοπικής εμβέλειας. Η απειλή που εκφράζει είναι παγκόσμια. Ως εδώ. Αυτή η συγκεκριμένη εκδοχή του Κακού δεν μπορεί να διαθέτει φυσικό χώρο πάνω στον οποίο να αναπτύσσεται. Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι «απάνθρωπες». Κατά μία έννοια έχει δίκιο. Αλλά η Ιστορία διδάσκει ότι τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά για ανείπωτο κακό. Οταν διαφεύγει ο στόχος, η επιθυμία για κακό μεγαλώνει.

Για να ηττηθεί το ISIS στη Συρία και το Ιράκ θα χρειαστούν όλες οι χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Μετά τις παρατεταμένες και ανεπιτυχείς παρεμβάσεις της Δύσης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς για το άτοπο μιας τέτοιας κίνησης. Είναι επίσης λογικό να αναρωτηθεί κανείς –και πολλοί θα το κάνουν– εάν η στρατιωτική παρέμβαση δεν θα προκαλέσει αύξηση των στρατολογημένων υπέρ του ISIS καθώς περισσότερες ζωές και περιουσίες θα χαθούν. Η τρομοκρατία, όπως έχει επανειλημμένως αποδειχθεί, δεν μπορεί να εκριζωθεί.

Ολα αυτά τα επιχειρήματα είναι ελκυστικά αλλά πρέπει να αντιμετωπισθούν. Μία αεροπορική επιδρομή κατά του ISIS δεν θα τελειώσει τη δουλειά. Οι επιθέσεις στο Παρίσι συνέβησαν όσο ήταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί με περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, έχουν εμφατικά καταδικάσει τις επιθέσεις στο Παρίσι. Δεν θα έπρεπε να σταθούν εμπόδιο σε μία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που θα εξουσιοδοτούσε στρατιωτική δράση με σκοπό την εξάλειψη του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Οι περιφερειακές δυνάμεις, ιδίως η Σαουδική Αραβία, επιδιώκουν την εξάλειψη του τέρατος στη δημιουργία του οποίου συνέβαλαν. Το Χαλιφάτο που φαντασιώνεται το ISIS είναι ευθεία απειλή στους Σαουδάραβες.

Το ISIS είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Διαθέτει καλά οργανωμένο προπαγανδιστικό μηχανισμό και μία ιδεολογία στοχευμένη δελεαστικά προς την εξεγερμένη μουσουλμανική νεολαία, που αισθάνεται προδομένη από τη Δύση. Ο συνδυασμός μεσαιωνικού σκοταδισμού και τεχνολογικής εξέλιξης έχει γεννήσει έναν φανατικό στρατό με εμβέλεια πέρα από φυσικά σύνορα. Αλλά το ISIS απέχει από το να είναι αήττητο με στρατιωτικούς όρους. Η γνώση των Δυτικών έχει προχωρήσει πολύ. Ο σχεδόν βέβαιος θάνατος στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του Mohammed Emwazi (γνωστού ως Jihadi John), του πλέον περιζήτητου εκτελεστή του «Ισλαμικού Κράτους», απέδειξε ακριβώς αυτό.

Δεν αρκεί να ισχυριστεί κανείς, όπως έκανε έως τώρα η κυβέρνηση Ομπάμα, ότι το ISIS θα νικηθεί. Αυτές οι λέξεις είναι κενές νοήματος αν δεν αντιστοιχούν σε ένα σχέδιο. Υπάρχει πίεση χρόνου ακριβώς γιατί ο χρόνος χρησιμοποιείται για να σχεδιαστούν νέες αγριότητες. Με κάθε νέο κρούσμα, μεγαλώνει η πιθανότητα αυξανόμενης θρησκευτικής και δογματικής βίας στις γεμάτες ένταση ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το μίσος για τους μουσουλμάνους δείχνει ότι έχει ανοδική τάση. Το Μπατακλάν, το κλαμπ που έγινε στόχος στις παρισινές επιθέσεις, έχει εξελιχθεί, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Le Point, σε σημείο συνάντησης εβραϊκών οργανώσεων.

Οι επιθέσεις έγιναν παράλληλα με την απεγνωσμένη προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων προσφύγων από τη Συρία να προσεγγίσουν ευρωπαϊκά εδάφη. Δεν είναι τώρα η στιγμή να στραφεί κανείς εναντίον αυτών των ανθρώπων, ακόμη και αν απαιτηθεί μεγάλη αυτοκυριαρχία. Και αυτοί οι άνθρωποι, σε συντριπτική πλειονότητα, τρέπονται σε φυγή για να αποφύγουν το ISIS, καθώς και την απερίγραπτη βία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Η μη παρέμβαση στη Συρία αποδείχθηκε μία εσφαλμένη πολιτική που προκάλεσε αιματοκύλισμα και κινδύνους, που μεταγγίζονται τώρα στο σώμα της Ευρώπης.

Η μάχη θα είναι μακρά. To Ισλάμ είναι σε κατάσταση βαθιάς κρίσης και συνταράσσεται από τις τοπικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών (βλέπε Σαουδική Αραβία και Ιράν), δηλητηριασμένο από μία κυλιόμενη ιδεολογία αντιδυτικού μίσους και ακραίου φονταμενταλισμού, σε αναζήτηση μιας πιστευτής επαναδιατύπωσης του σύγχρονου κόσμου. Οι χαίνουσες πληγές είναι πιθανόν να μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο εσωτερικά, από τα εκατοντάδες εκατομμύρια φιλήσυχων μουσουλμάνων που συνταράχθηκαν όπως κάθε έλλογο ον από τις επιθέσεις στο Παρίσι. Οι φωνές τους πρέπει να υψωθούν με αδιαπραγμάτευτη και επίμονη συνοχή.

Η συντριβή του ISIS στη Συρία και το Ιράκ δεν θα απαλείψει την τρομοκρατική απειλή των τζιχαντιστών. Αλλά το τέλειο δεν μπορεί να είναι εχθρός του καλού. Η παθητικότητα είναι συνταγή προδιαγεγραμμένης αποτυχίας. Είναι η ώρα, στο όνομα της ανθρωπότητας, για δράση υπευθυνότητας και ισχύος κατά της πληγής του «Ισλαμικού Κράτους». Οι διαφωνίες και η έλλειψη κεντρικού στόχου υπέσκαψαν στο παρελθόν στρατιωτικές επεμβάσεις κατά των τζιχαντιστών. Η ενότητα είναι τώρα εφικτή και μαζί της, θα έρθει και η νίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή