Νέες περικοπές δημοσίων δαπανών στη Βρετανία

Νέες περικοπές δημοσίων δαπανών στη Βρετανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέο πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, μετά την πάροδο μιας πενταετίας όπου ασκείται η πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η δημοσιονομική πολιτική που σχεδιάζει ο κ. Οσμπορν έως το 2020 είναι η πιο λιτή σε σχέση με τον υπόλοιπο πλούσιο κόσμο. Είναι, επίσης, ένα μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, καθώς θεωρείται πως είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας μετά τη λήξη της θητείας του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οπως συνέβη στο πρώτο πενταετές πρόγραμμα των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, το μεγαλύτερο βάρος θα επωμισθούν οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στην κρατική χρηματοδότηση του κλάδου υγείας, των σχολείων και στον προϋπολογισμό εξωτερικής βοήθειας.

Παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, θεωρούν πως από ένα σημείο και έπειτα οι ψηφοφόροι μπορεί να αγανακτήσουν καθώς, για παράδειγμα, η συλλογή απορριμμάτων δεν θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα αλλά σπανιότερα.

Ο κ. Οσμπορν αναγνωρίζει πως οι περικοπές είναι επίπονες, αλλά επιμένει πως θα πρέπει να επιτευχθεί δημοσιονομικό πλεόνασμα μέχρι τη λήξη της δεκαετίας, επειδή μόνον έτσι θα είναι ισχυρή η Βρετανία για να απορροφήσει τους κραδασμούς από μελλοντικές κρίσεις.

Ο Βρετανός υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα και μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων. Τονίζει, μάλιστα, πως, παρά τη μείωση του προϋπολογισμού στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κατά το ένα τέταρτο από το 2010, η εγκληματικότητα στη χώρα έχει μειωθεί έκτοτε κατά 23%.

Η Κάθριν Πίκοκ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων ComRes, επισημαίνει στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο κ. Οσμπορν κέρδισαν τις εκλογές το 2010 διότι οι ψηφοφόροι επιθυμούσαν την τακτοποίηση του χάους που άφησε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μέσα από την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή