Η δεύτερη λίστα των προαπαιτουμένων

Η δεύτερη λίστα των προαπαιτουμένων

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ να έχει εγκριθεί και να εκταμιεύεται σήμερα και τα περίπου 6 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν οι τράπεζες να είναι άμεσα διαθέσιμα, το ενδιαφέρον κυβέρνησης και δανειστών στρέφεται πλέον στην υλοποίηση έως τα μέσα Δεκεμβρίου των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα των προαπαιτουμένων, στην οποία υπάρχουν τα «αγκάθια» της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και της διαμόρφωσης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Χθες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν κυρίως για την αποπληρωμή του χρέους, και δευτερευόντως για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και τα συγχρηματοδοτούμενα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. έργα. Κατέστη, δε, σαφές από τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, τον κοινοτικό επίτροπο, κ. Π. Μοσκοβισί, και τον επικεφαλής του ESM, κ. Κ. Ρέγκλινγκ, πως τα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τα 6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 10 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του ο ESM) είναι άμεσα διαθέσιμα και θα διατίθενται μόλις οριστικοποιείται το ακριβές ποσό που θα χρειάζεται η κάθε τράπεζα. Συγχρόνως το ποσό που θα χρειαστούν οι υπόλοιπες τράπεζες -μη συστημικές- θα εξεταστεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι θεσμοί παρέδωσαν στην κυβέρνηση τις προτάσεις τους για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας μεταξύ του Euroworking Group και της Αθήνας. Τα μέτρα αυτά (περίπου 10-15) θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου όπως δήλωσε χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ελέγξουν τον βαθμό υλοποίησής τους στις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη λίστα δεν περιλαμβάνονται τα πολιτικά δύσκολα ζητήματα του ασφαλιστικού και της φορολόγησης των αγροτών και των ενοικίων. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου επί του προγράμματος που αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές του 2016. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση «κέρδισε» χρόνο για να εφαρμόσει τις υπόλοιπες δράσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα των δεύτερων προαπαιτουμένων και να προετοιμάσει τις προτάσεις της για ασφαλιστικό και φορολογικό. Στη νέα λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

1. Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

2. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο.

3. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ).

5. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

6. Η δημιουργία της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο κ. Ντάισελμπλουμ.

7. Η δημιουργία της νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων.

8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

9. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

10. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων (π.χ. μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές).

Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε χθες την Αθήνα να διατηρήσει τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό που έχει και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «θα επιτύχουμε καλή συμφωνία και πάλι» για τα δύσκολα θέματα που ακολουθούν. Μετά την υλοποίηση της παραπάνω λίστας, θα ακολουθήσει ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος που όπως παραδέχτηκε ο κ. Ντάισελμπλουμ θα είναι μακρύς και θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016. Σε αυτόν ενέταξε ο πρόεδρος του Eurogroup και το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ επανέλαβε πως όταν κλείσει ο έλεγχος θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος αλλά και θα αποφασίσει και το ΔΝΤ για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα (μία συμμετοχή που είναι απαραίτητη για μία σειρά από κράτη-μέλη).

Κλ. Ρέγκλινγκ

Στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και θα καταστήσουν ευκολότερη την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, παρέπεμψε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, «κουρεύοντας» επί της ουσίας τις όποιες προσδοκίες για μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ «South China Morning Post» υποστήριξε πως «από την περυσινή εμπειρία και από την αξιολόγηση των θεσμών, γνωρίζουμε ότι με τις σωστές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει καλή αναπτυξιακή επίδοση. Επομένως, μπορεί να λειτουργήσει προσθετικά. Μετά από λίγο, το χρέος μπορεί να αρχίσει να μειώνεται και μπορεί να βγει (η Ελλάδα) από τα προβλήματά της. Αυτό είναι δυνατό, αλλά απαιτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών». Να σημειωθεί ότι χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 ήταν στα 314,5 δισ. ευρώ, από 312,8 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και 321,7 δισ. ευρώ πέρυσι στο εννεάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή