«Πράσινο» γίνεται το Kifissias Plaza της Grivalia Properties

«Πράσινο» γίνεται το Kifissias Plaza της Grivalia Properties

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου γραφείων Kifissias Plaza (στη συμβολή των Λ. Κηφισίας και Αγ. Κωνσταντίνου στο Μαρούσι) προχώρησε η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), σε μια επένδυση της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο κτίριο της εισηγμένης, στο οποίο υλοποιούνται οι σχετικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και πιστοποίηση. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το ακίνητο θα μετονομαστεί σε Green Plaza, όντας το πρώτο «πράσινο» κτίριο της χώρας που θα φέρει την πιστοποίηση κατά LEED for Core & Shell, η οποία αφορά ακίνητα που προορίζονται για μίσθωση.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρωτοβουλία της Grivalia είχε ανακοινωθεί πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η μετατροπή ενός υφιστάμενου κτιρίου γραφείων σε βιοκλιματικό μπορεί να περιορίσει το κόστος των κοινοχρήστων δαπανών (που επιβαρύνουν τον μισθωτή) από 5 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως σε μόλις 1-2 ευρώ/τ.μ. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η Grivalia θα επιχειρήσει να καρπωθεί ένα μέρος της εν λόγω εξοικονόμησης μέσω αύξησης των ενοικίων. Σημειωτέον ότι τα ενεργειακά αποδοτικά ακίνητα εισοδήματος τυγχάνουν και μεγάλης ζήτησης από θεσμικούς επενδυτές, ενώ κατά κανόνα πωλούνται σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών κτιρίων.

Οι εργασίες στο Kifissias Plaza έχουν ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δημιουργία εξωτερικής σκίασης, επανασχεδιασμό του περιβάλλοντα χώρου, κατασκευή «πράσινων» δωματίων, θερμομόνωση των κτιρίων, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση νέου συστήματος κλιματισμού και εγκατάσταση χαμηλής ηλεκτρικής κατανάλωσης φωτισμού LED στους κοινόχρηστους χώρους. Η αναβάθμιση του Green Plaza αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016. Κατά το προσεχές έτος, η Grivalia σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει την πιστοποίηση τεσσάρων κτιρίων του χαρτοφυλακίου της. Ηδη ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με τους μισθωτές των ακινήτων, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα έχουν εκφράσει την επιθυμία να συγχρηματοδοτήσουν τις σχετικές εργασίες αναβάθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή