Στην Αθήνα, ίχνη DNA του Αμπαούντ

Στην Αθήνα, ίχνη DNA του Αμπαούντ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν το πέρασμα του «εγκεφάλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, από την Αθήνα φέρεται να έχουν προκύψει από τις συνεχιζόμενες έρευνες για την υπόθεση. Γενετικό υλικό τρομοκράτη που έστειλε στη χώρα μας η γαλλική αστυνομία ταυτοποιήθηκε με «ορφανό» δείγμα DNA που υπήρχε καταχωρισμένο στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. Μολονότι οι γαλλικές αρχές αρχικά δεν αποκάλυψαν την «ταυτότητα» του γενετικού υλικού που έφτασε στην Αθήνα (δεν είναι ονομαστικό, αλλά συνοδεύεται από κωδικό), τα δεδομένα της έρευνας φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανήκει στον Αμπαούντ.

Ο 27χρονος Βέλγος τζιχαντιστής έπεσε νεκρός σε επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας, την περασμένη Τετάρτη, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού. Ερευνα για τον εντοπισμό του είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο και στην Αθήνα, ωστόσο, παρά την κινητοποίηση ελληνικών και ξένων υπηρεσιών, τα ίχνη του δεν εντοπίστηκαν. Την περασμένη Πέμπτη, μετά δηλαδή την «εξουδετέρωσή» του από Γάλλους κομάντος, γενετικό υλικό του στάλθηκε από τη Γαλλία στις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Ελλάδας. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι από την έρευνα προέκυψε ταύτιση του δείγματος DNA με «ορφανό» που είχε συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ. σε παλαιότερη έρευνά της.

Πάντως, οι γαλλικές υπηρεσίες εμφανίζονται να διαθέτουν εδώ και καιρό στοιχεία για παρουσία του Αμπαούντ στην Ελλάδα δίχως να τα κοινοποιούν στις αρμόδιες Αρχές της χώρας μας. Στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπ. Καζνέβ δήλωσε στους συναδέλφους του πως ο Αμπαούντ προετοίμασε το σχέδιο επιθέσεων στη Συρία και μετέβη στη Γαλλία διασχίζοντας «πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Χθες, εξάλλου, επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα δημοσιεύματα της «Κ», σύμφωνα με τα οποία και ο νούμερο ένα καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντελσλάμ, 26 ετών, πραγματοποίησε τον Αύγουστο δρομολόγια από την Πάτρα στο Μπάρι της Ιταλίας και αντίστροφα, συνοδευόμενος από ένα ακόμη άτομο. Πηγή κοντά στην έρευνα δήλωσε ότι η παρουσία του Αμπντελσλάμ στην Πάτρα επιβεβαιώθηκε από έρευνα του Λιμενικού, καθώς και ότι για τις κινήσεις του είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων υπήρχε καταχώριση για «διακριτική επιτήρηση» του 26χρονου.

Πληροφορίες, τέλος, ότι και ο τρίτος καμικάζι του Σταντ ντε Φρανς μπήκε στην Ευρώπη μέσω της Λέρου (όπως και οι άλλοι δύο βομβιστές αυτοκτονίας) δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη.

Στη Γαλλία πρόκειται να απελαθούν σήμερα έξι Γάλλοι υπήκοοι που εντοπίστηκαν στη Λάρνακα και θεωρήθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή