Ανοίγει ο φάκελος «ασφαλιστικό»

Ανοίγει ο φάκελος «ασφαλιστικό»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση, χθες, για την έγκριση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την κυβέρνηση, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου, από τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία εξέρχεται τραυματισμένη, μετρώντας απώλεια δύο εδρών. Η κυβερνητική ηγεσία αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει καιρός για επανάπαυση και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει με εντατικούς ρυθμούς να συνεχίσει την επεξεργασία και προώθηση νομοθετημάτων, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις που προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση του οποίου είναι προϋπόθεση για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα τον δημόσιο διάλογο για το νέο ασφαλιστικό, με κυβερνητικές πηγές να μην αποκλείουν την ψήφισή του εντός του Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή, χθες, συζήτησε με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του τις προτεραιότητες του αμέσως επόμενου διαστήματος, ενώ έγινε συνοπτική αποτίμηση της δύσκολης εβδομάδας που πέρασε η κυβέρνηση με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με κοινή διαπίστωση ότι, παρά την προσπάθεια που έγινε, τα μηνύματα που πέρασαν προς τους πολίτες ήταν αρνητικά.

Αναφορικά με τις επόμενες προτεραιότητες, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αρχίσει να εργάζεται πάνω στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, όπου περιλαμβάνονται «ευαίσθητα» από πολιτικής απόψεως ζητήματα, όπως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και, κυρίως, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την οποία η κυβέρνηση, ήδη από το καλοκαίρι, έχει υποσχεθεί ότι θα καταφέρει να αποτρέψει με ισοδύναμα μέτρα. Επιπλέον, μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, οι προβλέψεις του οποίου επίσης θεωρείται ότι θα θέσουν σε δοκιμασία τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οσον αφορά το ασφαλιστικό, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στη δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ένα από τα κεντρικά θέματα που θα συν-αξιολογηθούν, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, που παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αλλωστε, στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είχαν από την πρώτη στιγμή επενδύσει στη συζήτηση για το χρέος ως αντιστάθμισμα –επικοινωνιακό και ουσιαστικό– στην υλοποίηση του δύσκολου προγράμματος.

Το προσφυγικό

Στις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει και το προσφυγικό, καθώς η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται με την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων και τον εγκλωβισμό μεταναστών στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Στη χθεσινή σύσκεψη αξιολογήθηκε η πορεία υλοποίησης των πέντε hotspots σε ισάριθμα νησιά, ενώ η Αθήνα στρέφει την προσοχή της στη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας, για τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του επόμενου διαστήματος για την κυβέρνηση, στο Μαξίμου, στον απόηχο των αναφορών του κ. Τσίπρα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης πάνω στα μεγάλα ζητήματα, σταθμίζουν τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων και τις προθέσεις τους, με βάση τις αρχικές τοποθετήσεις, προκειμένου να επιλέξουν τον χρόνο για την ανάληψη πρωτοβουλίας ενός εθνικού διαλόγου. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες αντιδράσεις ήταν από επιφυλακτικές έως και ευθέως αρνητικές, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην πρόσκληση για εθνικό διάλογο και ότι οι αναφορές του δεν ήταν συγκυριακές. Ωστόσο, απρόβλεπτος παράγοντας, που επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα, είναι η μετάθεση της εκλογής νέου προέδρου στη Ν.Δ. Ο αρχικός σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν η πρόταση Τσίπρα να συμπέσει με την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα, η παράταση των διαδικασιών στη Ν.Δ. και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας που έχουν λάβει οι εξελίξεις εκεί καθιστούν πολύ πιο σύνθετο το πολιτικό περιβάλλον και, υποχρεωτικά, μεταθέτουν χρονικά τις κινήσεις στις οποίες σχεδίαζε να προχωρήσει ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή