Τουρκία: Ενοπλη επίθεση κατά του Ντεμιρτάς, ηγέτη του HDP

Τουρκία: Ενοπλη επίθεση κατά του Ντεμιρτάς, ηγέτη του HDP

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ενα σημάδι στο αλεξίσφαιρο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου του Σαλαχεντίν Ντεμιρτάς έχει ανάψει φωτιές στην Τουρκία, με τον χαρισματικό Κούρδο πολιτικό να ζητεί δικαστική έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας και την τουρκική αστυνομία να κάνει λόγο απλώς για «σημάδι από οξύ αντικείμενο».

«Η επίθεση στον Ντεμιρτάς ήταν καθαρή απόπειρα δολοφονίας» δήλωσε η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP, Φιγκέν Γιουκσεγκντάγκ, τονίζοντας ότι το σημάδι βρίσκεται στην ευθεία του κεφαλιού του Ντεμιρτάς. «Δεν πρόκειται για ποινική αλλά για πολιτική υπόθεση» σημείωσε. Παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχθηκε, το HDP πέτυχε να επανεκλεγεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ξεπερνώντας το όριο του 10%, εν πολλοίς χάρη στην προσωπικότητα του Ντεμιρτάς.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει και στις διωκτικές αρχές, υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι ετοιμαζόταν δολοφονία» δήλωσε ο Σαλαχεντίν Ντεμιρτάς κατά την προσφυγή του στην εισαγγελία του Ντιαγιαρμπακίρ. Η τουρκική αστυνομία χαρακτήρισε τις καταγγελίες αστήρικτες. «Από την ανάλυσή μας δεν προσδιορίστηκαν ίχνη πυροβόλου όπλου. Το πόρισμα είναι ότι η ζημιά προκλήθηκε από αιχμηρό αντικείμενο» ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Το HDP θα έπαιζε τον ρόλο γέφυρας ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και τον κουρδικό πληθυσμό, σε περίπτωση που η ειρηνευτική διαδικασία εστέφετο από επιτυχία. Ομως, η διαδικασία έχει καταρρεύσει, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα «εξοντώσει» και τον τελευταίο μαχητή του ΡΚΚ. Σε συνέντευξη στο πρακτορείο reuters, ο στρατιωτικός ηγέτης του ΡΚΚ, Τσεμίλ Μπαγίκ, είπε ότι «όλα τα κανάλια επικοινωνίας έχουν κλείσει».

«Βοήθεια σε ΡΚΚ, ΥPG»

Ο Μπαγίκ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στην Τουρκία, υποστήριξε ότι ο πόλεμος της Τουρκίας εναντίον του ΡΚΚ παρεμποδίζει τις προσπάθειες εξουδετέρωσης του ΙSIS, αφού η συριακή πτέρυγα του ΡΚΚ είναι η πιο αποτελεσματική δύναμη εναντίον του ΙSIS.

«Η Δύση δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία ή με τους Κούρδους και έτσι κρατούν ισορροπίες, αλλά αυτό δεν είναι σωστό», υποστήριξε ο Μπαγίκ. «Αν το κουρδικό (στην Τουρκία) δεν λυθεί, τότε δεν θα λυθεί και το πρόβλημα του Νταές (ΙSIS). Αν θέλουν να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να βοηθήσουν τη δύναμη που το πολεμάει καλύτερα, δηλαδή το ΡΚΚ και το ΥPG (συριακή πτέρυγα)».

Στη Συρία βρίσκεται και μικρή μειονότητα τουρκογενών Τουρκομάνων, στην περιοχή των οποίων εξαπέλυσε τις τελευταίες ημέρες επιδρομές η ρωσική αεροπορία. Χθες, η Αγκυρα προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καταγγέλλοντας τις επιθέσεις αυτές, καθώς περίπου 1.700 άνθρωποι έχουν φθάσει στα τουρκικά σύνορα το τελευταίο τριήμερο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου συζήτησε το ζήτημα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή