Η δημοκρατία έγινε κόμικ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αποχή από τις κάλπες, άνοδος της ακροδεξιάς, υπέρμετροι φόροι, διάχυτη απογοήτευση ανάμεσα στους πολίτες: η δημοκρατία κλονίζεται, και μάλιστα στη χώρα όπου γεννήθηκε! Η κυκλοφορία της «∆ημοκρατίας», ενός graphic novel μ’ έναν σπασμένο αμφορέα στο εξώφυλλό του, έρχεται σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη… Το βιβλίο περιγράφει τη θεμελίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην αρχαία Ελλάδα. ∆ημιουργοί του είναι οι εικονογράφοι του «Logicomix» (των Απόστολου ∆οξιάδη και Χρίστου Παπαδημητρίου): ο Αλέκος Παπαδάτος και η Ανι Ντι Ντόνα. 

Κεντρικός ήρωας είναι ο Λέανδρος, ένας νεαρός ζωγράφος που, έχοντας δει με τα μάτια του τις φρικαλεότητες των τυραννικών καθεστώτων, προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των συντρόφων του λίγο πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), αφηγούμενος την ιστορία της γένεσης της δημοκρατίας έτσι όπως την έζησε εκείνος. «Περιέργως, κανένα από τα μέσα της ποπ κουλτούρας δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή την ιστορία. Είτε γιατί είναι κάπως σύνθετη είτε γιατί το… χειροκρότημα το κλέβουν πάντα με τα επιτεύγματά τους ο 5ος και ο 4ος αιώνας π.Χ. Θα άξιζε, λοιπόν, τον κόπο να την αφηγηθούμε. Βέβαια, πρόκειται για μια περίοδο σκοτεινή -στο τέλος του 6ου αι. π.Χ.-, υπάρχει ασάφεια στις ιστορικές πηγές. Οπου η έρευνα δεν μας διαφώτισε βάλαμε μπροστά τη φαντασία μας», μας λέει ο Αλέκος Παπαδάτος.

Την πλοκή του κόμικ συνυπογράφει ο Ελληνοαφρικανός συγγραφέας και θεωρητικός Αβραάμ Κάουα. «Ο Αβραάμ έχει το σπάνιο χάρισμα να πατάει σταθερά με το ένα πόδι στην ανάλυση και με το άλλο στη σύνθεση. Εχει ευρεία καλλιέργεια και είναι τρελός με τα κόμικ και το σινεμά! Κι έχει αυτό το… εκνευριστικό πράγμα, να ξέρει σε ποιον τόμο και σε ποια σελίδα του “Sandman” του Neil Gaiman συμβαίνει καθετί ή πόσες ανατροπές περιέχει το τάδε τεύχος του “Μπάτμαν”. Πήρε το στόρι της “∆ημοκρατίας” και το απογείωσε». Να σημειώσουμε ότι η πρώτη έκδοση έγινε στα Αγγλικά από τον Bloomsbury, τον εκδοτικό οίκο του Χάρι Πότερ. «Αποφασίσαμε να γίνει έτσι, ώστε να αναμετρηθούμε πρώτα με την αγγλοσαξονική αγορά». 

Για το βιβλίο έχουν γραφτεί διθυραμβικές κριτικές στον ξένο Τύπο. Το io9 (ιστοσελίδα για θέματα κυρίως επιστημονικής φαντασίας) το παρουσιάζει ως ένα από τα καλύτερα graphic novels της χρονιάς. «Ποτέ δεν έχω διαβάσει κάτι τόσο έξυπνο, που να συμπυκνώνει τέλεια το παράδοξο της ανθρώπινης επιθυμίας -την ανάγκη να είναι κάποιος ελεύθερος, αλλά να νιώθει και ασφαλής- και πως ακόμη και οι ευγενείς ιδέες συχνά απαιτούν πονηριά, θάρρος, μέχρι και αιματοχυσία για να υλοποιηθούν», γράφει ο κριτικός Rob Bricken. Από την άλλη, ο Boyd Tonkin υπογραμμίζει στον Independent: «Οπως το “Logicomix”, έτσι και η “∆ημοκρατία” προσφέρει τόσο οπτική όσο και πνευματική απόλαυση. Η εικονογράφησή του κινείται ομαλά μεταξύ σκηνών καθημερινότητας, πολιτικών συζητήσεων και στιγμών τύπου Χόλιγουντ, με τους θεούς του Ολύμπου να παρεμβαίνουν στην ιστορία».

«Η “∆ημοκρατία” ακολουθεί τα χνάρια του “Logicomix”: Γνώση μέσα από αφήγηση», μας εξηγεί ο δημιουργός του. Μαζί με τους συνεργάτες του μελέτησαν από Ηρόδοτο, Θουκυδίδη και Αριστοτέλη μέχρι σύγχρονους ιστορικούς. Στη βιβλιογραφία τους, μάλιστα, αναφέρουν ότι τους ενέπνευσε ακόμη και η ομιλία του Ρόμπερτ Κένεντι μετά το θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968. «Επίσης, για τους ήρωες κάναμε κάτι σαν κάστινγκ ηθοποιών. Τον Λέανδρο τον εμπνευστήκαμε από τον Romain Duris, για τον Κλεισθένη σκεφτήκαμε τον Michael Caine, o Ισαγόρας βασίστηκε στον Mack Swain…»

Τελευταία γίνεται λόγος για το «θάνατο της δημοκρατίας». Τι σημαίνει για τον Αλέκο Παπαδάτο αυτό το πολίτευμα; Είναι μόνο το δικαίωμα της ψήφου; «∆ημοκρατία είναι η προοδευτική εξέλιξη προς ένα κράτος δικαίου. Η αρχή της πλειοψηφίας είναι τεχνικά μόνο η αρχή. Μπορεί αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο η δημοκρατία να εμφανίζει δυσάρεστες όψεις, αλλά κάτι τέτοιο είναι φυσικό αν σκεφτούμε ότι ως σύστημα διαρκώς εξελίσσεται. Λογικό είναι να… σκοντάφτει κάποιες φορές. Αν συνεχίσουμε να παραμελούμε την παιδεία, την επιστημονική έρευνα και τις τέχνες, όπως κάνουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από το λαϊκισμό, την αμορφωσιά και τη διαφθορά, που καταστρέφουν τη δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή