Παρουσίαση της κυβέρνησης Κόστα

Παρουσίαση της κυβέρνησης Κόστα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Από 16 υπουργούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποτελείται το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Πορτογαλία, το οποίο έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη των Πρασίνων και των δύο κομμάτων της αριστεράς. O επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα έλαβε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, αφού πρώτα απάντησε με προσωπική επιστολή στους έξι όρους που είχε θέσει ο πρόεδρος Σίλβα.

Επί της ουσίας, ο Πορτογάλος πρόεδρος είχε αξιώσει από τον Κόστα να υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του δεν θα επηρεαστεί από τις θέσεις των αριστερών κομμάτων που τη στηρίζουν. Μεταξύ άλλων, αξίωσε δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τόσο απέναντι στην Ευρωζώνη όσο και απέναντι στο ΝΑΤΟ, ότι θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και ότι θα διατηρήσει τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου, παρά την υπόσχεση που έδωσε στο Κομμουνιστικό Κόμμα ότι θα ενισχύσει τον ρόλο των συνδικάτων.

Επίσης, ο πρόεδρος ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι οι αριστεροί εταίροι δεν θα καταθέσουν προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης και ότι οι προϋπολογισμοί θα εγκρίνονται.

Ενώ τα κόμματα της αριστεράς εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την προσπάθεια να εκτροχιάσει την πολιτική της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, οι Σοσιαλιστές απάντησαν ότι τα αιτήματα του προέδρου «έχουν ληφθεί υπόψη, αναφορικά με τη σταθερότητα και τη διάρκεια μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας σε βάθος τετραετίας».

Ο Κόστα θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με την διάσταση ανάμεσα στο προεκλογικό του πρόγραμμα και στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό του ελλείμματος, καθώς πρέπει να υποβάλει στις Βρυξέλλες προς έγκριση τον προϋπολογισμό του 2016. Η προθεσμία για την υποβολή αυτή ήταν η 15η Οκτωβρίου, αλλά η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Συντηρητικού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που έχασε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, δεν την τήρησε. Η ήπια άρση της λιτότητας τους τελευταίους μήνες της συντηρητικής κυβέρνησης οδήγησε σε αύξηση του ελλείμματος στο 4,7% του ΑΕΠ, στοιχείο που θα απαιτήσει σύντομα νέο γύρο λιτότητας, αν πρόκειται η Πορτογαλία να παραμείνει εντός Ευρωζώνης. «Θεωρούμε ότι η εμπειρία της αριστερής κυβέρνησης θα αποδειχθεί σχετικά βραχύβια», δήλωσε ο αναλυτής της JP Morgan Μάρκο Προτόπαπα. «Δεν θα μας εκπλήξει αν απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας το 2016, εξαιτίας του αδύναμου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Αυτό θα είναι το πρώτο σημείο πίεσης για τη σταθερότητα της κυβέρνησης».

Αδιαφορία αγορών

Οι αγορές αντέδρασαν με αδιαφορία στον σχηματισμό κυβέρνησης από τους Σοσιαλιστές, με το χρηματιστήριο της Λισσαβώνας να κινείται οριακά πτωτικά. «Οι χρηματαγορές δεν φοβούνται την αριστερή κυβέρνηση, γιατί θεωρούν ότι τα βασικά ευρωπαϊκά μέτρα δεν θα κινδυνεύσουν», δήλωσε ο Φιλίπε Σίλβα, διαχειριστής χαρτοφυλακίων χρέους στην Τράπεζα Καρεγκόζα. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι φιλοευρωπαϊκό, άρα δεν υπάρχει ανησυχία».

Οι Σοσιαλιστές έχουν υποσχεθεί τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ, την αποκατάσταση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στα προ κρίσης επίπεδα και την προσαρμογή των συντάξεων ανάλογα με τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάκαμψη. «Πάντα κάνω περισσότερα από όσα υπόσχομαι», δήλωσε ο Κόστα θυμίζοντας τις τρεις συναπτές θητείες του στη δημαρχία της Λισσαβώνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή