City lights

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οινομαγειρείο, ουίσκι μπαρ, πατάρι τέχνης, θέατρο τσέπης, ελεύθερη μουσική σκηνή. Ζωή αληθινή». Με την ποιητική – εικαστική – ανατρεπτική διάθεση που τον χαρακτηρίζει περιγράφει ο Kirios Criton το «Θα σε κάνω Βασίλισσα», το νέο χώρο όπου συναντιέται με τον Δημήτρη Λίτινα 16 χρόνια μετά το θρυλικό «Αριστερά Δεξιά». Γιατί «Θα σε κάνω βασίλισσα», αναρωτιέμαι. «Έχει μια ωραία υπόσχεση, ενός ερωτευμένου. Μια ειρωνεία για το χώρο, που θυμίζει “παραγκούπολη”, απαντά χωρίς περιστροφές. Όταν φτάνεις δεν υπάρχει ταμπέλα, παρά μια μεγάλη σιδερένια μαύρη πόρτα, στην οδό Βέροιας. Από την ψηλοτάβανη αποθήκη του 1932 στην Ιερά Οδό κρατήθηκε μόνο ό,τι ήταν αληθινό – το πάτωμα, οι τοίχοι με άγριο σοβάτισμα, η ξύλινη οροφή. Στον τοίχο δεσπόζει ως φωτεινή επιγραφή ο Μυστικός Δείπνος. «Το “Θα σε Κάνω Βασίλισσα” αναφέρεται σε αυτά που θα γευτείς ή που θα σου συμβούν σε σχέση με το θέατρο ή την τέχνη», εξηγεί μιλώντας για το «πατάρι τέχνης – θέατρο τσέπης», μια γέφυρα ανάμεσα σε κοινό και καλλιτέχνες. To βλέμμα στρέφεται στην κάβα, «ένα γυάλινο κελί φυλακής».

City lights-1
City lights-2

Στα τραπέζια των τεσσάρων ατόμων η μία καρέκλα είναι διαφορετική και εκείνος που κάθεται σε αυτήν θα τρώει σε πιάτο διαφορετικό από τα άλλα. Λεπτομέρεια του χώρου σε snapshot και το logo διά χειρός Kirios Criton. Kουτάλια «γευσιγνωσίας – δοκιμασίας». Οι κορόνες της Λιάνας Βουράκη.

City lights-3
City lights-4

Εδώ άλλωστε το φαγητό τάσσεται στην υπηρεσία του κρασιού και των σκούρων ποτών. Υπάρχει μία εκπληκτική συλλογή τυριών (σε μενού), κάποια αλλαντικά και delicatessen, πολλά σε μπρουσκέτες που ετοιμάζονται επιτόπου, ενώ από την κουζίνα βγαίνουν γεύσεις επιλεγμένες. «Έχουμε μόνο μία κάρτα, που ανανεώνεται κάθε μέρα, με πιάτα στο φούρνο ή την κατσαρόλα. Υπάρχει μια δυναμικότητα στο θέμα του φαγητού», εξηγεί ο Δημήτρης Λίτινας, αναφέροντας στο concept τη συνεργασία με τον Ανδρέα Λαγό και τον Βασίλη Αλβανίδη. Η λίστα των κρασιών είναι πολυεθνική, μικρή, απλή στο χειρισμό της και δομημένη ώστε να σε κατευθύνει γευστικά. Θα αλλάζει συχνά, ενώ προσφέρεται κρασί σε ποτήρι από €2,5 χωρίς να λείπει η επιλογή από την εξαιρετική συλλογή του Λίτινα «Έτσι θα μπορείς να δοκιμάζεις σε ποτήρι ένα κρασί που κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ. Θέλουμε να πουλάμε στην αξία, όχι στην υπεραξία». Κόντρα σε όλα, δεν σερβίρονται «συνηθισμένα» ποτά, αλλά παλαιωμένα αποστάγματα και malts. «Το πιο απλό ουίσκι θα είναι το Glenfiddich, με €6. Επειδή η γεύση είναι τελικά αυτό που μένει».

Έπειτα από μήνες αναμονής, το City Bistro στο City Link άνοιξε από τους αδελφούς Πανά με νέα φιλοσοφία: Σικάτο design μιλανέζικου καφέ, ένα μοναστηριακό τραπέζι όπου συγκεντρώνονται όλοι και έργα της Αμαλίας Σωτηροπούλου της σειράς Missing Sister. Την κάρτα επιμελείται ο Νίκος Σκλήρας με comfort πιάτα γαλλικής επαρχίας –σαλάτα niçoise, burgers αλλά και πάπια με πουρέ κολοκύθας– και αδυναμία στους ελληνικούς αμπελώνες. Στην ίδια θέση βρίσκεται το City Bar des theatres, που θα λειτουργεί στη λογική pre/post theater για ένα ποτήρι κρασί μετά τις παραστάσεις του Παλλάς (τηλ. 210 3211315).

City lights-5

Το «αναβαπτισμένο» City Bistro, με ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι στο κέντρο, είναι τέλειο και για brunch με άπαιχτα scrambled eggs.

City lights-6

Τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο Mama Roux στην Αιόλου από τον John Higgins και τη Λενιώ Μυριβήλη, μια σειρά από street parties και multi culti βράδια, ήρθε η σειρά του Mama Roux South στη Γλυφάδα. Εδώ ισχύει ο ίδιος παγκοσμιοποιημένος προσανατολισμός –μεξικάνικα, γαλλικά και street food αναμεμειγμένα με μουσικές rhythm & blues– αλλά με κάτι παραπάνω. Ένα πείραμα που ξεκίνησε ο Βασίλης Σπόρος στην ταράτσα του Mama Roux, με ένα αυτοσχέδιο καπνιστήριο δικής του έμπνευσης από τα ταξίδια του στον αμερικανικό Nότο, στη φιλοσοφία barbeque low & slow. Τρυφερά spare ribs, μπρίσκετ από black Angus και καραμελωμένο χοιρινό ψήνονται για ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία, πετυχαίνοντας ψήσιμο και κάπνισμα ταυτόχρονα. Και όλα αυτά μαζί με beignets της Νέας Ορλεάνης, cocktails του Τάκη Τσατσούλη και βέβαια το brunch με αυγά en cocotte και σάντουιτς po’ boy (τηλ. 216 7004459). 

 

Photo: Κωνσταντίνος Καραβατέλλης

 

City lights-7

Το σωστό νερό μπορεί να αναδείξει την επίγευση του κρασιού. Επιλέξτε ένα sauvignon blanc με το Acqua Panna ή ένα κόκκινο με σώμα, αλλά και λευκά με έντονη γεύση για το S. Pellegrino.  

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή