Πολλαπλά λάθη οδήγησαν στον βομβαρδισμό του νοσκομείου των MSF στο Αφγανιστάν

Πολλαπλά λάθη οδήγησαν στον βομβαρδισμό του νοσκομείου των MSF στο Αφγανιστάν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική επιδρομή που είχε καταστρέψει νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Κουντούζ του Αφγανιστάν ήταν αποτέλεσμα ανθρωπίνων λαθών, αποτυχημένων διαδικασιών και κάποιων τεχνικών βλαβών, αναφέρουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι New York Times.

Ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, στην 3000 σελίδων αναφορά του του για το θέμα ανέφερε ότι είναι ένας συνδυασμός κάποιων παραγόντων.

Η επίθεση στις 3 Οκτωβρίου, την οποία η οργάνωση γιατρών ονόμασε έγκλημα πολέμου, κράτησε 30 λεπτά και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο  τουλάχιστον 30 ατόμων, ενώ 37 τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι που πλέον θεωρούνται νεκροί. Μεταξύ των νεκρών υπήρχαν και παιδιά, καθώς και μη αναγνωρίσιμα πτώματα.

Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το αεροπλάνο που επιτέθηκε στο νοσοκομείο είχε σκοπό να βομβαρδίσει ένα άλλο συγκρότημα αρκετά μέτρα από το νοσοκομείο που θεωρούνταν βάση επιχειρήσεων των Ταλιμπάν.

Οι Times αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «το πλήρωμα δεν κατάφερε να βασιστεί στα όργανα του αεροπλάνου για να βρει το στόχο. Αντ' αυτού, βασίστηκαν σε προφορικές περιγραφές της θέσης που μεταδίδονταν από στρατό στο έδαφος, αποτελούμενο από μεικτές δυνάμεις αμερικανών και αφγανών».

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη για τον βομβαρδισμό, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) έχει απαιτήσει τη διερεύνηση της επίθεσης από μια διεθνή ανθρωπιστική επιτροπή.

Την Τρίτη ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Πίτερ Κουκ είπε πως τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν από τον στρατηγό Τζον Κάμπελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή