Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Οκτώβριο κατά 832 εκατ. ευρώ

Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Οκτώβριο κατά 832 εκατ. ευρώ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τα 10,3 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015, αν και μόνο τον Οκτώβριο ο ρυθμός αύξησής τους επιβραδύνθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογουμένων αυξήθηκαν κατά 832 εκατ. ευρώ, όταν τον Σεπτέμβριο το ποσό αύξησής τους ήταν σχεδόν διπλάσιο και είχε ανέλθει στα 1,6 δισ. ευρώ. Πλέον, οι φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 82,3 δισ. ευρώ, ενώ μόνο φέτος το ποσό των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 10,38 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο το 2015, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δημιουργούσαν κάθε μήνα νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, η ανακοπή του ρυθμού αύξησης των οφειλών αυτών τον Οκτώβριο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί και τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι για Νοέμβριο και Δεκέμβριο έχει συσσωρευτεί σειρά φορολογικών υποχρεώσεων.

Οι φορολογούμενοι καλούνται να αποπληρώσουν φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ενώ οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν και την αυξημένη προκαταβολή φόρου. Επίσης, οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55%.

Οι υποχρεώσεις συνεχίζονται και κατά το πρώτο δίμηνο του 2016, με το οικονομικό επιτελείο να ανησυχεί ότι ενδεχομένως θα ενισχυθεί ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων τους επόμενους μήνες, εξαιτίας του όγκου των υποχρεώσεων που πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή