Συνδικαλιστές εναντίον… Μπελίνι

Συνδικαλιστές εναντίον… Μπελίνι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την παράσταση του περασμένου Σαββάτου της όπερας «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι» του Μπελίνι είχαν πωληθεί 1.177 εισιτήρια. Η ματαίωση, όμως, της παράστασης, λόγω στάσεως εργασίας, κόστισε στη Λυρική Σκηνή περί τις 40.000 ευρώ. Είναι από τα πολύ «ελληνικά» φαινόμενα, που προκαλούνται από συνδικαλιστικές μειοψηφίες. Η παράσταση του Σαββάτου ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή διότι δεν συμπληρώθηκαν οι αναγκαίοι τεχνικοί και λόγω έλλειψης δύο φροντιστών (έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις, αλλά μόνο δύο δήλωσαν ότι θα εργαστούν). Αναβλήθηκε επίσης η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της ΕΛΣ «Καρμενσίτας» (όπερα για παιδιά) που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

Ολη αυτή η αναστάτωση προήλθε από τη δεκαήμερη καθυστέρηση στη μισθοδοσία. Η καθυστέρηση είχε προκύψει από την αδυναμία εκταμίευσης της κρατικής επιχορήγησης, η οποία οφειλόταν στο τυπικό κώλυμα του μη διορισμού του Δ.Σ. της Λυρικής. Το κώλυμα αυτό ξεπεράστηκε στις 19 Νοεμβρίου (όταν ο υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε τελικά την ανανέωση του Δ.Σ., επιλύοντας το θέμα) και, ευθύς αμέσως, η διοίκηση της Λυρικής ενημέρωσε το προσωπικό για τη θετική εξέλιξη. Η ανακοίνωση της διοίκησης με ημερομηνία 20/11 κατέληγε: «Ως εκ τούτου, η καταβολή της μισθοδοσίας αποτελεί θέμα λίγων ημερών, λόγω της τυπικής διαδικασίας που ορίζεται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών».

Παρά ταύτα, τα δύο από τα έξι σωματεία εργαζομένων ανακοίνωσαν στάσεις εργασίας σε ώρες παραστάσεων με σκοπό να τις ματαιώσουν. Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους δεν συναινούν με την επιλογή του δυναμιτισμού του καλλιτεχνικού έργου, αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, ακραίες μειοψηφίες ελέγχουν και επηρεάζουν.

Η πηγή του οικονομικού θέματος που προέκυψε εντοπίζεται στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τη Λυρική το 2014, από τα 13 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ. ευρώ. Ο διευθυντής Μύρων Μιχαηλίδης είχε επισημάνει το μέγα αυτό θέμα που θα δημιουργούσε πρόβλημα ρευστότητας. Πρόσφατα, όμως, εγκρίθηκε από την Πολιτεία έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας λαμβάνοντας υπόψη το επιχειρησιακό πλάνο που είχε καταθέσει η διοίκηση. Στο τελικό στάδιο, όμως, η εκταμίευση μπλοκαρίστηκε όταν το υπ. Οικονομικών θεώρησε πρόβλημα τον μη διορισμό νέου Δ.Σ. Το θέμα ξεπεράστηκε στις 19/11, αλλά οι παραστάσεις τινάχτηκαν στον αέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή